Ειδοποίηση
  • Google Geocoding API error: The request was denied.
Γάμος στη Μονεμβασιά σαν μεσαιωνικό παραμύθι
4.6/5 κατάταξη (12 ψήφοι)
Κείμενο: Ελένη Α. Παπαδοπούλου

Σαν κιβωτός μέσ’ το παράλιο σύμπαν του Αιγαίου, του Ρίτσου το «πέτρινο καράβι», κι αν δεν οργώνει ωκεανούς, αρμενίζει στα πελάγη της ιστορίας, του θρύλου και της μνήμης... Με τις 40 εκκλησιές της άγιο πλήρωμα και λάβαρό της τη δουλεμένη πέτρα που αντέχει, η ζωντανή καστροπολιτεία, άπαξ και πέρασες τη μόνη έμβαση στη χώρα της, σε μεταφέρει σε καιρούς αλλοτινούς.

Την είπαν Άκρα Μινώα, Υπερνεφελές Κάστρο, Θεόσωστο Πόλη, Φρούριο των ανθέων, Περιώνυμον Άστυ, Μαλβάζια, Μικρό Γιβραλτάρ, Ανθομύριστη Πολιτεία... Αμέτρητα τα ονόματα και τα χαρίσματά της... Στα καλντερίμια της, ανάμεσα στα πέτρινα αρχοντικά, τα οικόσημα, τις αψίδες, τους βυζαντινούς τρούλους, τους πύργους και τα οχυρά τείχη, ζωντανεύουν σκηνές από τα χρόνια των σαρακηνών, της δόξας, των ηρωικών μαχών. Κι όλο θαρρείς πως κάποιος, από μια απρόβλεπτη γωνιά, θα πεταχτεί να σε κεράσει το ηγεμονικό κρασί που στον καιρό του ισοδυναμούσε με χρυσάφι. Στην κορυφή του βράχου, τα ερείπια της παλιάς πόλης, ο ψίθυρος του ανέμου και θέα που υγραίνει το βλέμμα καθώς το καρφώνει στον Καβομαλιά. Με το βαθύ γαλάζιο του Μυρτώου γύρω του να ξεχειλίζει, πλανεύει τη φαντασία που περιμένει να φανούν πειρατικά και βενετσιάνικα σκαριά.

Μεσαιωνικό σκηνικό, ολοζώντανο, με την αχλύ και την αύρα θρυλικών ημερών, τούτος ο προικισμένος βράχος, υμνήθηκε και αγαπήθηκε όσο λίγες γωνιές του κόσμου μας. Κι αυτός είναι ο λόγος που την διάλεξαν, περισσότερο από κάθε άλλον, οι ερωτευμένες καρδιές. Είναι εκείνες που μπορούν να υπερβαίνουν τον παρόντα χρόνο, να οραματίζονται, να στήνουν παγίδες και φάρσες στην πεζή καθημερινότητα.

Νύμφες του κάστρου

Η παράδοση λέει πως οι πρώτοι θνητοί ήταν όλοι άνδρες και ζευγάρωσαν με Νύμφες που ήταν κατώτερες θεότητες, μεταξύ θεών και θνητών, για να δημιουργήσουν το ανθρώπινο γένος. Γι’ αυτό εκτός από τα ισότιμα στέφανα της γαμήλιας τελετής, η νύφη δικαιούται να φοράει στέμμα. Και κάπως έτσι, η καστροπολιτεία με τα απαράμιλλα φωτογραφικά της πλάνα μεταμορφώνει τις νύφες σε αιθέριες νύμφες του Μυρτώου, πριγκίπισσες που βρήκαν τον ιππότη τους... Κάπως έτσι, η ρομαντική πολιτεία της Μονεμβασιάς έγινε το αγαπημένο θέατρο της γαμήλιας τελετής και όλο και περισσότερα ζευγάρια δίνουν τους όρκους τους στα χωρικά της. Τα τελευταία χρόνια, τόσο θρησκευτικοί όσο και πολιτικοί γάμοι, πληθαίνουν και σπέρνουν χρώμα, τραγούδι, χαρά, ευχές και καλεσμένους στα σοκάκια της. Και ο Δήμος της Μονεμβασιάς αποφάσισε την τάση που γεννήθηκε αυθόρμητα να την προεκτείνει σε πλεονέκτημα και προσκλητήριο για τα ζευγάρια όλης της γης για να δέσουν τις ζωές τους.
Κάτω απ’ το προσκλητήριο ενώθηκαν φορείς και επιχειρηματίες του τόπου σ’ ένα άριστο δίκτυο υπηρεσιών που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις ενός γάμου.

Λεύκωμα αναμνήσεων

Συλλογή από ιδιαίτερες στιγμές, η ζωή μας. Όσο πιο δυνατές οι συγκινήσεις, τόσο βαθύτερα χαράσσονται στη μνήμη μας. Όλο τα ενδιάμεσα του βίου μας καλύπτει η μέριμνα και ο υποτονικός ρυθμός της καθημερινότητας. Γι’ αυτό και πάντα νοσταλγούμε και ανατρέχουμε σ’ εκείνα που ρίγησαν την ψυχή μας, στις αλησμόνητες εικόνες, τη μαγεία και τη λάμψη των στιγμών. Φωτογράφοι από κάθε γωνιά του πλανήτη υποκλίνονται στο ονειρεμένο σκηνικό της Μονεμβασιάς, όπου η φυσική ρώμη του βράχου και η αυστηρότητα της πέτρας παντρεύονται το αστείρευτο γαλάζιο του Μυρτώου. Κορυφαία στιγμή της ζωής σου ο γάμος, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής εσύ... Πώς να μη θέλεις κορυφαία σκηνοθεσία για το λεύκωμα των αναμνήσεων.

Τα πάντα στην γαμήλια τελετή είναι συμβολισμοί και ιεροπραξία... Τα στέφανα, τα δαχτυλίδια, το ένδυμα, η ανθοδέσμη και το είδος των λουλουδιών, τα κουφέτα, τα χρώματα, τα διακοσμητικά στοιχεία, τα λόγια, ο χορός, οι ευχές..., όλα αποτελούν στοιχεία μυσταγωγίας μιας βαθιά ριζωμένης παράδοσης που επιδιώκει τον εξαγνισμό και τη γερή θεμελίωση της κοινής ζωής του ζευγαριού. Στη Μονεμβασιά υπάρχουν επαγγελματίες με εμπειρία και άριστη γνώση που επεμβαίνουν με τέχνη και λεπτότητα, αλλά και σεβασμό στις αντιλήψεις του ζευγαριού. Άλλωστε, τη μεγάλη μάχη των εντυπώσεων έχει κερδίσει προκαταβολικά το ιδανικό σκηνικό της πολιτείας. Διαλέγεις άνοιξη; Έρχεται αρωγός ο οίστρος και η ανθοφορία της φύσης. Το καλοκαίρι σε στεφανώνει ο ελληνικός ήλιος και σε μυρώνει το ιώδιο της θάλασσας. Φθινόπωρο, της γης τα χρώματα και γλυκιά προσμονή. Αν για κάποιο ιδιαίτερο λόγο επιλέξεις τον χειμώνα, η ζεστασιά των τειχών και τα τζάκια αναμμένα...

Χώροι μυστηρίου

Ένας σπάνιος θησαυρός από βυζαντινές, ιστορικές εκκλησίες, παλιά και νεότερα μοναστήρια, κοσμεί την ευρεία επικράτεια του Δήμου Μονεμβασιάς. Από τις περίφημες εκκλησίες του κάστρου ως το «μικρό Άγιον Όρος» του Καβομαλιά, ναοί με ανεκτίμητα κειμήλια, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, μέσα σε μαγευτικό φυσικό περιβάλλον, ανέδειξαν τον Δήμο σε περίφημο θρησκευτικό προορισμό. Κατανυκτική κορύφωση, μυσταγωγία και ιερότητα εκπέμπουν οι λειτουργίες που προσελκύουν χιλιάδες πιστών όλο το χρόνο. Σταχυολογούμε λίγους μόνο από τους αμέτρητους και υπέροχους ναούς της περιοχής με το κριτήριο ότι αποτελούν δημοφιλείς επιλογές για την τέλεση μυστηρίων. Στο κάστρο της Μονεμβασιάς η εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, μια βυζαντινή, τρίκλητη βασιλική με μεταβυζαντινές εικόνες και πολύπαθη ιστορία. Η εικόνα της σταύρωσης (14ος αι.) είναι κειμήλιο ανεκτίμητης αξίας και ένα από τα σπουδαιότερα έργα της Παλαιολόγιας Αναγέννησης. Η Παναγία Χρυσαφίτισσα, ναός χτισμένος στην πρώτη τουρκοκρατία με θαυματουργή εικόνα.
Εκτός του κάστρου, η πανέμορφη γυναικεία Μονή της Ευαγγελίστριας, μεταξύ Γέρακα και Ρειχιάς, με δυσυπόστατο ναό αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και στον Άγιο Γεώργιο και απαράμιλλη θέα στο Μυρτώο. Δυο κατάλευκα, παραθαλάσσια εκκλησάκια είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις. Το ένα είναι η αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής Αγία Μαρίνα στην παραλία Χαραχιά Δαιμονιάς, της περιοχής του Αρχάγγελου. Το ηλιοβασίλεμά της προσφέρει εκπληκτικό σκηνικό για φωτογράφηση. Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στην παραλία του Αγίου Νικολάου Βοιών, είναι το δεύτερο. Σκαρφαλωμένο πάνω στο βράχο, με το γραφικό λιμανάκι στα πόδια του, μαγευτική θέα και νησιώτικη ατμόσφαιρα. Αγαπημένη επιλογή είναι ακόμα ο γραφικός δισυπόστατος ναός του Αγίου Νικολάου και των Αγίων Αποστόλων στην παραθαλάσσια Ελιά της περιοχής των Μολάων, πάνω από την μεγάλη, αμμώδη παραλία Τηγάνια. Υπάρχουν δεκάδες ακόμα επιλογές για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε από τον Δήμο.

Και πολιτικός γάμος

Για τα ζευγάρια που προτιμούν τον πολιτικό γάμο, η Μονεμβασιά, είναι πλούσια σε γραφικές τοποθεσίες με άρτιες υποδομές ώστε να υποδεχτούν τόσο πολυπληθείς γάμους όσο και μικρές συντροφιές. Εντός και εκτός των τειχών του κάστρου, η Μονεμβασιά με τα υπέροχα και ποικίλα τοπία της προσφέρει ρομαντικές και φιλόξενες οάσεις για κάθε είδους εκδηλώσεις. Βεράντες και αυλές με υπέροχο διάκοσμο και θέα είναι έτοιμες να υποδεχτούν την παρέα της γιορτής. Για την τελετή του πολιτικού γάμου και όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε έχει φροντίσει ο Δήμος Μονεμβασιάς.

Ένα ταξίδι από μέλι

Το πλεονέκτημα ενός γάμου στη Μονεμβασιά είναι ο ιδανικός συνδυασμός μιας τέλειας τελετής με έναν αλησμόνητο μήνα ή ταξίδι του μέλιτος. Ταυτόχρονα, οι καλεσμένοι σου μπορούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με τη γαμήλια χαρά.
Σε απόσταση αναπνοής από την καστροπολιτεία, ένας παράδεισος με εναλλαγές τοπίων, μια χώρα γεμάτη θρύλους και δώρα της φύσης μοναδικά, υπόσχεται ότι δεν θα πλήξετε ούτε λεπτό. Στα νότια του κάστρου, η παρθένα χερσόνησος του Μαλέα, με το συναρπαστικό Σπήλαιο της Καστανιάς, το απολιθωμένο δάσος των Βοιών, τα γατζωμένα στις πλαγιές υπέροχα χωριά, την απαράμιλλη χλωρίδα, τις αναρίθμητες μονές και εκκλησίες, τις άπειρες βίγλες με πανοραμική θέα, θα κλέψει τις καρδιές σας. Η θαλασσινή πολιτεία της Νεάπολης, από μόνη της ένα ποίημα, θα σας ταξιδέψει στην όμορφη Ελαφόνησο αλλά και τα Κύθηρα. Ατέλειωτες παραλίες με αστραφτερά νερά, αμμουδερές, βοτσαλωτές, οργανωμένες και κοσμικές ή ερημικές, βραχώδεις για τους τολμηρούς, κολπίσκοι για απομόνωση, σε όλη την ακτογραμμή του Δήμου. Βόρεια της Μονεμβασιάς, το ζωγραφιστό Κυπαρίσσι, το πανέμορφο φιορδ του Γέρακα, τα χωριά και οι σμαραγδένιες παραλίες του Ζάρακα, η Επίδαυρος Λιμηρά. Στα Δυτικά, οι ανεπανάληπτες ακτές της περιοχής των Μολάων, ο γόνιμος κάμπος, η Ελιά, η πανέμορφη Πλύτρα με τη βυθισμένη πολιτεία της, ο γραφικός Αρχάγγελος...
Κράτα στο νου σου πως σε όλο τον Δήμο της Μονεμβασιάς απουσιάζει εντελώς η βιομηχανική δραστηριότητα. Ένας τόπος αμόλυντος, για ανάσες ζωής, φυγής, ελευθερίας.

Θέλεις αναρρίχηση, θαλάσσια σπορ, πεζοπορία, ποδηλασία... Τα έχεις. Θέλεις κάστρα ζωσμένα στο θρύλο και τα αγριολούλουδα; Θέλεις βυθισμένες αρχαίες πολιτείες, παλιούς νερόμυλους μέσα σε νεραϊδότοπους, φαράγγια κατάφυτα, υγρότοπους και βιότοπους με άγρια ζωή; Σε λίγα λεπτά είσαι εκεί.

Αν πάλι θέλεις να βυθιστείς στην κουνιστή σου πολυθρόνα με το βλέμμα χαμένο στο πέλαγος, να σχεδιάσεις, να γαληνέψεις και να ονειρευτείς χωρίς να μετακινηθείς ένα βήμα, η καστροπολιτεία σου παρέχει όλα όσα χρειάζεσαι. Με δυο βήματα, στην άλλη άκρη της γέφυρας, βρίσκεσαι στην Νέα Πόλη με τα πολλά μπαράκια, εστιατόρια, καταστήματα και με άλλα δυο ακόμη στις κοντινές παραλίες για το μπάνιο σου.

Μήπως θέλεις να ξεχαστείς σ’ ένα χρυσό ηλιοβασίλεμα με στίχους του σπουδαίου Μονεμβασίτη ποιητή Γιάννη Ρίτσου;
 


Γεύσεις και όνειρα γλυκά

Η Μονεμβασιά στρώνει τραπέζι αρχοντικό. Όλη η περιοχή είναι αγροτική, απαλλαγμένη από βιομηχανικούς ρύπους, με μεγάλης έκτασης βιολογικές καλλιέργειες, απέραντους ελαιώνες, με εκλεκτούς οπωρώνες και κηπευτικά. Και η θάλασσα σερβίρει λαχταριστούς, ολόφρεσκους ψαρομεζέδες. Περίφημοι αμπελώνες αναβιώνουν την παλιά αίγλη της πολιτείας που το ξακουστό κρασί της malvasia λάτρευαν οι ηγεμόνες της εποχής και ήταν το διασημότερο στον κόσμο. Ο Μαλβαζίας οίνος, που από το 1470 κι έπειτα έπαψε να παράγεται και ξεχάστηκε, ζωντανεύει και πάλι από τους ντόπιους παραγωγούς. Οι τοπικές ποικιλίες απ’ τις οποίες παραγόταν και διασώθηκαν στις ορεινές τοποθεσίες, καλλιεργήθηκαν ξανά την τελευταία δεκαετία και από το 2010 δίνουν ένα λευκό, γλυκό κρασί που ευφραίνει καρδιές. Οι οινοποιοί της Μονεμβασιάς παράγουν μια σημαντική γκάμα από εκλεκτούς οίνους και έχουν κερδίσει πολλές διακρίσεις. Περίφημο είναι και το ελαιόλαδο της περιοχής, το μέλι, οι ελιές καλαμών, το βατικιώτικο κρεμμύδι, αλλά και ότι παράγει η ευλογημένη τούτη γη ξεχωρίζει και ευωδιάζει. Στα top παραδοσιακά εδέσματα ανήκουν  το σύγκλινο, το φιλέτο συναγρίδας σωτέ, τα σαΐτια, οι γαριδοπέτουλες, η κρεμμυδόταρτα, οι γκόγκλες, οι κρεμμυδοκεφτέδες, οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί...
Τα φημισμένα αμυγδαλωτά Μονεμβασιάς ταξιδεύουν τη φήμη της καστροπολιτείας σ’ όλο τον κόσμο. Σαμουσάδες, μελιτίνια, ραφιόλα, δίπλες, φλογέρες, όλα αγαπημένες γλυκιές «αμαρτίες», δουλεμένες με παραδοσιακό μεράκι για να μελώσουν τις καρδιές, να πουν ωραία τραγούδια ως το πρωί... Και το γαμήλιο γλέντι, αφήστε το στα άξια χέρια των ειδικών της Μονεμβασιάς που θα ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία σας.

Οι χώροι εστίασης και φιλοξενίας στη Μονεμβασιά, με το πλεονέκτημα των τοπικών προϊόντων αλλά και τους έμπειρους στη διεθνή κουζίνα σεφ, δημιουργούν το γαμήλιο τραπέζι με φαντασία και άριστα υλικά, εκπληρώνοντας κάθε γευστική σας απαίτηση, μαγεύοντας τους φίλους σας. Γαμήλιο τραπέζι στη Μονεμβασιά.  Όπως αρμόζει σε νεοεστεμμένους άρχοντες και αρχόντισσες. Φυσικά, υπάρχει πληθώρα μικρών και μεγάλων καταλυμάτων για τους καλεσμένους σας σε όλες τις περιοχές του Δήμου και στη Μονεμβασιά, επιπλωμένα διαμερίσματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, οικογενειακοί ξενώνες κλπ.
Οι ξενοδόχοι είναι προετοιμασμένοι και έμπειροι για διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την τρυφερή ατμόσφαιρα για τους νεόνυμφους.
Θα κοιμηθείτε σε ανακαινισμένα πέτρινα αρχοντικά, ρομαντικές σουίτες, σε ξενώνες ιστορικούς... Και θα ξυπνήσετε σε πέτρινους εξώστες, με το βλέμμα γεμάτο θάλασσα και την καρδιά σας ερωτευμένη με την ανεπανάληπτη Μονεμβασιά. Θα πάρετε μαζί σας αναμνήσεις της κάθε στιγμής που θα αποτυπώσουν έμπειροι φωτογράφοι.
Και στην επέτειο του γάμου σας, ελάτε να φρεσκάρουμε τις μνήμες, να πιούμε γλυκό Μαλβάζιο οίνο, να δημιουργήσουμε φιλία ισόβια στην πολιτεία που ένωσε τις ζωές σας.

Βίον ανθόσπαρτον,
ισχυρό σαν κάστρο!

Χάρτης