Το σαπούνι της Ελιάς σύμβολο της αρχοντιάς

Το σαπούνι της Ελιάς σύμβολο της αρχοντιάς

κείμενο: Ελένη Α. Παπαδοπούλου | φωτογραφίες Ελένη Α. Παπαδοπούλου


Δοκιμασμένο στα κύματα των χιλιετηρίδων, ταυτόσημο με την αρχοντιά της καθαριότητας, επέστρεψε στη ζωή μας απ’ την ωραία πύλη της νοσταλγίας, τα οικολογικά μονοπάτια και την στενωπό της κρίσης.

 

 

Φυτώρια Δημαράκη

Φυτώρια Δημαράκη

Το 1972 στους Φούρνους Αργολίδας ο κύριος Νικόλαος Δημαράκης και η σύζυγός του Όλγα από αγάπη για τη γη αποφάσισαν να ιδρύσουν το φυτώριο τους

Βανίλιες Φενεού, φασολάκι από τζάκι

Βανίλιες Φενεού, φασολάκι από τζάκι

κείμενο: Ελένη Α. Παπαδοπόυλου | φωτογραφίες: Ελένη Α. Παπαδοπούλου, Ελένη Καππαή

Το πιο νόστιµο µικρόσπερµο φασόλι της Ελλάδας καλλιεργείται στο µαγευτικό οροπέδιο του Φενεού, πλάι στη γαλαζοπράσινη λίµνη του ∆όξα, υπό την αιγίδα των ορεινών αρχόντων Χελµού, Κυλλήνης, Ολίγυρτου... Από τον Μάιο του 2012 ανήκει στα προστατευόµενα του κοινοτικού µητρώου ΠΟΠ-ΠΓΕ...

Μαστίχα Το μαγικό δάκρυ της Μυροβόλου

Μαστίχα Το μαγικό δάκρυ της Μυροβόλου

κείμενο: Θάλεια Νουάρου | φωτογραφίες: Θάλεια Νουάρου

Είναι τόσο παλιά όσο και το χώμα στο οποίο φυτρώνει. Το μοναδικό της άρωμα ξυπνά παιδικές μνήμες και γεύσεις από την κουζίνα της μαμάς. Απ’ το μυρωδάτο πασχαλινό τσουρέκι και το χαρακτηριστικό υποβρύχιο των παιδικών μας χρόνων, στο «μαστιχάτο» καϊμάκι και το χωνευτικό λικέρ, που κλείνει με τη μοναδική του γεύση τα πιο αγαπημένα τραπεζώματα. Τελευταία κάνει το ντεμπούτο της  στις κουζίνες των σεφ όχι μόνο σε γλυκά ή κοκτέιλ, αλλά και σε εκλεπτυσμένα αλμυρά εδέσματα. Και όχι μόνο. Το μοναδικό γέννημα της γης της Χίου έχει κατακτήσει τις αγορές του κόσμου, την ποτοποιία, τη φαρμακευτική, την κοσμετολογία, κάνοντάς μας διεθνώς υπερήφανους.

Απέλιστρα σημαίνει άφταστη

Απέλιστρα  σημαίνει άφταστη

Γεννήθηκε πριν από 22 χρόνια από έρωτα και πίστη στα αγνά προϊόντα της ελληνικής γης. Η Απέλιστρα, είναι ένα πανέρι που σκορπάει αρώματα και γεύσεις του χωριού και που δημιουργήθηκαν με το μεράκι και τις μυστικές συνταγές της παράδοσης, από μικρούς παραγωγούς και οικογενειακές επιχειρήσεις. Eλαιόλαδο, κρασί, τυριά, αλλαντικά…, δουλεμένα με σπιτική φροντίδα και πάθος για άφταστη ποιότητα κερδίζουν με την πρώτη δοκιμή τον καταναλωτή.

Μοσχοφίλερο, το διαμάντι του ελληνικού αμπελώνα

Μοσχοφίλερο, το διαμάντι του  ελληνικού αμπελώνα

κείμενα: Κώστας Ταρναβάς | φωτογραφίες: οινοποιείο Τρουπή

 

Στην καρδιά της Πελοποννήσου στο κεντρικό τμήμα της Αρκαδίας βρίσκεται η περιοχή της  Μαντινείας. Μπορεί το γόητρό της ως ισχυρή πόλη στην
αρχαιότητα να μην υφίσταται πλέον, όμως το θαυμάσιο μοσχοφίλερό της την κατατάσσει στις ισχυρότερες αμπελουργικές ζώνες της χώρας μας.

Δεν είναι γάλα, είναι φάρμακο!

Δεν είναι γάλα, είναι φάρμακο!

Μέσα σε αυτή τη μικρή πρόταση, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας latte κ. Σπύρος Οικονόμου συνόψισε ολόκληρη την προσπάθεια και την επένδυσή του, στην παραγωγή γάλακτος από γαϊδούρες.

Οικολογικά Αγροκτήματα Καραμάνου

Οικολογικά Αγροκτήματα Καραμάνου

Το 1981 στον αργολικό κάμπο δύο νέοι άνθρωποι, ο Θανάσης και η Σοφία Καραμάνου άρχισαν να καλλιεργούν με αγάπη τη γη που πήραν απ’ τους γονείς τους. Πολύ γρήγορα βρέθηκαν συνειδησιακά αντιμέτωποι με τα αδιέξοδα της συμβατικής γεωργίας, της μονοκαλλιέργειας, της έξαρσης βλαβερών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Μετά από συνεχείς μελέτες και περιηγήσεις σε εναλλακτικές καλλιέργειες της Ελλάδας και του εξωτερικού, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αποφάσισαν να ασχοληθούν συστηματικά με την φιλική προς το περιβάλλον βιολογική γεωργία.

Ο κήπος των άγριων μανιταριών

Ο κήπος των άγριων μανιταριών

κείμενο: Κώστας Ταρναβάς | φωτογραφίες: Νεκτάριος Φιλιππόπουλος

 

Η Ελλάδα είναι παράδεισος για τους μανιταρόφιλους. Από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη και όλα τα νησιά μας, ένα πλήθος από μανιταρότοπους φιλοξενεί πολλά είδη άγριων μανιταριών, ανάμεσά τους αρκετά ενδημικά, σπάνια αλλά και κορυφαίας γευστικής και διατροφικής αξίας.

Μήλα Πιλαφά, ο γλυκός θησαυρός της Αρκαδίας

Μήλα Πιλαφά, ο γλυκός θησαυρός της Αρκαδίας

κείμενα: Ελένη Α. Παπαδοπούλου | φωτογραφίες: Ελένη Α. Παπαδοπούλου , Αρχείο Δήμου Τριπόλεως

 

Συνεχίζεται να αγοράζετε μήλα γυαλιστερά, μεγάλα, με έντονο χρώμα και γενικά εντυπωσιακή όψη;
Επιμένετε να αγοράζετε εισαγόμενα;
Σκεφτείτε το ξανά... Γιατί, ότι κερδίζουν σε εμφάνιση είναι από επεμβάσεις που τους αφαιρούν ποιότητα.

η Ελλάδα του μέλιτος

η Ελλάδα του μέλιτος

κείμενα: Ελένη Α. Παπαδοπούλου | φωτογραφίες: Ελένη Α. Παπαδοπούλου, Γιάννης Κοφινάς

 

Αμβροσία, νέκταρ θεών και θνητών, ελιξίριο μακροζωίας,
σύμβολο ευγονίας, καλλυντικό και ίαμα, κορωνίδα των γλυκισμάτων… Δεν υπάρχει γλυκιά τροφή που να έχει υμνηθεί από τον άνθρωπο
όπως το μέλι και δεν υπάρχει έντομο που να έχει αγαπήσει ο άνθρωπος όσο τη μέλισσα.