48 ώρες στη Σίφνο
0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)
ΚΕΙΜΕΝΟ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ιωάννα Παραβάλου


Σε κάθε φρεσκοασβεστωµένο καλντερίµι των κατάλευκων χωριών της φυλλοµετράς τις θύµησες της ιστορίας της και νιώθεις τους χτύπους της καρδιάς της. Σε κάθε καληµέρισµα των κατοίκων της βιώνεις τη ζεστή φιλοξενία της!
Η αγαπηµένη του θεού Απόλλωνα αφήνεται νωχελικά στο χάδι του ανοιξιάτικου ήλιου και σε προσκαλεί να ξετρυπώσεις την ιδιαίτερη γοητεία της.
Ναι, η Σίφνος είναι ένα νησί που θα φλερτάρει τις αισθήσεις σου µε χίλιους δυο τρόπους.

Την γνώρισα ντυµένη στα ανοιξιάτικα, µεθυσµένη από τις µυρωδιές της ανθισµένης ρίγανης, του θυµαριού και της άγριας µέντας… Άστραφτε µέσα στα λευκά, λουσµένη από το ζωογόνο φως του ήλιου, και η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ για να την ερωτευτώ...
Για να αγγίξω απαλά την ψυχή της, ένιωσα πως έπρεπε να της διαθέσω αρκετό χρόνο. Γιατί αυτό της πρέπει. Να βγω σεργιάνι στα φρεσκοασβεστωµένα σοκάκια της Απολλωνίας και του Αρτεµώνα µε τα επιβλητικά αρχοντικά… Να κουρσέψω το περήφανο Κάστρο της, που παραµένει ζωντανό χάρη στη δύναµη ψυχής των ανθρώπων του, απολαµβάνοντας το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, µε το µπλε του ουρανού και της θάλασσας να γίνονται ένα… Να περπατήσω κάποιο από τα ολάνθιστα αυτή την εποχή µονοπάτια της µε τις ευωδιές και τα τόσα χρώµατα… Να φθάσω για προσκύνηµα ως τη Μονή της Χρυσοπηγής, στον κόλπο του Αποκοφτού, µε τα διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά… Να ξαποστάσω για λίγο µε ένα τσιπουράκι στο λιµανάκι του γραφικού Φάρου… Να καταλήξω στην ήρεµη αγκαλιά του γαλήνιου κόλπου στο Βαθύ µε τα ταβερνάκια πάνω στην αµµουδιά, εκεί που σκάει το κύµα, για να απολαύσω τους ντόπιους λαχταριστούς ρεβιθοκεφτέδες, τους µανουροκεφτέδες (µε ντόπιο τυρί), τη νόστιµη ρεβιθάδα, την καππαροσαλάτα και το µαστέλο (κατσίκι στο πήλινο), που αργοψήνεται όλο το βράδυ στον ξυλόφουρνο, και να ολοκληρώσω την απόλαυση µε ένα θεσπέσιο σιφνέικο αµυγδαλωτό. Ας µην ξεχνάµε, άλλωστε, πως είναι και η πατρίδα του αρχιµάγειρα Νικόλαου Τσελεµεντέ!

Βόλτα στις οµορφιές της

Γειτονοπούλα µε τη Σέριφο, την Κίµωλο και την Αντίπαρο, η Κυκλαδίτισσα Σίφνος ερωτοτροπεί µε το Αιγαίο από χρόνια µακρινά… Μελετώντας την ιστορία της και την πορεία της στον χρόνο, έµαθα πολλά γι’ αυτήν. Λέγεται, λοιπόν, πως ο θεός Απόλλωνας την ερωτεύτηκε και της χάρισε απλόχερα τη λάµψη και το φως του. Στο διάβα του χρόνου, πολλοί ήταν και οι επίδοξοι κατακτητές της. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Ανδρέα (τηλ.: 22840-31022) ξεδιπλώνεται η πολυτάραχη διαδροµή της στον χρόνο.
Ωστόσο, στα χρόνια που ακολούθησαν, άξιοι αρχιτέκτονες και τεχνίτες την στόλισαν µε χωριά µοναδικά. Το ανάγλυφο τοπίο της και το υψηλής αισθητικής δοµηµένο περιβάλλον της πριµοδότησαν τη Σίφνο µε ιδιαίτερη γοητεία και την έκαναν να ξεχωρίζει από τα άλλα νησιά των δυτικών Κυκλάδων. Εκτός από την εξαιρετική κουζίνα της, φηµίζεται και για τα παραδοσιακά κεραµικά της. Στο νησί υπάρχουν πολλά εργαστήρια µε κεραµικά. Μια επίσκεψη στο Εργαστήριο Αγγειοπλαστικής του Γιάννη Ναρλή, στο Κάτω Πετάλι (τηλ.: 22840-33909), µου αποκάλυψε τη µαγεία της τέχνης του, καθώς παρακολούθησα από κοντά πώς φτιάχνονται µε αγάπη και σεβασµό στη σιφνέικη παράδοση τα περίφηµα κιούπια, τα τσικάλια, οι φλάροι, οι στάµνες και τα λαΐνια. Άλλοτε λειτουργούσαν στο νησί πάνω από διακόσια εργαστήρια αγγειοπλαστικής! Σήµερα, η τέχνη αυτή µεταφέρεται από γενιά σε γενιά…

Από τις Καµάρες… στην Απολλωνία και τον Αρτεµώνα

Το πρώτο µου ραντεβού µε τη Σίφνο κλείστηκε στις Καµάρες, στο γραφικό λιµάνι του νησιού. Στην παραλία του οι ψαράδες ετοιµάζουν τα δίχτυα για την επόµενη ψαριά… Στον δρόµο δίπλα στη θάλασσα υπάρχουν πολλά µαγαζάκια µε κεραµικά, ταβέρνες και ουζερί. Η µατιά µου περιεργάζεται τους γυµνούς λόφους που ορθώνονται γύρω από το λιµάνι. Στην κορυφή τους δειλά ξεχωρίζει κι από ένα κατάλευκο ξωκλήσι: ο Άγιος Συµεών στον ένα και ο Αϊ-Λιάς στον άλλο.
Ακόµη, όµως, δεν έχω δει τίποτα. Το διαφορετικό που αναζητώ βρίσκεται αλλού… στο εσωτερικό του νησιού. Με το αυτοκίνητο, λοιπόν, ανηφορίζω προς την Απολλωνία, την πρωτεύουσα του νησιού. Εδώ ψηλά αντικρίζεις πράγµατι ένα µοναδικό θέαµα: ένα οροπέδιο µε ελιές, ανθισµένα θαµνόδεντρα και αγριολούλουδα, κι ανάµεσά τους γραφικά χωριά, πλεγµένα ερωτικά µεταξύ τους. Η Απολλωνία ξεδιπλώνει την κατάλευκη κορµοστασιά της στην καρδιά του νησιού κι εντυπωσιάζει µε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της και τα στενά σοκάκια της. Λέγεται πως πήρε το όνοµά της από τον θεό Απόλλωνα, που λατρευόταν εδώ. Γεµάτη µαγαζιά, ταβέρνες και ζαχαροπλαστεία µε σιφνέικα αµυγδαλωτά, µέσα στα γραφικά δροµάκια της, σφύζει από ζωντάνια κάθε στιγµή της ηµέρας. Στην κεντρική πλατεία της, στην Πλατεία Ηρώων, βρίσκεται και το Μουσείο Λαογραφίας και Λαϊκής Τέχνης. Για φαγητό, το βραδάκι, µε υπέροχες γεύσεις και ατµόσφαιρα, µια καλή πρόταση είναι το «Ελιά & κάππαρη» και ο «Ραµπαγάς».
Στη συνέχεια της Απολλωνίας βρίσκεται ο Αρτεµώνας, ένα χωριό µε κατάλευκα σπίτια και καλοδιατηρηµένα αρχοντικά. Μια βόλτα µε τα πόδια στις γειτονιές του είναι ό,τι καλύτερο για το απόγευµα… Στην πλατεία του υπάρχουν καλές ταβέρνες µε σιφνέικες γεύσεις, όπως το «Λιοτρίβι» και η «Μαργαρίτα».

Κουρσεύοντας το Κάστρο

Απ’ όλα τα πανέµορφα χωριά της Σίφνου αγάπησα πιο πολύ το Κάστρο της. Στεφανώνει την κορυφή ενός απόκρηµνου λόφου και ακτινοβολεί, ντυµένο στα ολόλευκα, στην αγκαλιά του καταγάλανου Αιγαίου, που αιώνες τώρα καταθέτει τον έρωτά του στα πόδια του... Κάθε φορά που επισκέπτοµαι αυτό το νησί, λαχταράω τη στιγµή που θα περπατήσω στα φρεσκοασβεστωµένα δροµάκια του µε τα σκεπαστά και τις καµάρες... Το Κάστρο µετράει χιλιάδες χρόνια ιστορίας, µα παραµένει ζωντανό, σε πείσµα των καιρών, χάρη στη θέληση και την αγάπη των ανθρώπων του. Χωριό και κάστρο αντάµα, η παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου µού εµπιστεύεται τα βαθιά κρυµµένα µυστικά της. Και η φωνή της γίνεται θαλασσινό αεράκι, που µε ταξιδεύει σε χρόνια µακρινά…
Περπατώντας στα πλακόστρωτα καλντερίµια του Κάστρου, µε τα ασβεστωµένα σπίτια και τις µικρές αυλές, στολισµένες µε γεράνια και µπουκαµβίλιες, παρατηρώ την τέλεια εκµετάλλευση του χώρου. Τα σπίτια της εξωτερικής πλευράς του σχηµάτιζαν ένα τείχος και η είσοδος και η έξοδος γινόταν µόνο από τις πέντε στοές ή λόντζιες. Τα πάντα φαίνονται πεντακάθαρα και τακτοποιηµένα. Εντύπωση µου προκαλούν οι συνεχόµενες στοές µε τα µεγάλα ξύλινα δοκάρια, τις «φίδες», ένα είδος δέντρου (µεταξύ κέδρου και κυπαρισσιού), το οποίο φύτρωνε άλλοτε στο νησί. Ανάµεσα στις πλακόστρωτες στράτες του βρίσκονται πολλές εκκλησιές και το µικρό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Καθώς βγαίνω από την πίσω έξοδο, το απέραντο γαλάζιο πληµµυρίζει το βλέµµα µου. Στα πόδια µου, γαντζωµένο σε γυµνό πελαγίσιο βράχο, το γραφικό εκκλησάκι των Εφταµαρτύρων συνοµιλεί, λες, µε τα κύµατα και ταξιδεύει τον νου και την ψυχή στην απεραντοσύνη του Αιγαίου… Εδώ ψηλά, στον δρόµο που οδηγεί στο εκκλησάκι, βρίσκεται και το µαγαζάκι του Μάξιµου, που δηµιουργεί κοσµήµατα από ασήµι.
Έξω από το Κάστρο βρίσκονται οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη του Προδρόµου και του Αγίου Στεφάνου. Το µικρό λιµανάκι κάτω από το Κάστρο ονοµάζεται Σεράλια (που σηµαίνει Παλάτια) και την περίοδο της Φραγκοκρατίας παρουσία-ζε µεγάλη εµπορική κίνηση. Στα παραλιακά ταβερνάκια του µπορεί κανείς να απολαύσει ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και στον οικισµό υπάρχουν καλές ταβέρνες και φροντισµένα café.
Αφού χαρώ τις βόλτες µου στο Κάστρο, ακολουθώ το όµορφο πεζοπορικό µονοπάτι που ξεκινά από εδώ και καταλήγει σε είκοσι λεπτά περίπου στην πανέµορφη εκκλησία της Παναγιάς της Πουλάτης, µε τον καταγάλανο τρούλο της, περιτριγυρισµένη από λιόδεντρα. Είναι αφιερωµένη στον Ευαγγελισµό της Θεο-τόκου, ιδρύθηκε το 1871, αλλά εγκαινιάστηκε το 1875. Κάτω από την εκκλησία βρίσκεται ένα λιµανάκι µε βαθυγάλαζα νερά, το ∆ιαλισκάρι. Ωστόσο, για τους λιγότερο αθλητικούς, υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στην εκκλησία µε το αυτοκίνητο (ακολουθώντας τον κεντρικό δρόµο από Αρτεµώνα προς Χερρόνησο, στρίβεις δεξιά για την Παναγιά την Πουλάτη).

Εξορµήσεις στο νησί

Κάθε φορά που ταξιδεύω στη Σίφνο, επισκέπτοµαι οπωσδήποτε και τη Μονή της Παναγίας της Χρυσοπηγής µε τη θαυµατουργή εικόνα της, για να ανάψω ένα κερί. Ύστερα, αν ο καιρός το επιτρέπει, καλή ιδέα είναι και µια βουτιά στα καταγάλανα νερά της όµορφης παραλίας που σχηµατίζεται στον κόλπο του Αποκοφτού. Ώρα, όµως, και για πεντανόστιµο φαγητό στην ταβέρνα «Χρυσοπηγή», δίπλα στο κύµα.
Εξαιρετική για µπάνιο είναι επίσης η παραλία του Πλατύ Γιαλού µε την απέραντη αµµουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά, ιδανική για παιδιά… κάθε ηλικίας.
Επόµενοι προορισµοί για εξορµήσεις, το γραφικό λιµανάκι του Φάρου µε τα ταβερνάκια δίπλα στο κύµα, και το Βαθύ µε τη µεγάλη πεταλόσχηµη παραλία του. Στο δεξιό άκρο της είναι χτισµένη η δισυπόστατη Εκκλησία των Ταξιαρχών και της Ευαγγελίστριας, που χρονολογείται στον 17ο αιώνα. Για παραδοσιακές γεύσεις, η πιο γνωστή ταβέρνα εδώ είναι το «Τσικάλι», µε τα τραπέζια του πάνω στην άµµο…
Σαν πέσει η νύχτα, το ραντεβού για ποτάκι και ψαγµένη µουσική κλείνεται στα µπαράκια της Απολλωνίας, που βρίσκονται χωµένα στα γραφικά σοκάκια της…
Η Σίφνος είναι ένα νησί µε ανεξάντλητες οµορφιές, που έχει το χάρισµα να σε ξανανιώνει µέσα σε λίγες µόνο ηµέρες. Τι λέτε; Μήπως ήρθε η στιγµή να την ανακαλύψετε κι εσείς;