Ειδοποίηση
  • Google Geocoding API error: The request was denied.
∆ρέπανο Αργολίδας των κήπων και της θάλασσας
4.6/5 κατάταξη (7 ψήφοι)
κείμενο: Χαρά Καλλιάνου | φωτογραφίες: Κων/νος Ντόκος

Μια φορά µεγάλωσα
µια και η πατρίδα
µε περιπάτους ορθρινούς
χειµώνες καλοκαίρια
ο δοµέστικος του ονείρου…
Νίκος Καρούζος

Ποιος θα µπορούσε να αντισταθεί σ’ έναν τόπο που παντρεύει τα χρώµατα της γης και του ουρανού; Ποιος θα µπορούσε να αντισταθεί στα παιχνίδια του ήλιου κατά την ανατολή και τη δύση, στις απόκρυφες µεριές αυτού του τόπου που αφήνει στον επισκέπτη την αίσθηση της απόλυτης ευδαιµονίας; Το χωριό αυτό που µε περίσσια υποµονή αναδύθηκε µέσα από ιστορικές περιπέτειες και κατακτήσεις, δεσπόζει σήµερα ελεύθερο και οµορφότερο από ποτέ. Συνορεύει  από τη µια πλευρά µε το Τολό και την Αρχαία Ασίνη και από την άλλη πλευρά µε το χωριό Βιβάρι. Αξίζει να σηµειωθεί ότι τα ερείπια του κάστρου της Αρχαίας Ασίνης είναι ο σηµαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της περιοχής µε πολύ µεγάλη επισκεψιµότητα.  Το ∆ρέπανο είναι κτισµένο στο πίσω µέρος του µικρού λόφου Μύλος (Άγιος Νικόλαος) µε θέα την καταγάλανη θάλασσα του αργολικού κόλπου. Χωριό δύο όψεων που συνδυάζει τους καταπράσινους λόφους µε εκτάσεις εσπεριδοειδών και τα διάφανα νερά της παραλίας της Πλάκας. Το ∆ρέπανο, που µέχρι το Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο ονοµαζόταν «Χαϊδάρι», οφείλει την ονοµασία του στο εδαφικό του σχήµα που µοιάζει µε δρεπάνι. Η πανοραµική θέα κόβει την ανάσα, οι εκτάσεις εσπεριδοειδών και τα κρυστάλλινα νερά της παραλίας της Πλάκας και του αργολικού κόλπου δηµιουργούν έντονα το συναίσθηµα της ευφορίας. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα στενά  γραφικά ανηφορικά δροµάκια µε την αστείρευτη θέα και τις πολύχρωµες βουκαµβίλιες που διεγείρουν τις αισθήσεις ακόµα και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Είναι κατά βάση ένας αγροτικός οικισµός µε έντονο το παραδοσιακό στοιχείο, µόλις 9 χλµ µακριά από το κέντρο του Ναυπλίου, γεγονός που το καθιστά πόλο έλξης τους θερινούς µήνες.
Από τα νησάκια του Τολού και καθώς εκτείνεται η ακρογιαλιά αρµονικά αγκαλιάζεται η παραλία της Πλάκας. Το «διαµάντι» του ∆ρεπάνου βραβεύεται επί πολλά συναπτά έτη µε την γαλάζια σηµαία, δείγµα ότι είναι από τις καθαρότερες θάλασσες του αργολικού κόλπου. Πόλος έλξης κυρίως τους καλοκαιρινούς µήνες καθώς παρέχει όλες τις ανέσεις στον οποιοδήποτε θελήσει να την επισκεφθεί. Όµορφα ξενοδοχεία, επιπλωµένα ενοικιαζόµενα δωµάτια και παραδοσιακές κατοικίες, γραφικές ταβέρνες µε εκλεκτό ψαράκι παρέα µε το θρόισµα του κύµατος είναι ο ιδανικός συνδυασµός για την απόλυτη χαλάρωση. Για τους πιο περιπετειώδεις, οργανωµένα κάµπινγκ µε το στοιχείο της φύσης να δεσπόζει βρίσκονται κατά µήκος της παραλίας ενώ το πράσινο των δέντρων και το γαλάζιο της θάλασσας γαληνεύει το µυαλό και το αφήνει να ξεφεύγει σε µαγευτικές εικόνες. Τέλος, τους καλοκαιρινούς µήνες διοργανώνονται πάρτι µε µεγάλη απήχηση από τον κόσµο που απολαµβάνει τη διασκέδαση σε σχέση µε το µοναδικό περιβάλλον. Όσοι αγαπούν την ανταριασµένη θάλασσα, τους χειµερινούς µήνες µπορούν να απολαύσουν έναν µαγευτικό περίπατο κατά µήκος της παραλίας µε φόντο το Τολό. Άγρια κύµατα ξεβράζονται στην αµµουδιά και οι αγέρηδες στήνουν χορό µε τα φύλλα των δέντρων.
Φηµισµένα είναι τα εσπεριδοειδή και τα κηπευτικά του ∆ρεπάνου. Οι καλλιέργειες ευδοκιµούν σε φυσικά θερµοκήπια, προστατευµένες από τα άσχηµα καιρικά φαινόµενα του χειµώνα. Κάθε εβδοµάδα πραγµατοποιείται παζάρι όπου οι ντόπιοι παραγωγοί εκθέτουν τα εκλεκτά τους προϊόντα. Λόγω της µορφολογίας του εδάφους υπάρχουν πεδινά αλλά και ηµιορεινά µέρη. Ο περίπατος µέσα στη φύση αφήνει τα πνευµόνια να γεµίσουν από καθαρό οξυγόνο και να φιλτράρουν το µυαλό. ∆εν είναι τυχαίο που πάρα πολλοί επισκέπτες αποφάσισαν να αγοράσουν εξοχικά για τον µόνιµο προορισµό των διακοπών τους, µη µπορώντας να αντισταθούν στην µοναδική πανοραµική θέα που προβάλει από τους πρόποδες των λόφων και στα ανηφορικά δροµάκια γεµάτα από αγριολούλουδα απαράµιλλης οµορφιάς. Οι κάτοικοι εκτός από την γεωργία ασχολούνται µε την κτηνοτροφία, το εµπόριο και την αλιεία. Όµορφα γραφικά ταβερνάκια κοσµούν την πλατεία του χωριού µε ποιοτικά ντόπια κρέατα,  ολόφρεσκο ψαράκι και παραδοσιακές λιχουδιές. Τις εντυπώσεις κλέβει το ευχάριστο περιβάλλον µε τους καταστηµατάρχες πάντα στη διάθεση των πελατών τους.
Στην πλατεία του ∆ρεπάνου δεσπόζει η εκκλησία των Αγίων Ανδριανού και Ναταλίας, πολιούχων του χωριού. Είναι κτισµένη προ του 1830 που γιορτάζει στις 26 Αυγούστου όπου και διοργανώνεται κάθε χρόνο το µεγαλύτερο παραδοσιακό πανηγύρι της περιοχής µε άφθονο τραγούδι, χορό και γλέντι µέχρι τις πρωινές ώρες. Λίγα µέτρα πιο κάτω, τα χαλάσµατα του πέτρινου ανεµόµυλου ξυπνούν µνήµες της τοπικής παράδοσης. Περιµετρικά του χωριού αξίζει κανείς να επισκεφτεί τα ξωκλήσια της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου. Κάθε ξωκλήσι βρίσκεται σε ιδιαίτερη τοποθεσία µε θέα µαγευτική.

Στο γραφικό Βιβάρι...


Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόµο του ∆ρεπάνου το πρώτο χωριό που συναντά κανείς  είναι το Βιβάρι. Ένα µικρό, παραθαλάσσιο, γραφικό ψαροχώρι µε φόντο τα ενετικά χαλάσµατα και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που το χρησιµοποιούσαν παλαιότερα ως Φάρο. Χρωστάει το όνοµά του στη λιµνοθάλασσα που εκτείνεται ανάµεσα στον οµώνυµο οικισµό και το ∆ρέπανο και η οποία αποτελεί οικοσύστηµα αναπαραγωγής ψαριών. Το Βιβάρι επάξια χαρακτηρίζεται ως τόπος µοναδικής οµορφιάς ηρεµίας και γαλήνης αφού είναι το µοναδικό χωριό της περιοχής µε φυσικό λιµάνι προστατευµένο από τους ανέµους, γεγονός που το καθιστά ιδανικό αγκυροβόλι πολλών ιδιωτικών σκαφών. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως µε την αλιεία αλλά και µε το εµπόριο και τη γεωργία.
Κυριολεκτικά πάνω στο κύµα οι ψαροταβέρνες εκτείνονται κατά µήκος της παραλίας. Το καλοκαίρι, µετά το µπάνιο στα πεντακάθαρα νερά του κολπίσκου, την όρεξη στους επισκέπτες ανοίγουν ολόφρεσκα µπαρµπούνια, τσιπούρες µπακαλιαράκια µε την µεθυστική µυρωδιά τους. Το βράδυ, η επιβλητική οµορφιά του φεγγαρόφωτου αντικατοπτρίζεται στην επιφάνεια της θάλασσας και ειδικά τον δεκαπενταύγουστο δηµιουργεί ένα πρωτόγνωρο αίσθηµα ροµαντισµού που ο καθένας θα ήθελε να ζήσει. Ένας περίπατος στην αµµουδιά θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις καθώς από τη µια  πλευρά τα πευκάκια στο δρόµο και από την άλλη πλευρά τα ψαροκάϊκα δίνουν το παραδοσιακό στοιχείο που αναζητά κανείς σε ένα τόσο γραφικό µέρος.
Εντύπωση προκαλεί ο ιερός ναός του Προφήτη Ηλία στο κέντρο του χωριού, δίπλα στη θάλασσα, δεδοµένου ότι οι οµώνυµες εκκλησίες οφείλουν να βρίσκονται σε κορυφές βουνών ή λόφων.  Αξιόλογες εκκλησίες αποτελούν η Παναγία η Λεύκα µε την πανοραµική θέα προς τη λιµνοθάλασσα και τον αργολικό κόλπο. Από εκείνο το σηµείο ισχύει η έκφραση «µία εικόνα ισοδυναµεί µε χίλιες λέξεις», ένας συνδυασµός βουνού, θάλασσας και των ερειπίων του Ενετικού Φρουρίου. Τα χρώµατα που αναδύονται κατά τη δύση του ηλίου µοναδικά. Τέλος, µοναδικής οµορφιάς ξωκλήσι είναι του Αγίου Σπυρίδωνα. Το εκκλησάκι είναι κτισµένο κυριολεκτικά στην όχθη της λιµνοθάλασσας και αποτελεί πόλο έλξης πολλών κατοίκων της περιοχής. Στο Βιβάρι υπάρχουν ενοικιαζόµενα δωµάτια και παραδοσιακές κατοικίες που ο καθένας µπορεί να απολαύσει τις διακοπές του σε ένα ζεστό και όµορφο και φιλικό περιβάλλον.

Χάρτης