Ένα πατητήρι-µουσείο στο Σολοµό Κορινθίας
5.0/5 κατάταξη (4 ψήφοι)

Στο Σολοµό, ένα ηµιορεινό χωριό της Κορινθίας σε  µικρή απόσταση από τον επιβλητικό Ακροκόρινθο, βρίσκεται ένα παλιό πατητήρι που από το 1974 έφτιαχνε κρασί από σταφύλια των γύρω περιοχών. Μαυρούδι, σαββατιανό και ροδίτης ήταν κατά κύριο λόγο οι ποικιλίες που ευδοκιµούσαν στην  περιοχή του Σολοµού και από αυτές έφτιαχναν κρασί λευκό και κόκκινο.
Όταν οι παλιές επιχειρήσεις χάνονται ή απαξιώνονται από το χρόνο υπάρχουν φορές που κάποιος αποφασίζει να τους δώσει µια νέα πνοή. Έτσι ο Παντελής Μοναχολάκος είδε στις παλιές δεξαµενές του πατητηριού, όπου ζυµωνόταν ο µούστος, µια ευκαιρία να ζωντανέψει ένα κοµµάτι της λαϊκής µας παράδοσης και από το 2010 εκθέτει σ’ αυτές τη συλλογή του µε αντικείµενα της ζωής του περασµένου αιώνα.

Το πατητήρι-µουσείο είναι χωρισµένο, ανάλογα µε το είδος των εκθεµάτων, σε τρεις ενότητες. Η πρώτη αναπαριστά ένα χωριάτικο δωµάτιο, όπως θα ήταν αν επιστρέφαµε πολλά χρόνια πίσω στον τρόπο που ζούσαν οι παππούδες µας. Συναντάµε το τζάκι, την χαµηλή τάβλα, τη φλοκάτη, τα πολύχρωµα υφαντά στους τοίχους και τα διάφορα οικιακά µικροαντικείµενα που χρησίµευαν στην καθηµερινότητα.
Η δεύτερη ενότητα έχει ως θέµα τα παλιά επαγγέλµατα: Εκεί βλέπουµε τον πάγκο του µαραγκού, το φυσερό του σιδερά, τον πάγκο του µπαλωµατή και τον αργαλειό της νοικοκυράς.
Η τρίτη ενότητα µε το λιγότερο φυσικό φως είναι αφιερωµένη στο κρασί και µπορεί κανείς να δοκιµάσει εκτός από το κρασί της χρονιάς και τσίπουρο από απόσταξη σταφυλιών της περιοχής. Αυτό παρασκευάζεται σε σφυρηλατηµένο µπακιρένιο καζάνι.
Στα τοιχώµατα των δεξαµενών είναι εµφανή τα τρυγία, τα αποµεινάρια δηλαδή της αλκοολικής ζύµωσης του µούστου διατηρώντας ελαφρώς αλλοιωµένα από το χρόνο το χρώµα και την µυρωδιά τους
Στον εξωτερικό χώρο, και κατά µήκος του τοίχου της περίφραξης αποτυπώνονται εικόνες της καθηµερινής αγροτικής ζωής καθώς και τοπία της ελληνικής υπαίθρου.

 

Προδιαγραφές

 • Πληροφορίες:

  Αν επιθυµείτε να επισκεφτείτε το µουσείο και να ταξιδέψετε για λίγο σε εκείνα τα χρόνια όπου µε τα λόγια του Ελύτη: «το παραµικρό κεντητό πουκάµισο, το κιούπι, το χράµι όλα τους αποπνέανε µια αρχοντιά κατά τι ανώτερη των Λουδοβίκων» µπορείτε να επικοινωνήσετε µαζί µε τον κ Παντελή.

  Παντελής Μοναχολάκος,
  Σολοµός Κορινθίας
  09:30-13:30 στο τηλέφωνο
  27410 72041, 6936 500 592