Βιολογικά προϊόντα - Νοστιμιά, ουσία και καλή υγεία!
0.0/5 κατάταξη (0 ψήφοι)

Κείμενο - Φωτογραφίες: Ιωάννα Βενιέρη

Η γεύση και το άρωμα, τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά και οι αυξημένες αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά, τα κατατάσσουν επάξια στο πιο ψηλό βάθρο της προτίμησης και της καρδιάς μας! Τι κι αν η τιμή τους είναι λίγο πιο ακριβή… Ποιος, άραγε, μπορεί να αντισταθμίσει την καλή υγεία και την ευεξία που μας προσφέρουν;  

Αναζητώντας γεύσεις κι αρώματα των παιδικών μας χρόνων… χαράξαμε πορεία για τον μαγικό κόσμο των βιολογικών προϊόντων. Τότε που η ντομάτα είχε τη δική της, ιδιαίτερη νοστιμιά, τα φρούτα εποχής ήταν πάντα ζουμερά, γευστικά και απολαυστικά, σαν να τα κόβαμε εμείς από το δέντρο! Ρωτήσαμε λοιπόν τους ειδικούς, τους ανθρώπους που φροντίζουν να απολαμβάνουμε καθημερινά ολόφρεσκα και πεντανόστιμα προϊόντα, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. 

Ασπίδα για την υγεία μας 

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα πιο απλά. Ποια προϊόντα χαρακτηρίζονται ως βιολογικά; Είναι τα προϊόντα εκείνα που προέρχονται από την καλλιέργεια της γης, χωρίς χημικά λιπάσματα, τοξικά φυτοφάρμακα και παρασιτοκτόνα. Για να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες που παρουσιάζονται στα φυτά, αλλά και για να εμπλουτίσουν το έδαφος,            οι βιοκαλλιεργητές χρησιμοποιούν αποκλειστικά φυσικές μεθόδους και οργανικά στοιχεία. Ένα προϊόν, για να χαρακτηριστεί ως βιολογικό, πρέπει να καλλιεργείται βιολογικά τουλάχιστον για τρία χρόνια και φυσικά να έχει την κατάλληλη σήμανση στη συσκευασία του (το όνομα του οργανισμού και τον κωδικό πιστοποίησής του).  

«Τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν καθαρή τροφή χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων και έχουν υψηλή διατροφική αξία. Συμβάλλουν στη σταδιακή αποτοξίνωση του οργανισμού και την αποκατάσταση της διατροφικής ισορροπίας. Δεν περιέχουν συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης, τεχνητά και αρώματα. Ο φυσικός τρόπος παραγωγής τους συμβάλλει στο να έχουν πολύ καλύτερη γεύση και άρωμα από τα αντίστοιχα συμβατικά», μας εξηγούν οι άνθρωποι της εταιρίας Βιοκαρπός Α.Ε. Καθώς βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη, αποτελούν ιδανική επιλογή για όλους, πόσο μάλλον για τα μικρά παιδιά, που χρειάζονται μια ασφαλή και πλήρη σε θρεπτικά συστατικά διατροφή χωρίς φυτοφάρμακα.  

Τι να προσέχουμε ως καταναλωτές  

«Μεγάλη σημασία έχει η πιστοποίηση του προϊόντος, που πρέπει πάντοτε να ελέγχεται από τον καταναλωτή. Επίσης, τα σημαδεμένα και ανομοιόμορφα φρούτα και λαχανικά συνήθως δηλώνουν την απουσία χημικών και φυτοφαρμάκων, γεγονός που δεν γνωρίζει πάντα ο καταναλωτής και γι’ αυτό τα αποφεύγει», μας επισημαίνει ο κ. Νίκος Αντύπας, γεωπόνος της εταιρίας Οικολογικά Αγροκτήματα Καραμάνου.

Η αξιοπιστία των βιολογικών προϊόντων στηρίζεται σε ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης, σύμφωνα με το νόμο 2092/91 και 1804/99 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κάθε βιοκαλλιεργητής οφείλει να εφαρμόζει πιστά όσα ορίζει ο νόμος αυτός και να δέχεται πολλούς ελέγχους από ειδικούς γεωπόνους σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διάθεσης, οι οποίοι εγγυώνται πως τηρούνται όλοι οι κανόνες που ορίζονται, οπότε και πιστοποιούνται λαμβάνοντας τη σφραγίδα τους σαν γνήσια βιολογικά. Στην πρώτη γραμμή των εργαστηριακών αναλύσεων και ελέγχων τόσο για τα συμβατικά όσο και για τα βιολογικά προϊόντα –όπου δίνεται και η μεγάλη μάχη- βρίσκεται η CADMION, ένα από τα μεγαλύτερα, διαπιστευμένα εργαστήρια της χώρας με διεθνές κύρος. Τα υπερσύγχρονα εργαστήριά της έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν και μάλιστα σε πολλαπλά υποστρώματα, αν και κατά πόσο ένα προϊόν πληροί τα θεσμοθετημένα πρότυπα σε όλα τα επίπεδα της βιολογικής καλλιέργειας. Διαθέτει διεθνείς εγκρίσεις, εξαιρετικά σημαντικές για τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων, «λύνοντας τα χέρια» του καταναλωτή. Tηλ.: 27420 22554, www.cadmion.gr.

Από το χωράφι στο τραπέζι μας 

Επιλέξαμε λοιπόν και σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πλέον αξιόπιστες εταιρίες βιολογικής γεωργίας της χώρας μας, τα προϊόντα αλλά και τους ανθρώπους πίσω από αυτά. «Η πτωτική τάση των τιμών των καλλιεργούμενων εσπεριδοειδών τα τελευταία χρόνια και η έλλειψη αγορών έχουν καταστήσει το επάγγελμα της γεωργίας ασύμφορο για τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων της περιοχής», μας λένε οι άνθρωποι της ANYΦION GREECE IKE, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα εξαγωγής βιολογικών προϊόντων. Η ιδέα για την ίδρυσή της ξεκίνησε το 2010 από την επιθυμία των μελών της να στηρίξουν τους λίγους, αλλά επίμονους βιοκαλλιεργητές της Αργολίδας. Ξεκινώντας συνεργασία με δύο τοπικούς παραγωγούς, κατάφεραν μέσα σε 5 χρόνια να δημιουργήσουν έναν κύκλο παραγωγών που πλέον ξεπερνά τους 20, προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα υψηλής ποιότητας βιολογικών προϊόντων «από το χωράφι απευθείας στον τελικό καταναλωτή». Στη φιλοσοφία της εταιρίας ανήκει η δίκαιη μεταχείριση σε όλα τα επίπεδα (παραγωγοί, εργαζόμενοι, εταίροι, καταναλωτές), ενώ έχει σχέδια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των μεταναστών εργατών γης, την καθαριότητα της ευρύτερης περιοχής από το έντονο πρόβλημα των απορριμμάτων στα χωράφια και τη δημιουργία «βιολογικών ζωνών» που θα συνεισφέρουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Ανάμεσα στους στόχους της είναι και η ίδρυση ενός Βιολογικού Αγροτικού Κέντρου, που στόχο θα έχει την ευαισθητοποίηση παραγωγών και καταναλωτών ως προς τα οφέλη της βιολογικής γεωργίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, που τόσο έχει δοκιμαστεί από την αλόγιστη, συχνά, χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.: 6948 825788, κ. Γιώργος Στεργίου. 

«Για μας προτεραιότητα δεν είναι η ποσότητα, αλλά η ποιότητα», μας λένε η Σοφία Καραμάνου και ο Νίκος Αντύπας από τα Οικολογικά Αγροκτήματα Καραμάνου. «Η βιολογική γεωργία δεν αποτελεί για μας μονάχα μια γεωργική πρακτική, αλλά μια ιδεολογία…» Το 1995 πιστοποίησαν τα κτήματα που κληρονόμησαν από τις οικογένειές τους, ο Αθανάσιος και η Σοφία Καραμάνου, ξεκινώντας με τα εσπεριδοειδή. Με την πάροδο του χρόνου πολλαπλασίασαν τις εκτάσεις τους, προσθέτοντας στις καλλιέργειές τους πυρηνόκαρπα και κηπευτικά. Η φιλοσοφία της εταιρίας είναι να καλλιεργεί προϊόντα αγνά, δίχως να επιβαρύνει το περιβάλλον με χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα, οι οποίες μεταφέρονται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Τα κτήματα βρίσκονται διάσπαρτα στον κάμπο της Αργολίδας και τα προϊόντα που καλλιεργούνται είναι ετήσιας και εποχιακής παραγωγής: σαλάτες, λάχανο, πράσα και κολοκύθι, αλλά και πολλά εποχιακά όπως πιπεριές, μελιτζάνες, αγκινάρες, μπρόκολο, κουνουπίδι, σέλινο, μαϊντανό κ.ά. Όσον αφορά τα φρούτα καλλιεργούνται πορτοκάλια, μανταρίνια, φράουλες, πεπόνια, καρπούζια, βασιλικά σύκα και ροδάκινα. Για δεύτερη χρονιά θα καλλιεργήσουν καρπούζι άσπερμο, το οποίο έχει κατακόκκινη σάρκα και πολύ γλυκιά γεύση. Εκτός από τα φρέσκα, η εταιρία παράγει και διαθέτει στις βιολογικές λαϊκές της Αθήνας και στο βιολογικό παντοπωλείο της, στην Άρια Ναυπλίου, μεταποιημένα βιολογικά προϊόντα, όπως ζυμαρικά, σάλτσα ντομάτας, ποικιλίες τουρσιών, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Πληροφορίες και σημεία πώλησης, στο τηλ.: 27520 43093 και στο www.biologiko.gr. 

«Το 2004 αποφοίτησα από τη σχολή και αποφάσισα να ασχοληθώ με τη γη, επειδή ήταν ένας χώρος που με γοήτευε καθώς συνδύαζε την ηρεμία και τη δημιουργία.  Η έλλειψη βιβλιογραφίας, τότε, σχετικά με τις βιολογικές καλλιέργειες με δυσκόλεψε. Μπαίνοντας στη διαδικασία αναζήτησης πληροφοριών ανακάλυψα και τη βιοδυναμική καλλιέργεια», μας εξομολογείται η Δήμητρα Τσακίρη, τεχνολόγος-γεωπόνος και βιοκαλλιεργήτρια. Στο αγρόκτημά της, στο Κυβέρι Αργολίδας, καλλιεργεί αγνά, γευστικά φρούτα και κηπευτικά, ακολουθώντας πιστοποιημένες βιολογικές διαδικασίες από τη σπορά ως τη συγκομιδή. Καλλιεργεί βιοδυναμικά μαρούλια, γαλλικές-σγουρές σαλάτες και πατάτες, ενώ παράγει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Γης Έργα». Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής και πρόσφατα έλαβε Βραβείο Ποιότητας από τον «Γαστρονόμο» της Καθημερινής. «Αυτή την εποχή καλλιεργώ πορτοκάλια, λεμόνια, σαλάτες, μαρούλια, φράουλες, σπανάκι και στο θερμοκήπιο καλλιεργώ κολοκυθάκια. Τα προϊόντα μου τα βρίσκει κανείς στις βιολογικές αγορές της Αθήνας…»
Τηλ. 6977 720670, gis-erga.gr,

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

«Πρωταρχικό μέλημά μας είναι ο τελικός καταναλωτής να νιώθει ασφαλής και σίγουρος για την υψηλή θρεπτική αξία του προϊόντος» σημειώνει ο κ. Γεώργιος Μαυρόγιαννης, πρόεδρος της εταιρίας ΒΙΟΚΑΡΠΟΣ Α.Ε, που ιδρύθηκε το 2006 προσφέροντας έκτοτε μια μεγάλη γκάμα βιολογικών προϊόντων στην εγχώρια και την εξωτερική αγορά. Τα προϊόντα αυτά είναι είτε ιδιοπαραγόμενα, είτε καλλιεργούνται από ένα δίκτυο 200 περίπου παραγωγών σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Στην ιδιόκτητη έκτασή της, στο Μαλαντρένι Αργολίδας, η οικογένεια Μαυρόγιαννη καλλιεργεί αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα από την εποχή του προπάππου Μιχαήλ Μαυρόγιαννη, παράγοντας σήμερα όλων των ειδών βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Ταυτόχρονα, η εταιρία επενδύει σε μια νέα σειρά προϊόντων ξηρού φορτίου με την ιδιωτική ετικέτα «Ευbio», που αφορά σε επιλεγμένα βιολογικά προϊόντα υγιεινής διατροφής από την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Τηλ.: 210 9228826, 27510 77222, www.biokarpos.gr.

Βιολογικό Μέλι  

Είναι πολλοί που υποστηρίζουν ότι το μέλι είναι ένα κατεξοχήν βιολογικό προϊόν, είναι όμως ακριβώς έτσι; «Ο ορισμός ενός μελιού ως βιολογικό εξαρτάται τόσο από τα χαρακτηριστικά της μεταχείρισης των κυψελών όσο και από την ποιότητα του περιβάλλοντος», μας λένε οι άνθρωποι που παράγουν το Βιολογικό Μέλι Άξιον Εστί. «Στη βιολογική μελισσοκομία τα μελίσσια πρέπει να βρίσκονται εντός ακτίνας 3 χλμ. από βιολογικές καλλιέργειες ή και από αυτοφυή βλάστηση. Θα πρέπει να διατηρείται αρκετή απόσταση από οποιεσδήποτε πηγές μη γεωργικής παραγωγής και συμβατικής καλλιέργειας, που ενδεχομένως προκαλούν μόλυνση. Στη συμβατική μελισσοκομία επιτρέπεται η διατροφή μελισσών με τροφές που περιέχουν ζάχαρη, ενώ στη βιολογική πρέπει να αφήνονται στις κυψέλες άφθονα αποθέματα μελιού και γύρης ικανά να καλύψουν τις ανάγκες της χειμερινής περιόδου. Ακόμη, στη βιολογική μελισσοκομία, απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών και λοιπών φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών της μέλισσας». Με έδρα το Πανόραμα Αργολίδας, το Βιολογικό Μέλι Άξιον Εστί παράγεται σε 9 διαφορετικές ποικιλίες και συλλέγεται από διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Εύβοια, οι Μυκήνες, η Φολόη, το Μαίναλο και ο Τυρός Αρκαδίας. «Αυτό που κάνει το μέλι μας ξεχωριστό είναι η αγάπη και η αφοσίωσή μας στα πιο έξυπνα και ευεργετικά έντομα του πλανήτη, τις μέλισσες. Τα προϊόντα των μελισσών μας φθάνουν στα χέρια του καταναλωτή ακατέργαστα, κατευθείαν από την κυψέλη». Εκτός από τις διάφορες ποικιλίες μελιού, παράγουν ακόμα βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη, φυσικό κερί, φυτικά σαπούνια και κεραλοιφή, που θα τα βρούμε σε επιλεγμένα καταστήματα με βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα σε όλη τη χώρα. Τηλ.: 27510-91577, www.axion-esti.gr  

Βιολογικό κοτόπουλο  

Τι γίνεται όμως με τα ζώα και τα πτηνά; Γιατί πρέπει να επιλέγουμε κι εδώ βιολογικά; «Επειδή είναι προϊόντα με πολλές και σημαντικές διαφορές από τα αντίστοιχα συμβατικά» μας λένε άνθρωποι της bioGReco που ξεκίνησε το 2001, όταν η βιολογική πτηνοτροφία δεν υπήρχε στην Ελλάδα. «Η διατροφή των πτηνών μας στηρίζεται αποκλειστικά σε βιολογικούς δημητριακούς καρπούς. Δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετα για την ανάπτυξή τους, ενώ φυσικά απαγορεύονται και οι γενετικώς τροποποιημένες (μεταλλαγμένες) ζωοτροφές.                                           

Τα κοτόπουλα αναπτύσσονται με φυσιολογικούς ρυθμούς, χωρίς φάρμακα, βόσκοντας ελεύθερα σε βιολογικά αγροκτήματα, ικανοποιώντας έτσι τις φυσιολογικές τους ανάγκες για περπάτημα, σκάλισμα, έκθεση στον ήλιο και τον αέρα. Η γεύση και η υφή του κρέατος είναι ξεχωριστή, φέρνοντας στο νου εικόνες και αρώματα από κυριακάτικα τραπέζια της ελληνικής επαρχίας…» Η εκτροφή των κοτόπουλων γίνεται στη Λακωνία, στα βιολογικά αγροκτήματα της εταιρίας, η οποία διαθέτει και εργοστάσιο ζωοτροφών, όπου παράγονται βιολογικά μείγματα κατάλληλα για όλα τα είδη ζώων και πτηνών. «Τα προϊόντα μας είναι η αλήθεια μας. Παροτρύνουμε τον καταναλωτή να τα δοκιμάσει και να μας πιστέψει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως τα πτηνοτροφεία της bioGReco είναι ίσως τα μοναδικά επισκέψιμα στην Ελλάδα. Με μεγάλη ευχαρίστηση υποδεχόμαστε κόσμο που θέλει να μάθει για τον τρόπο παραγωγής και του λύνουμε όλες τις απορίες». Τηλ.: 27310 35667. Όλα τα σημεία πώλησης είναι διαθέσιμα στο www.biogreco.gr. 

Προδιαγραφές

  • Πληροφορίες:

    Ξεχωριστό & βραβευμένο είναι το ελαιόλαδο της εταιρίας Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου. Παράγονται ακόμη, βαλσαμέλαιο, φυσικά καλλυντικά και χειροποίητα σαπούνια από βιολογικό ελαιόλαδο. Τηλ.: 6932 309909, www.bioarmonia.gr 

    Βιολογικά προϊόντα μπορούμε να προμηθευτούμε από τα ειδικά ράφια με τη σήμανση «Βιολογικά» στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τα βιολογικά καταστήματα όλων των μεγάλων πόλεων. Στην Αθήνα, επιπλέον, από τις βιολογικές λαϊκές αγορές: www.bioagores.org.