Ειδοποίηση
 • Google Geocoding API error: The request was denied.
Κιβέρι - Καλοκαίρι όπως παλιά
5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)

Κείμενο - Φωτογραφίες: Μάρω Κουρή

Από την άκρη του χωριού αγναντεύουµε τη θέα του Αργολικού κόλπου, το Άργος µε το κάστρο του στην κορυφή, τις Μυκήνες, το Μπούρτζι και το Ναύπλιο.Από την άκρη του χωριού αγναντεύουµε τη θέα του Αργολικού κόλπου, το Άργος µε το κάστρο του στην κορυφή, τις Μυκήνες, το Μπούρτζι και το Ναύπλιο.
Αρχές καλοκαιριού, το άγχος στο ζενίθ, ενέργεια χαµηλή και αβεβαιότητα. Χτυπά το τηλέφωνο και από το περιοδικό µού ζητούν να «πεταχτώ» µέχρι το Κιβέρι. Ένα σκίρτηµα χαράς και χαλάρωσης µε κυριεύει. Παίρνω το πρώτο λεωφορείο από τον σταθµό του ΚΤΕΛ Κηφισού για Άργος και σε τρεις ώρες βρίσκοµαι εκεί. Πριν µπούµε στο χωριό, ξεσπάω στα γέλια µε µια σκηνή που αντικατοπτρίζει την ελληνική πραγµατικότητα: στη γαλάζια ακτή, ένας άντρας ψαρεύει κι έχει παρκαρισµένο το µεγάλο, µε σκούρα τζάµια αυτοκίνητό του στην αµµουδιά, κάτω από την ψάθινη οµπρέλα. Από τα ηχεία του ακούγεται στη διαπασών µουσική τέκνο!

Στην είσοδο του χωριού στέκεται εγκαταλειµµένος µα και αγέρωχος ο µικροσκοπικός, πετρόχτιστος σιδηροδροµικός σταθµός. Μέσα στους ήχους των τζιτζικιών µυρίζω το κάρβουνο στις ράγες. Στο χωριουδάκι των 995 κατοίκων, τα νεόδµητα, αφύσικα κτίρια από τσιµέντο που προδίδουν έπαρση και πρόθεση για ανάδειξη κάποιου ανθρώπινου «εγώ» ανακατεύονται µε παλαιότερα, µικρότερα, πέτρινα σπίτια που δείχνουν την αγάπη των ανθρώπων προς το σπιτικό και προς το φυσικό τοπίο µε το οποίο συµβιώνουν αρµονικά. Σπίτια δίπατα ή µονόπατα, χωριάτικα, «πελοποννησιακής» αρχιτεκτονικής, µε κεραµίδια τα περισσότερα. Πολλά κατοικούνται και θα τα δείτε αν περιδιαβείτε τα λιγοστά σοκάκια του χωριού. ∆ύο αρχοντικά σώζονται και οµορφαίνουν την παραλιακή όψη του γραφικού χωριού. 

Οι Κιβεριώτες ασχολούνται κυρίως µε την αλιεία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα τελευταία χρόνια εργάζονται για να αναδείξουν τα καλά της περιοχής τους µε τον τουρισµό. Πολλοί επισκέπτες από την υπόλοιπη Ευρώπη αναζητούν εδώ τη νηνεµία και την πολυτέλεια της απλότητας. Μέσα σε ένα από τα δωµάτια του χωριού λίγο να ξεκουραστούνε, να πούνε µια «καληµέρα» πίνοντας ελληνικό στο καφενείο, να χαρούν όσο γίνεται την ελληνική ζωή, χωρίς τα περιττά τουριστικά βάρη. Ό,τι προσφέρει ο τόπος. Όπως έγραφε και ο Οδυσσέας Ελύτης, «Μια ελιά, ένα αµπέλι και ένα καράβι είναι αρκετά για να ξαναφιαχθεί η Ελλάδα». Αυτό ακριβώς αναζητούµε όσοι ερχόµαστε να µυηθούµε σε χωριά σαν το Κιβέρι.

Από την περιοχή αυτή κυβερνούσε για µικρό χρονικό διάστηµα ο Καποδίστριας και από το ρήµα αυτό (κυβερνώ) και το «κυβερνείο» προέκυψε το Κυβέρι και τελικά Κιβέρι. Η ευρύτερη περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και έχουν ανακαλυφθεί και µυκηναϊκοί τάφοι. Ισχυρό φράγκικο κάστρο υπήρχε εδώ κατά τον Μεσαίωνα, καθώς οι Φράγκοι κατακτητές παρέµειναν µέχρι το 1389, ενώ τους άρεσε να παραθερίζουν εδώ. Στη συνέχεια, το Κιβέρι πέρασε στους Βενετούς ως το 1481, οπότε τους διαδέχονται πια οι Τούρκοι. 

Στις αρχές του 19ου αιώνα, το 1824, το χωριό έγινε κέντρο εµφύλιων συγκρούσεων, µεταξύ των δυνάµεων των αντίπαλων κυβερνήσεων Κρανιδίου και Ναυπλίου. Νότια του χωριού βρίσκεται ο Ανάβαλος, µια υποθαλάσσια πηγή γλυκού νερού, από όπου αρδεύεται µεγάλο µέρος της Αργολίδας.

Τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ελαιούντας υπάρχουν στο κοντινό χωριό Σπηλιωτάκης, όπως και ο ναός της θεάς ∆ήµητρας. Σύµφωνα µε διάφορους µελετητές, η Ελαιούντα χρησίµευε ως οχυρό για τη προστασία των κοντινών αρχαίων οδών. Κατά τη µυθολογία, εδώ είχε αγκυροβολήσει ο ∆αναός.

Κολυµπάµε στα κρυστάλλινα, βαθιά νερά και ξαπλώνουµε στα καθαρά βοτσαλάκια της παραλίας, µε θέα σαγηνευτική προς το Ναύπλιο και την Ακροναυπλία! Στο πανηγύρι του Τιµίου Σταυρού που εορτάζεται στις 29 Αυγούστου, το χωριό γιορτάζει µε φαγοπότι και χορό µέχρι πρωίας. Μου κάνει εντύπωση πόσο ζωηρή είναι η νύχτα και η µέρα. Ξυπνώ και βουτώ καληµερίζοντας τα τιρκουάζ νερά, κάνω µια βολτίτσα στο χωριό µε το ποδήλατο γνωρίζοντας τους αξιολάτρευτους κατοίκους, παίρνω τα βιβλία µου, τροφή από τον φηµισµένο φούρνο, φρούτα και νερό δικό τους, της πηγής, και αράζω σε µία από τις δύο παραλίες, που στην ουσία είναι µια ενιαία ακτή που διαχωρίζεται από την προβλήτα όπου αράζουν οι ψαράδες τα καΐκια τους. Τότε µαζεύονται ντόπιοι και ξένοι για να αγοράσουν την ψαριά. Τα παιδιά κάνουν βουτιές από την προβλήτα µε την πανοραµική θέα προς τον οικισµό. 

Τα µεσηµέρια, κι ενώ σκάει ο τζίτζικας, εµείς συχνάζουµε κάθε µέρα και σε διαφορετικό ταβερνάκι του χωριού. Είναι αρκετά και όλα τους εξαιρετικά, ενώ γινόµαστε φίλοι µε τους πάντες! Μετά τη µεσηµεριανή σιέστα, ξανά βουτιές και κολύµπι µε την Ακροναυπλία στον ορίζοντα, δροσιστικά κοκτέιλ και ωραίες µουσικές επάνω στην ξαπλώστρα.

Το δειλινό, απαραίτητος ο περίπατος µέχρι την άκρη του χωριού πάνω από το πέλαγος σε ένα ειδικά διαµορφωµένο µονοπάτι που ξεκινά από τον βράχο του Κανάρη. Αγναντεύουµε τη θέα του Αργολικού κόλπου, το Άργος µε το κάστρο του στην κορυφή, τις Μυκήνες, το Μπούρτζι και το Ναύπλιο. Κάτω ακριβώς από το µπαλκονάκι στον βράχο του Κανάρη, υπάρχει πυροβολείο. Μπιτς βόλεϊ, τραµπολίνα για παιδιά, βόλτες ατελείωτες στα ψαρολιµανάκια και στους παραλιακούς πεζόδροµους µε όλες τις ηλικίες σε δράση! Μεσάνυχτα και οι παρέες βουτούν στη θάλασσα. Στα µαγειρεία των κυµάτων ο κόσµος χορταίνει, στα καφέ γλυκαίνεται µε γλυκίσµατα και στα µπαρ δροσίζεται µε κοκτέιλ. Η ζωή εδώ θυµίζει ελληνικό καλοκαίρι του ’70, διασκευασµένο στο 2017. Τα τζιτζίκια, το κύµα και το αγέρι παντρεύονται µε γεύσεις του σήµερα. Εύχοµαι να σεβαστούν οι κάτοικοι την ατόφια οµορφιά και την ιστορία του τόπου τους και να εµπνευστούν από αυτήν. Άλλωστε, τι αναζητά ο κόσµος πια αν όχι την αυθεντικότητα, χωρίς καν περιτύλιγµα;

Ίσαλος

Ο Αργείτης Χρήστος Καρδαράς είδε µια µέρα τον εργασιακό του κύκλο να κλείνει, και οραµατίστηκε τη νέα του εργασία στην παραλία Κιβερίου, όπου λάτρευε να κάνει το µπάνιο του. Στο σηµείο αυτό, ήθελε να φτιάξει έναν εργασιακό χώρο όπου προτεραιότητα θα είχε η επικοινωνία. Στην αρχή σκεφτόταν να ανοίξει ένα µπαρ. Το µπαράκι «επεκτάθηκε» στη φαντασία του σε ένα εστιατόριο στη θάλασσα. Μαζί µε τον φίλο του ∆ηµήτρη Kυµπουρόπουλο άνοιξαν φέτος τον «Ίσαλο». Η Εύη στη κουζίνα δίνει τον καλύτερο εαυτό της και µας περιποιείται µε Σαλάτα Ίσαλος, όπου αγκαλιάζονται το αβοκάντο µε την πιπεριά, η ντοµάτα και το αγγουράκι µε καρότα, καλαµπόκι, κρουτόν, κοτόπουλο, σος πορτοκαλιού και φλέικ παρµεζάνας. Επόµενο πιάτο, «µάµα µία»: µπακαλιαροκεφτέδες. ∆έος προκαλεί η ποικιλία ψαρικών µε µαριδάκι, µύδια, σαρδέλα, καλαµάρι, χταπόδι, καλοτηγανισµένες φρέσκες πατάτες, πιπεριές Φλωρίνης, φάβα και λευκό ταραµά! Για το τραπέζι του διπλανού πελάτη στήνεται βουνίσια τηγανιά, πανσετάκια και ψητά λαχανικά µε µανιτάρια πλευρώτους. Παραδίπλα, στα πιάτα κάνουν την εµφάνιση τους γεµιστά, φασολάκια και ο… βασιλιάς µουσακάς! Ένα σάντουιτς βετζετέριαν πηγαίνει σε µια παρέα στις ξαπλώστρες, που δροσίζονται µε κοκτέιλ Ίσαλος (τηλ. 27510 42255).

Στον φούρνο του Λυµπέρη

Ψωµί ζυµωτό, µε προζύµι και χωριάτικο ολικής, χειροποίητα βουτήµατα, ραβανί, καρυδόπιτα. «To παγωτό είναι δικό µας», λέει ο 32χρονος γιος της οικογενείας, ο Γιάννης Λυµπέρης, «φτιαγµένο µε φρέσκο γάλα του Μοριά». Ντόπιοι και επισκέπτες γλείφουν τα δάκτυλά τους µε το παγωτό γεύσης εκµέκ. Οι δύο αδελφές του Γιάννη, η Παναγιώτα και η Γαρουφαλιά, είναι γελαστές κι ευγενικές, και εξυπηρετούν µε σύνεση τον κόσµο, σε ό,τι τραβάει η όρεξή τους. ∆ιακρίνω αυτή τη µοναδική πελοποννησιακή οµορφιά πάνω τους. Ο φούρνος του Λυµπέρη είναι πασίγνωστος για τις παραδοσιακές του δίπλες, το γαλακτοµπούρεκο και τη σοκολατόπιτα. Ο Γιάννης ανακάλυψε µια σπέσιαλ βελγική σοκολάτα, την ερωτεύτηκε και της εµπιστεύτηκε ολοκληρωτικά τη σοκολατόπιτά του! Οι κουραµπιέδες και τα µελοµακάρονα βγαίνουν φρέσκα φρέσκα από το ευρύχωρο εργαστήρι. Μες στο καλοκαίρι οι περαστικοί τα λιγουρεύο-νται και τα ευχαριστιούνται παίρνοντάς τα ως επιδόρπιο στις ξαπλώστρες της παραλίας. ∆ραστήριος ο πατέρας που άνοιξε τον φούρνο το 1996, έχει αναλάβει την προεδρία στο χωριό και στην τοπική οµάδα ποδοσφαίρου Ερµής, που φέτος ανέβηκε στη Γ’ εθνική (τηλ. 27510 42180)!

Ο Βράχος του Κανάρη

Χειµώνα-καλοκαίρι κάθε µέρα η κυρία Γιώτα, εδώ και τριάντα τρία χρόνια µαγειρεύει ό,τι πιάσουν οι ψαράδες στην περιοχή. Φαγκρί, σφυρίδα, συναγρίδα, κουτσοµούρα. Τα σερβίρει προσθέτοντας λίγη ριγανίτσα µόνο, έχοντας χωριστά το λαδολέµονο. Οι θαµώνες από όλον τον κόσµο αγναντεύουν από τα τραπεζάκια της πανοραµικής βεράντας πάνω από το πέλαγος τα ψαροκάικα που έρχονται και φεύγουν, τους λουόµενους ακριβώς από κάτω, την Ακροναυπλία απέναντι. Μοσχοβολά η αχνιστή γαριδοµακαρονάδα που παρελαύνει µαζί µε την παραδοσιακή φρίσα τη µαρινάτη, τη γνήσια ταραµοσαλάτα, τον γαύρο τον µαρινάτο, το χταποδάκι το βραστό και το ψητό. Ο σερ Λόρενς Ολίβιε τής είχε παραγγείλει ψάρι συκιό και κρασί, ενώ η Αλίκη Βουγιουκλάκη ζητούσε επίµονα το γλυκό πορτοκάλι της. Το γιουβέτσι φαγκρί το έµαθε η Γιώτα παιδούλα να το φτιάχνει, δίπλα στις νοικοκυρές στο Τολό, και έκτοτε το συνεχίζει, όταν της το παραγγέλνουν (και µόνο τότε) οι πελάτες της. «Από την Αθήνα έρχονται ειδικά για τούτο το φαΐ, που γίνεται και µε σφυρίδα, ενώ άλλες φορές βράζω ψαρόσουπες», λέει η Γιώτα. «Φαγητά που έφτιαχναν παλιά επειδή έµεναν στους ψαράδες τα κεφάλια....» µάς εξηγεί. Η κυρα-Γιώτα έχει τρία ενοικιαζόµενα µε την ίδια πανοραµική θέα και την ευωδιά του ιαµατικού ευκάλυπτου συντροφιά (τηλ. 27510 47047).

Summer Restaurant

Ο ντόπιος σεφ Γιώργος Τσιβεριώτης, φανατικός θαυµαστής της ελληνικής και της µεσογειακής κουζίνας, δίνει έµφαση στα κρεατικά, τα ζυµαρικά και το ρυζότο. Τα καλοστρωµένα µε τραπεζοµάντιλο τραπέζια είναι στηµένα πάνω σε ψηφιδωτά δάπεδα, ανάµεσα σε µπλε τεχνητές λιµνούλες και σιντριβάνια. Γοητεία αποπνέει το τραπέζι που βρίσκεται στο ηµίφως µιας σπηλιάς, µε θέα όπως τα υπόλοιπα τραπέζια: µόνο θάλασσα. Το ευγενικό προσωπικό σερβίρει σαλάτα Summer όπου µέσα στον «πράσινο βυθό» της, που δηµιουργείται από τα λαχανικά, «βουτάνε» γευστικά το φρέσκο σύκο, η καρυδόψιχα και το ψητό χαλούµι. Επιλογή-πρόταση του πεπειραµένου σε ποιοτικά εστιατόρια της Ελλάδας και της Κύπρου µάγειρα είναι το ρυζότο µαύρης µπίρας µε καπνιστή πανσέτα. Η όρεξη ανοίγει µε µπουκιές µελωµένου χοιρινού µε λιαστή ντοµατούλα και καπνιστό Μετσόβου. Παραδινόµαστε και στη µακαρονάδα Summer µε πένες, µπουκιές κοτόπουλου, µανιτάρια και ρόκα σε κρέµα παρµεζάνας. Η καρυδόπιτα, η σοκολατόπιτα και το ραβανί που φιλεύουν είναι φτιαγµένα στον φούρνο της οικογένειας (τηλ. 27510 47751)!

Summer Café Snack Bar

Ο νεαρός, ευρηµατικός και ποιητικός bar tender Γιώργος Μωραΐτης προτείνει δύο απογειωτικά κοκτέιλ, το τζιν cucumber και το el president στις –δωρεάν– ξαπλώστρες πάνω στον αφρό του κύµατος. Με lounge χαλαρωτική µουσική ξεκουραζόµαστε στις πολυθρόνες κάτω από τα δέντρα µέχρι το απόγευµα και µε κλασικές µουσικές του κόσµου τα βραδάκια. Το σουβλάκι φρούτων µε τζιν ice tea είναι ένας αγαπηµένος συνδυασµός τον οποίο παρασκευάζει ο Γιώργος µε περισσή φροντίδα! Μαζί µε την οµάδα του φτιάχνουν φρουτοσαλάτα µε µέντα παγωτό και ντιπ σοκολάτας φουντουκιού: Άλλη… κόλαση, που θα έλεγαν και τα πιτσιρίκια… Το κλαµπ σάντουιτς κοτόπουλου είναι ένα πιάτο που αξίζει να απολαύσετε (τηλ. 27510 47751)!

 

Προδιαγραφές

 • Πληροφορίες:

  Η ταβέρνα Κατσίρης, στην είσοδο της παραλίας, προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον δίπλα στη θάλασσα για όλες τις ώρες της ηµέρας. Γευτείτε γνήσια ελληνική κουζίνα και απολαύστε φρέσκα θαλασσινά (τηλ. 27510 47745).
  Για τη διαµονή σας, σας προτείνουµε: Ενοικιαζόµενα Επιπλωµένα ∆ιαµερίσµατα µε τον χρόνο ή/και τον µήνα, µπροστά στο γραφικό λιµάνι του Κιβερίου µε θέα τον Αργολικό κόλπο. ∆ιαθέτουν αυλή από ντόπια πέτρα, που χτίστηκε µε µεράκι το 1974 από τον παππού της οικογένειας (τηλ. 6944 762282). Τα νεόδµητα ενοικιαζόµενα δωµάτια & επιπλωµένα διαµερίσµατα Βασίλης στο Κιβέρι είναι πλήρως εξοπλισµένα ώστε να σας εξασφαλίσουν άνετη και ξεκούραστη διαµονή δίπλα στη θάλασσα (τηλ. 6979 798048, www.vasilisrooms.gr). Τα ενοικιαζόµενα δωµάτια & διαµερίσµατα Anies προσφέρουν ευχάριστη διαµονή µε θέα τη θάλασσα αλλά και αυθεντική ελληνική φιλοξενία (τηλ. 6944 749915, www.anies-apartments-greece.com). Τα ενοικιαζόµενα διαµερίσµατα Kiveri Apartments είναι ιδανικά για οικογένειες και ζευγάρια. Χτισµένα σε φανταστική τοποθεσία, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, φτιάχτηκαν µε µεράκι και διάθεση να φιλοξενήσουν και να εξυπηρετήσουν όλους εκείνους που έχουν ανάγκη από ξεκούραση και ξεγνοιασιά (τηλ. 6944 412627, www.kiveri-apartments.com). Ενοικιαζόµενα δωµάτια Ο Βράχος του Κανάρη µπροστά στην παραλία Κιβερίου: Προσφέρουν µπαλκόνι µε καταπληκτική θέα στη θάλασσα, το κάστρο του Ναυπλίου και τον Αργολικό κόλπο (τηλ. 6972 804244, 27510 47047). Τα Ενοικιαζόµενα ∆ιαµερίσµατα Τσακίρης Γιάννης βρίσκονται στην παραλία του Κιβερίου, δίπλα στην εκβολή του ποταµού Ξοβριού (τηλ. 27510 47475, 6944 640242).

  Στο «Γης έργα», το µαγαζάκι της γεωπόνου ∆ήµητρας Τσακίρη, θα βρείτε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας όπως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, φρούτα και κηπευτικά (τηλ. 6977 720670).

  Για τις αγορές σας, προτιµήστε το σουπερµάρκετ Φωτόπουλος στο Κιβέρι. Μια οικογενειακή επιχείρηση στο κέντρο του χωριού, ακριβώς πάνω στο σταυροδρόµι και απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Προδρόµου.

 • Χάρτης: