Notice
  • Google Geocoding API error: The request was denied.
Αναρρίχηση στο Λεωνίδιο - Στο βλέµµα του Κοκκινόβραχου
5.0/5 rating (2 votes)

Κείμενο: Ελένη Διατσίγκου - Φωτογραφίες: Sam Bie, Kieran Duncan

Πριν ακόµα φτάσεις εκεί, ερωτεύεσαι τη γύρω περιοχή. Καθώς πλησιάζεις στο τελευταίο σκέλος του ταξιδιού από την Αθήνα, µε θέα πάντα το απέραντο γαλάζιο του Μυρτώου, κάθε στροφή του δρόµου κρύβει µια έκπληξη, η οποία κορυφώνεται µόλις προσεγγίσεις τη µαγευτική κοιλάδα του Λεωνιδίου µε τον επιβλητικό Κοκκινόβραχο να παρακολουθεί την πόλη από ψηλά, σαν να ετοιµάζεται να την αγκαλιάσει…


Πρωτεύουσα του ∆ήµου Νότιας Κυνουρίας το Λεωνίδιο είναι µια πανέµορφη παραθαλάσσια κωµόπολη 4.000 κατοίκων, η οποία απλώνεται στους πρόποδες του Πάρνωνα. Χτισµένη στη ρίζα µιας θεόρατης κατακόκκινης ορθοπλαγιάς, σε κερδίζει µονοµιάς, καθώς είναι µια ατµοσφαιρική µεσογειακή γωνιά που αποπνέει αρχοντιά και κοσµοπολιτισµό.
Ο τόπος είναι ιστορικός και ο οικισµός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός. Την παράσταση κλέβουν τα νεοκλασικά σπίτια και τα αρχοντικά πυργόσπιτα, τα οποία σε ταξιδεύουν νοσταλγικά σε µια άλλη εποχή, µαρτυρώντας τον πλούτο του Λεωνιδίου σε ιστορία και πολιτισµό. Η πεδιάδα που εκτείνεται από την πόλη έως τη θάλασσα, ο «Κήπος του ∆ιονύσου» κατά τον Παυσανία, καλλιεργείται όλο τον χρόνο µε εξαιρετικής ποιότητας κηπευτικά και εσπεριδοειδή. Φανταστείτε το ελαφρύ άρωµα των βοτάνων, των εσπεριδοειδών και των ξυλόφουρνων, τα κατάλευκα σοκάκια και το ποτάµι που χωρίζει στα δύο τη ζωντανή αυτή κωµόπολη, όπως απλώνεται κάτω από το άγρυπνο βλέµµα του απότοµου Κοκκινόβραχου, που ξεπερνά τα 250 µ. ύψος.
Καταπράσινη και η γύρω περιοχή, γεµάτη χαράδρες, όµορφα χωριουδάκια, ιστορικές µονές και παραλίες µε ταβερνάκια πλάι στο κύµα, αποτελεί αγαπηµένο τόπο παραθερισµού. Λόγω µάλιστα του ιδιαίτερου φυσικού της κάλλους, έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000.
Τόσο ο επιβλητικός Κοκκινόβραχος όσο και τα γύρω διάσπαρτα βράχια αποτελούν τα τελευταία χρόνια πόλο έλξης αναρριχητών απ’ όλο τον κόσµο. ∆εν είναι λίγες οι φορές που υψώνοντας το βλέµµα θα δεις τους θαρραλέους να σκαρφαλώνουν σαν αράχνες στις απόκρηµνες πλαγιές. Στο αγαπηµένο Πάσχα του Λεωνιδίου, µε τα χαρακτηριστικά φαναράκια να φωτίζουν τον ουρανό, το διάσηµο Meli-jazz Festival και τη γιορτή της τσακώνικης µελιτζάνας, ήρθε να προστεθεί ακόµη ένα πολιτιστικό επίτευγµα της πόλης: το Φεστιβάλ Αναρρίχησης Λεωνιδίου!

«Πυλώνας της φωτιάς»

Το πλούσιο ανάγλυφο και η εναλλαγή στο χρώµα των βράχων του Πάρνωνα αποτελούν χαρακτηριστικά τα οποία έχουν αναγάγει τελευταία το Λεωνίδιο σε έναν από τους καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισµούς για αναρρίχηση τον χειµώνα, έχοντας ιδιαίτερα ήπιο κλίµα, σύντοµες βροχοπτώσεις, µεγάλα διαστήµατα καλοκαιρίας και πολύ υψηλά ποσοστά ηλιοφάνειας.
Πώς ξεκίνησε, όµως, όλο αυτό; Ας ταξιδέψουµε µερικές δεκαετίες πίσω στον χρόνο, µε µια παλιά ιστορία…
Ένα ήσυχο απόγευµα του 1987, στο Λεωνίδιο οι ντόπιοι έκπληκτοι παρατήρησαν ένα ζευγάρι αναρριχητών, τους ∆. Σωτηράκη και Α. Θεοδωρόπουλο, να σκαρφαλώνουν σαν µεγάλες αράχνες πάνω στα βράχια προσεγγίζοντας την κορυφή του Κόκκινου Βράχου. Οι νέοι αυτοί αναρριχητές εξόπλισαν µια διαδροµή δίνοντάς της το όνοµα «Πυλώνας της φωτιάς». Πολλοί ήταν οι ντόπιοι που διέκοψαν την εργασία τους προκειµένου να παρακολουθήσουν από την πλατεία της πόλης, από θαυµασµό αλλά και δυσπιστία, «αυτούς τους δυο τρελούς».

Αναρριχητικό πάρκο Λεωνιδίου

Και ενώ ο βράχος κοιµόταν ήσυχος, το 2013, µετά από 25 ολόκληρα χρόνια, η δηµιουργία του Αναρριχητικού Πάρκου ήταν πλέον γεγονός. Έµπειροι αλλά και αρχάριοι αναρριχητές, µεγαλύτεροι ή νεότεροι αλλά και οικογένειες µε παιδιά είχαν πλέον τη δυνατότητα να αναρριχούνται στο Πάρκο. Μέσα σε τρία χρόνια το Αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου προσέφερε 51 τοµείς µε περίπου 1.000 ασφαλείς διαδροµές όλων των επιπέδων. Στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκονται και άλλες αναρριχητικές διαδροµές και µονοπάτια πρόσβασης, τα οποία θα επιτρέπουν σε κάθε επισκέπτη, αρχάριο ή έµπειρο, να ανέβει µε ασφάλεια στις διαδροµές ποικίλων δυσκολιών απολαµβάνοντας την αδιαµφισβήτητη θέα! Η ιδιαιτερότητα του Αναρριχητικού Πάρκου Λεωνιδίου, πέραν των ευνοϊκών κλιµατικών συνθηκών, έγκειται στην ποικιλία των διαδροµών όσον αφορά τον βαθµό δυσκολίας αλλά και στην κλίση τού προς αναρρίχηση βράχου, το µήκος των διαδροµών, τη φωτεινότητα και την εναλλαγή του φυσικού πεδίου.

Το 1ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης

Μετά απ’ όλα αυτά, το 1ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης στο Λεωνίδιο Αρκαδίας ήταν ζήτηµα χρόνου, και πράγµατι άνοιξε τις πύλες του τον Νοέµβρη του 2016. Επρόκειτο για µια φιλόδοξη διοργάνωση του ∆ήµου Νότιας Κυνουρίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της «Πελοπόννησος ΑΕ», που είχε ως στόχο την προώ-θηση του εναλλακτικού τουρισµού, την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής και τη διάδοση, σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όλων των δυνατοτήτων και των προτερηµάτων του αρχοντικού αυτού τόπου.
Στο φεστιβάλ συµµετείχαν πολλοί και υπέροχοι άνθρωποι, οι οποίοι και συνέβαλαν στην εξέλιξη της αναρρίχησης στην πόλη. Ανάµεσα στους καλεσµένους ήταν ο Άρης Θεοδωρόπουλος, ο Claude Remy και ο διάσηµος αναρριχητής Sachi Amma, oι φωτογράφοι Sam Bie και Jim Thornburg, δηµοσιογράφοι από το γερµανικό περιοδικό Klettern, ο Volker Leuchsner και ο Jens Larssen από το www.8a.nu, την πιο δηµοφιλή διαδικτυακή πύλη των αναρριχητών στον κόσµο. Το πρόγραµµα του φεστιβάλ, το οποίο διεξήχθη στον Πολυχώρο της Φάµπρικας Πολιτισµού, περιελάµβανε ελεύθερη αναρρίχηση, ανοιχτό αναρριχητικό µαραθώνιο µε την πολύτιµη συνεργασία της Vertical Life και διαγωνισµό Zlagboard, καθώς και ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όπως yoga, περιπατητικές διαδροµές, παρουσίαση zumba και µουσικές συναυλίες. Μέρος της εκδήλωσης ήταν οι παρουσιάσεις από τον Claude Remy, τον Άρη Θεοδωρόπουλο, τον Sachi Amma και την Beatrice Pelissier.
Ανάµεσα στους συµµετέχοντες, υπήρξαν πάρα πολλοί επισκέπτες από τη Γερµανία, τη Γαλλία και 13 ακόµη ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιαπωνία, µε τον διακεκριµένο αναρριχητή Sachi Amma να τιµά το φεστιβάλ µε την παρουσία του. Οι διοργανωτές του φεστιβάλ θέλοντας να ευχαριστήσουν τους αναρριχητές και τους επισκέπτες της περιοχής, πραγµατοποίησαν κληρώσεις ανάµεσα στους συµµετέχοντες και µοίρασαν είδη αναρρίχησης (σκοινιά, ζώνες, παπούτσια, κράνος, αναγοµώσεις) και παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, µε τον µεγάλο νικητή να κερδίζει ένα τετραήµερο πακέτο µε διαµονή και µεταφορικά για την πασχαλινή περίοδο στο Λεωνίδιο. Οι νικητές του µαραθώνιου αναρρίχησης, καθώς και του διαγωνισµού Zlagboard, βραβεύτηκαν από τη Vertical Life.

«Οι αναρριχητές φέρνουν ζωή τον χειµώνα, γεµίζουν τους άλλοτε άδειους δρόµους και ανεβάζουν το ηθικό των ντόπιων!» δηλώνει σε σχετική συνέντευξή του ο εκπαιδευτής ορειβασίας και αναρρίχησης Άρης Θεοδωρόπουλος. «Στον ευρύτερο χάρτη της Ελλάδας, το Λεωνίδιο αποτελεί το κέντρο αναρρίχησης της Πελοποννήσου, ενώ αυτή τη στιγµή βρίσκεται ανάµεσα στους καλύτερους χειµερινούς προορισµούς για αναρρίχηση στην Ευρώπη», συνεχίζει. «Από το Λεωνίδιο ξεκινάει η αναρρίχηση και συνεχίζεται στις γύρω περιοχές κατά µήκος της ακτής ή των βουνών της Πελοποννήσου. Είναι ένας τόπος ο οποίος πέραν της αναρρίχησης, σε προκαλεί και σε προσκαλεί µε τον γραφικό της πλούτο και τους φιλόξενους ανθρώπους του να τον επισκεφθείς όλες τις εποχές του χρόνου…»
Οι προσπάθειες λοιπόν φαίνεται να αποδίδουν καρπό. Ευχόµαστε να συνεχιστούν απ’ όλους µε την ίδια θέρµη και τον ίδιο ζήλο, ώστε να γίνει το Λεωνίδιο ένας από τους πιο οργανωµένους και ασφαλείς αναρριχητικούς προορισµούς µε τη φήµη του να διαδίδεται σε ολόκληρο τον κόσµο.

Specifications

  • Πληροφορίες:


    -Ο Αναρριχητικός Ορειβατικός Σύλλογος Λεωνιδίου (ΑΟΣΛ) απαρτίζεται από µια οµάδα αναρριχητών από το Λεωνίδιο και το Βερολίνο, οι οποίοι υποστηρίζουν και βοηθούν την εξέλιξη της αναρρίχησης στην περιοχή. Ανάµεσα στις δραστηριότητές τους περιλαµβάνεται η οργάνωση αναρριχητικών συναντήσεων και άλλων εξορµήσεων βουνού (mountain bike, hiking κ.λπ.), η καταγραφή και η διάνοιξη αναρριχητικών διαδροµών και µονοπατιών κ.ά. Μέρος των δράσεων είναι και η ιστοσελίδα www.climbing-leonidio.com όπου µπορείτε να ανατρέξετε για ταξιδιωτικές και αναρριχητικές πληροφορίες.
    -Αναζητήστε το βιβλίο Greece Sport Climbing: The Best Of από τον Άρη Θεοδωρόπουλο. Είναι αποτέλεσµα της δουλειάς δεκαετιών και αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για όσους αναρριχητές επισκέπτονται τη χώρα µας.

  • Χάρτης: