Λέσβος - Κυρά κι αρχόντισσα

Λέσβος - Κυρά κι αρχόντισσα

Ακούστηκε μέχρι τα πέρατα του κόσμου λόγω του προσφυγικού ζητήματος, στο οποίο συμπαραστάθηκε όσο κανένας άλλος τόπος στη χώρα. Γνωστή από παλιά ως κορυφαίος θρησκευτικός προορισμός, λίγοι τυχεροί γνωρίζουν όλα τα θέλγητρα και τις ομορφιές της, που είναι πολλά και δυσεύρετα. Ίσως και οι ίδιοι οι Μυτιληνιοί αγνοούν πως η περίπτωση της Λέσβου διδάσκεται στα πανεπιστήμια ανάμεσα στα πρότυπα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξη παγκοσμίως. Τι σημαίνει αυτό; Πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες δυσκολίες κι αν φέρουν μαζί τους, θα καταφέρει να παραμείνει αλώβητη, να τη χαίρονται κι οι επόμενες γενιές. Κι αυτό είναι κάτι σπουδαίο. Βάλε ένα ούζο με μεζέ και κάτσε να σου πω ποια είναι η Μυτιλήνη...

Κίµωλος - Η αθόρυβη των Κυκλάδων

Κίµωλος - Η αθόρυβη των Κυκλάδων

«Θέλω ανοιχτά παράθυρα να µε χτυπάει αέρας, να ’χω τον νου µου αδειανό, να ’χω και πρίµο τον καιρό», σκέφτοµαι τους στίχους του Μάλαµα, καθώς το καράβι σκίζει τα ήρεµα νερά του αγαπηµένου Αιγαίου και πιάνει ένα ένα τα λιµάνια: Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Μήλος, Κίµωλος. Αίσθηση ελευθερίας. Εδώ συνειδητοποιείς πιο πολύ από οπουδήποτε αλλού γιατί η σηµαία της Ελλάδας είναι γαλανόλευκη. Λευκά τα νησιά, µε ελάχιστη βλάστηση και µε τα ακόµα πιο λευκά χωριά τους, ξεπροβάλλουν µέσα από την παλέτα του µπλε, θάλασσας και ουρανού.

Μεσσήνη - Το στεριανό νησί

Μεσσήνη - Το στεριανό νησί

Πλέοντας σε θάλασσα υποθετική, ρίχνω το φανταστικό µου καράβι σε µια ξέρα. Με αγωνία φτάνω στην άκρη του ξύλινου καταστρώµατος, σηκώνοµαι στις µύτες των ποδιών και από εδώ ψηλά χαιρετώ για πρώτη φορά τούτο το αλλιώτικο στεριανό νησί. Τα φασαριόζικα νερά των σιντριβανιών µε καλωσορίζουν, έτσι όπως ορθώνονται ορµητικά εµπρός µου, και σαν παύουν, στη στιγµή συναντώ και το παλιό ρολόι, που απόψε συναγωνίζεται σε λαµπρότητα την πανσέληνο. Όλα αυτά είναι τοποθετηµένα στην πλατεία της Μεσσήνης ή αλλιώς του «Νησιού», εκεί όπου οι άνθρωποι απολαµβάνουν την εσπερινή τους βόλτα κι εγώ χαζεύω τη θέα από το roof garden του οµώνυµου εστιατορίου.