Ήπειρος

Αμβρακικός-Εκεί που καθρεπτίζεται ο παράδεισος

Αμβρακικός-Εκεί που καθρεπτίζεται ο παράδεισος

Γυαλό-γυαλό θα ανταμώσεις 12 μικρονήσια και λιμνοθάλασσες δεκαοχτώ. Θ’ απλώνεις τη χούφτα σου και θα γεμίζει όστρακα, νούφαρα, φτερά… Μέσα στους καλαμιώνες θ’ αναζητάς τον σπάνιο Ήταυρο… Κι ενοχλημένα θα σηκώνονται στο πλάι σου πουλιά κοπάδια και μικροπούλια θυμωμένα… Θα ψάχνεις για τις γειτονιές του Αργυροπελεκάνου. Ιστιοφόρα και πριάρια θ’ αρμενίζουν στον παράκτιο καφέ σου. Κι όπως θα σκύβεις στα ρηχά, χέλια θα σπαρταράνε στην απόχη σου… Κάστρα και όνειρα και μεζεδάκια ερωτευμένα στο τραπέζι σου… Κι άνθρωποι με καρδιά που το χορεύουν το «πιπέρι» ακομπλεξάριστοι. 
Μέτσοβο Το Διαμάντι της Πίνδου

Μέτσοβο Το Διαμάντι της Πίνδου

Το Μέτσοβο της Ηπείρου,  το «Διαμάντι της Πίνδου» όπως το ονομάζουν, μετά τη δημιουργία της Εγνατίας,  έχει γίνει ένας ευπρόσιτος, σύντομος και ευχάριστος προορισμός. Η απόφαση να το επισκεφτείτε θα σας αποζημιώσει και θα σας ενθουσιάσει. Θα είναι ένα σαββατοκύριακο ή ένα τριήμερο που θα σας μείνει αξέχαστο. Εμείς το είχαμε επισκεφτεί το Γενάρη, το τριήμερο των Τριών Ιεραρχών και έτσι έχουμε ακόμα ζωντανές τις εικόνες και τις ευχάριστες αναμνήσεις από την εκεί διαμονή μας.
Ζαγόρι Θες να το περπατήσεις;

Ζαγόρι Θες να το περπατήσεις;

Μοιάζει µε ταξίδι στην …άγρια δύση. Εδώ βρίσκεται το βαθύτερο φαράγγι του πλανήτη µε το στενότερο άνοιγµα παγκοσµίως*, ένας από τους οµορφότερους και καθαρότερους ποταµούς της Ευρώπης και τα δύο τρίτα από τα είδη της παγκόσµιας χλωρίδας. Ο  Εθνικός Δρυµός Βίκου-Αώου, ο «Δρυµός των µεγάλων κορυφών» είναι στην Ήπειρο και προσφέρει ανεπανάληπτες περιηγήσεις σ’ ένα ατόφιο φυσικό περιβάλλον. Θες να το περπατήσεις;
Σούλι, Των θρύλων, της δόξας, των ποταμών…

Σούλι, Των θρύλων, της δόξας, των ποταμών…

Ανισόπεδες βουνοπλαγιές, πρασινοασημένια λαμπυρίσματα,
ορφανεμένα μοναστήρια κι εκκλησιές. Πέτρα και γκρεμός.
Μαθήματα αυτοθυσίας, πέρα απ’ τις χαράδρες που σου κόβουν την ανάσα. Και σ’ όλα αυτά, τα μαγεμένα νερά του Αχέροντα, ανοίγουν την ψυχή σου. Σε τούτα, τα τελευταία βουνά της Ηπείρου, θρύλος και ιστορία μπλέκονται αρμονικά με παρθένα μονοπάτια και παραδεισένια τοπία.

Συρράκο-Καλαρρύτες Δίδυμη ομορφιά στο πανέμορφο φαράγγι

Συρράκο-Καλαρρύτες Δίδυμη ομορφιά στο πανέμορφο φαράγγι

Το Συρράκο και οι Καλαρρύτες, δυο υπέροχα κεφαλοχώρια στα 1.200 μέτρα υψόμετρο, στην «καρδιά» της Ηπείρου βρίσκονται αντικριστά, ενώ το φαράγγι του Καλαρρύτικου ποταμού ανάμεσά τους τα χωρίζει αλλά και τα ενώνει με ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά και ανεπανάληπτα τοπία.

Μαστοροχώρια Πέτρινες µνήµες

Μαστοροχώρια Πέτρινες µνήµες

Πέτρα και θύµηση, χωριό και καφενές.
Παντού αναρτηµένες παλιές φωτογραφίες: τσιράκια, καλφάδες κι αρχιµάστοροι. Μαθητές µε κοντά
παντελονάκια, παππούδες, παρέες
και γλέντια µε κλαρίνα κι άφθονο χορό. Κρατούν
οι Μαστοροχωρίτες τις µνήµες τους ζωντανές.
Ταυτότητα βλέπεις η µνήµη, µακριά της
θα χανόµασταν χωρίς ελπίδα επιστροφής...

∆ρακόλιµνη Τύµφης Η πριγκίπισσα των λιµνών

∆ρακόλιµνη Τύµφης Η πριγκίπισσα των λιµνών

Βεράντα µε λίµνη. Μόνο µε αυτόν τον τρόπο θα µπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος την απόκρηµνη τοποθεσία της ∆ρακόλιµνης της Τύµφης. Μπροστά και στα ψηλά στέκεται αγέρωχα η κάθετη ορθοπλαγιά της Γκαµήλας. Χαµηλά διακλαδίζεται µέσα στη χαράδρα του το αγριότερο ποτάµι της Ελλάδας, ο θρυλικός Αώος. Κι εσύ εκεί ανάµεσα, να αγναντεύεις µέσα από το καθρέφτισµα της λίµνης, µε διαύγεια πέρα από κάθε φαντασία, τις υπέροχες ανάγλυφες βουνοκορφές και τον καταγάλανο ουρανό. Είναι τόση η οµορφιά, που θες να ζητωκραυγάζεις για την τύχη σου να βρεθείς εδώ και να την απολαµβάνεις…

Βόρεια  Ήπειρος - Λίγη ακόμα Ελλάδα

Βόρεια Ήπειρος - Λίγη ακόμα Ελλάδα

Μοιρολογά ο ουρανός, το πρώτο μου κρύο πρωινό, πάνω απ’ τους νεκρούς στο χωριό Βουλιαράτες.

Οι ταφόπλακες, πιο λευκές κι απ’ την αλήθεια, ματώνονται από ένα γαρίφαλο. Οι ραγισμένες αρτηρίες των μαρμάρων γεμίζουν βρόχινο νερό και μέσα από το χνότο μου σαν να πάλλονται, ζωντανεύουν ξανά και ξανά το ένδοξο παρελθόν. Κοιτάζω πάντα χαμηλά μέχρι πόδια και φύλλα να μπερδευτούν για τα καλά. Τότε ο κόσμος θα είναι αρκετός, για να ξεκινήσει το μνημόσυνο στο ραντεβού που έχει οριστεί με την ιστορία και η μοίρα μ’ έφερε να συμμετέχω την 28η Οκτωβρίου του 2017.