Ειδοποίηση
  • Google Geocoding API error: The request was denied.
Λουτράκι - Εκμεταλλευτείτε το!
4.9/5 κατάταξη (9 ψήφοι)
κείμενο: Κωνσταντίνος Ταρναβάς | φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ντόκος

Λουτράκι

Χιλιάδες χρόνια πριν ο Ξενοφώντας κάνει αναφορά στα νερά του Λουτρακίου. Οι Θέρμες ή Θέρμαι είναι η αρχαιότερη ελληνική λουτρόπολη που ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να αναζωογονεί  τους επισκέπτες της με τη μοναδική δύναμη των νερών της.

Η επικοινωνία με τη δημοτική αρχή, πάγια τακτική μας για κάθε ταξιδιωτικό, άνοιξε νέους ορίζοντες, παρόλο που επρόκειτο για ένα οδοιπορικό σε έναν τόπο οικείο. Το Λουτράκι δεν αποτελούσε άγνωστο μέρος για εμένα που μεγάλωσα στην Αθήνα. Από τις πρώτες οικογενειακές εκδρομές που θυμάμαι, μια και ήταν ανέκαθεν κοντά στην πρωτεύουσα, τώρα ακόμη πιο προσιτό χάρη στο αναπτυσσόμενο οδικό δίκτυο. Μια ανάσα από το λεκανοπέδιο, λίγα χιλιόμετρα από την Αργολίδα, από την Αρκαδία, από την Αχαΐα αποτελεί πόλο έλξης για όσους αγαπούν το νερό σε όλες του τις μορφές.
Η κουβέντα μας, φυσικά, άρχισε να περιστρέφεται γύρω από το νερό. Το θαλασσινό, το ιαματικό, το φυσικό μεταλλικό. Πιο δροσιστική κουβέντα με 42οC δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε. Όχι πως δεν έχει άλλα αξιοθέατα η πόλη και η γύρω περιοχή του Λουτρακίου. Η αύρα της θάλασσας συναντά τη δροσιά των κατάφυτων Γερανείων που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura. Στις πλαγιές τους μπορείτε να επισκεφτείτε ιστορικά μοναστήρια όπως η Μονή του Οσίου Πατάπιου. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η λίμνη Βουλιαγμένης και τα ερείπια του περίφημου ναού της Ήρας. Οι παραλίες που ακολουθούν συναγωνίζονται η μία την άλλη σε ομορφιά και καθαρότητα νερών. Λακαζέζα, Μυλοκόπη, Σκαλωσιά, Στραβά, Σχίνος, Μαυρολίμνη. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από έναν τόπο;

Η παραλία με τη γαλάζια σημαία

Από το 1987 η παραλία του Λουτρακίου παίρνει γαλάζια σημαία ως επιβράβευση των πεντακάθαρων νερών της που ανανεώνονται συνεχώς από τις υποθαλάσσιες υπόγειες πηγές. Όμως για να κατακτήσει γαλάζια σημαία από το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), η οποία είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση που αντιπροσωπεύεται από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κάθε μια από τις συμμετέχουσες χώρες, χρειάζονται πολλά περισσότερα. Ως μία από τις πλέον οργανωμένες παραλίες της χώρας μας, πληροί και τις υπόλοιπες προδιαγραφές όπως η περιβαλλοντική πληροφόρηση και εκπαίδευση, η διαχείριση του περιβάλλοντος, η οργάνωση της ακτής και οι προσφερόμενες υπηρεσίες, και φυσικά η ασφάλεια (ναυαγοσωστικά - πρώτες βοήθειες), οι υπηρεσίες και οι εγκαταστάσεις. Όλα αυτά τα διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι περιδιαβαίνοντας τη βοτσαλωτή παραλία. Όπως σε ανάλογες περιπτώσεις δημοφιλών καλοκαιρινών προορισμών ανά την Ελλάδα, διαπιστώσαμε πως σε πολλά σημεία οι ομπρέλες έχουν κατακλύσει την παραλία, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να δεις τη θάλασσα απολαμβάνοντας τον καφέ ή το φαγητό σου σε ένα εκ των πολλών καταστημάτων εστίασης. Όμως η δροσιά και η διαύγεια των νερών σε κάνει να ξεχάσεις όλα τα υπόλοιπα.

Φυσικό μεταλλικό νερό

Πιείτε με την ψυχή σας. Δεν υπάρχει Έλληνας ή ξένος που επισκέπτεται τη χώρα μας και δεν έχει πιει νερό από το Λουτράκι. Το αγαθό που έδωσε σε αυτόν τον τόπο απλόχερα η φύση και που το μοιράζεται με όλο τον κόσμο. Στη λουτρόπολη, χωρίς υπερβολή, οι βρύσες τρέχουν φυσικό μεταλλικό νερό, που πηγάζει εδώ και αιώνες από τα Γεράνεια όρη και είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι πηγές λένε ότι χάρη σε αυτά θεραπεύτηκε ο Σύλλας και ότι ήταν γνωστά σε όλη τη ρωμαϊκή επικράτεια. Το πρώτο δημοτικό λουτρικό κατάστημα λειτούργησε το 1874 και τα πρώτα λουτρά χτίστηκαν το 1934. Το 1925 αναγνωρίστηκε επίσημα ως διεθνής υδροκλιματολογικός θεραπευτικός σταθμός και σήμερα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά παραθεριστικά κέντρα της χώρας. Το νερό Λουτρακίου θεωρείται εφάμιλλο των Evian, Vichy και Perrier και είναι επισήμως αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να το γευτείτε εντελώς δωρεάν επισκεφτείτε το κέντρο ποσιοθεραπείας. Το νερό που έχει σταθερή θερμοκρασία 32οC αναβλύζει κάτω από ένα βράχο, ενώ το κυκλικό κτίριο του 1934, που ανακαινίστηκε πρόσφατα από τη δημοτική αρχή, αποτελεί έργο τέχνης. Τα ιδιαίτερου κάλλους ψηφιδωτά του και τα υπέροχα μάρμαρα φιλοτέχνησε ο Στέφανος Ξενόπουλος, αδελφός του μεγάλου λογοτέχνη Γρηγόριου Ξενόπουλου που εργάστηκε για την αναστήλωση της Κορινθίας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Απριλίου του 1928. Δημιουργήθηκε σε εκείνο το σημείο, επειδή μετά το μεγάλο σεισμό εκεί ξεπήδησε μια πηγή.

Λουτράκι thermal spa

Τα λουτρά πολυτελείας του Μεσοπολέμου επεκτάθηκαν και ανακαινίστηκαν υιοθετώντας το προφίλ ενός πολυτελούς και σύγχρονου Spa. Βρίσκονται στην καρδιά της πόλης δίπλα στο μεγάλο πάρκο και απέναντι από το μοναδικό στη χώρα μας θερινό κινηματογράφο που έχει θέα τη θάλασσα. Μια επένδυση που έγινε με κονδύλια του Δήμου Λουτρακίου. Πρωτοφανής πολυτέλεια σε ένα άριστα διαμορφωμένο περιβάλλον. Το Spa του Λουτρακίου προσφέρει υπηρεσίες υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών. Και όλα αυτά σε πολύ προσιτές τιμές. Παρόμοια spa λειτουργούν και στα λουτρά Πόζαρ στην Αριδαία τα οποία έχει επισκεφθεί το Έπαθλο σε προηγούμενο τεύχος.

Στον Όσιο Πατάπιο

Αφήνουμε το Λουτράκι και μετά από 14 χλμ. είμαστε έτοιμοι να ανέβουμε τα 144 σκαλοπάτια που οδηγούν στη Μονή του Όσιου Πατάπιου που βρίσκεται σκαρφαλωμένη στα 700 μέτρα. Τα σκαλοπάτια δεν είναι απότομα και τα δέντρα κρατάνε σκιά στους προσκυνητές που μπορούν να ξεκουραστούν στα παγκάκια που καλύπτουν όλο το μήκος της διαδρομής. Φτάνοντας στο προαύλιο της Μονής, η θέα είναι μαγευτική. Από κάτω απλώνεται το Λουτράκι και απέναντι είναι ορατός ο Ισθμός που ενώνει τις δύο ελληνικές θάλασσες. Μέσα στο χώρο του μοναστηριού υπάρχει η σπηλιά στην οποία βρέθηκε το 1904 το σκήνωμα του Όσιου Πατάπιου, ο οποίος γεννήθηκε τον 4o ή 5o αιώνα στη Θήβα της Αιγύπτου. Στο σπήλαιο υπάρχουν βυζαντινές τοιχογραφίες του 13ου αιώνα οι οποίες απεικονίζουν τον Όσιο Πατάπιο, τον Όσιο Νίκωνα και την Αγία Υπομονή.
Στον δρόμο για τον Όσιο Πατάπιο έχουμε προσέξει πινακίδες πεδίου απογειώσεως αεροπτεριστών, μία από τις ποικίλες δραστηριότητες στις οποίες μπορεί κάποιος να επιδοθεί ερχόμενος στο Λουτράκι. Η πόλη έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς αγώνες θαλάσσιων σπορ, ενώ έχετε ακόμη επιλογές ανάμεσα σε πεζοπορία στα Γεράνεια όρη, καταδύσεις στο γεμάτες αρχαιότητες βυθό του Κορινθιακού, ποδηλασία βουνού και δρόμου. Για τους λάτρεις των μηχανοκίνητων σπορ η πόλη φιλοξενεί σχεδόν κάθε χρόνο το service park του Ράλλυ Ακρόπολης το οποίο συγκαταλέγεται στο ημερολόγιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ, ενώ για τους λάτρεις των δύο τροχών το μέρος είναι κατάλληλο για Εnduro. Λόγω των πολύ καλών κλιματικών συνθηκών στο Λουτράκι λειτουργούν σύγχρονα αθλητικά κέντρα τα οποία φιλοξενούν αθλητές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.


Η γαλάζια λίμνη

Από τη μονή του Οσίου Πατάπιου συνεχίζουμε προς Περαχώρα. Ένα χωριό ιδιαίτερου κάλλους κατά το παρελθόν προτού το πλήξουν ανελέητα οι καταστροφικοί σεισμοί. Η Περαχώρα είχε δώσει το όνομα στον παλαιό δήμο Περαχωριτών που συμπεριελάμβανε και το Λουτράκι. Παρότι το μέρος έχει πληγεί πολλές φορές και από τις πυρκαγιές, βρίσκεται πνιγμένο στο πράσινο. Το όνομά της σημαίνει «η γη πέρα από τη θάλασσα» και η ευρύτερη περιοχή της «περαίας χώρας» έχει γίνει γνωστή και για τις πρωτοπόρες υδραυλικές εγκαταστάσεις που ανακαλύφθηκαν.
Λίγο μετά αξίζει μια στάση για να δείτε την αρχαία κρήνη. Συνεχίζοντας θα συναντήσετε τη λίμνη Ηραίου ή Βουλιαγμένης η οποία επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω στενού δίαυλου. Η γη που αγάπησε κεραυνοβόλα το 1925 ο Βρετανός αρχαιολόγος Ηamfry Payne, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την πολύχρονη ανασκαφή. Δεν είναι τυχαίο πως το Ηραίο χαρακτηρίστηκε τότε ως «η πιο σημαντική ανασκαφή των τελευταίων 30 ετών στην Ελλάδα». Η λίμνη Βουλιαγμένης ή Εσχατιώτις, όπως ήταν γνωστή στην αρχαιότητα, συνιστά τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και περιβάλλεται από φυσικό πευκοδάσος. Στα αρχαία χρόνια ονομαζόταν και Γοργώπις, ονομασία που πήρε από τη Γοργή, κόρη του Μεγαρέως και σύζυγο του Κορίνθου, η οποία συντετριμμένη από την είδηση του θανάτου των παιδιών της έπεσε στη λίμνη και πνίγηκε. Το τοπίο σε συνεπαίρνει. Κολυμπήστε στα πάντα ήρεμα και πεντακάθαρα νερά και απολαύστε φρεσκότατο ψάρι στα ταβερνάκια που βρίσκονται περιμετρικά της λίμνης. Τα τουριστικά καταλύματα είναι λίγα, ωστόσο παρόλο που η περιοχή γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, διατηρεί ακόμη το χαρακτήρα της και σε καθηλώνει με τα χρώματα και τη γαλήνη της.

Αρχαίο Ηραίο

Οδηγήστε για δύο ακόμη χιλιόμετρα και περάστε μέσα από πυκνό πευκοδάσος για να καταλήξετε στο ακρωτήρι με τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου. Περπατήστε μέχρι τον φάρο στο ακρωτήριο Μελαγκάβι που στέκει αγέρωχα για να βοηθάει τους ναυτικούς από το 1897 και απολαύστε τη θέα. Στη συνέχεια μέσω του νέου τσιμεντένιου μονοπατιού- αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο η αρχαιολογική υπηρεσία επέλεξε αυτή τη λύση- κατεβείτε στον μικρό κόλπο όπου δεσπόζει ο αρχαιολογικός χώρος και η μικρή παραλία. Μία από τις πλέον μαγευτικές τοποθεσίες που έχω δει. Μια εικόνα που θα μπορούσε να χαρακτηρίζει όλη την Ελλάδα. Το απέραντο γαλάζιο και οι σπάνιες αρχαιότητες. Το Ηραίο αποτελείται από δύο τμήματα. Το ένα αφιερωμένο στην Ακραία Ήρα και το δεύτερο στη Λιμενία Ήρα. Η θεά λατρευόταν από τη Γεωμετρική περίοδο, ενώ το 800 π.Χ. χτίστηκε αψιδωτός ναός προς τιμήν της. Κατόπιν κατασκευάστηκαν νέοι ναοί, στοές, μικρή αγορά, βωμοί, και στέγαστρο για να προστατεύεται η ιερή φωτιά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το περίπλοκο υδραυλικό σύστημα με ορύγματα, σήραγγες και εντυπωσιακές υπόγειες καμαρωτές σκάλες, η λειτουργία του οποίου δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως κατανοητή. Λέγεται πως μπορεί να είναι έργο του 300 π.Χ., που επινοήθηκε ίσως από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, για να εφοδιάζει με νερό αγροικία της περιοχής.
Το Λουτράκι είναι μια περιοχή τόσο κοντά μας που έχει να προσφέρει τόσα πολλά στον επισκέπτη της. Το μόνο που σας μένει να κάνετε είναι να την εκμεταλλευτείτε στο έπακρο και να ζήσετε αξέχαστες εμπειρίες.

 

Χάρτης