Αναρρίχηση, στο Ναύπλιο Πεδίο αναρρίχησης
4.6/5 κατάταξη (7 ψήφοι)

Τι έρχεται πρώτα στο μυαλό όταν ακούμε “Ναύπλιο”; Ένας από τους δημοφιλέστερους και ομορφότερους προορισμούς της χώρας μας. Γεμάτος αξιοθέατα, ιστορία. Θάλασσα και ρομαντικές βόλτες στα πλακόστρωτα σοκάκια. Και όμως, δεν προσφέρει μόνο αυτά.
Το Ναύπλιο, εκτός των άλλων αποτελεί και έναν όμορφο αναρριχητικό προορισμό. Οι λάτρεις του σπορ επισκέπτονται το πεδίο του Ναυπλίου όλες τις εποχές του χρόνου. Κατά τη χειμερινή περίοδο συνιστά έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς του είδους λόγω του ήλιου που χτυπάει τον ασβεστολιθικό βράχο. Τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τις “καυτές” ημέρες οι καλύτερες ώρες είναι οι πολύ πρωινές (8:00 με 11:00) και οι απογευματινές από τις 18:00 και μέχρι τη δύση του ηλίου.
Το αναρριχητικό πεδίο του Ναυπλίου είναι ένα από τα ομορφότερα διότι συνδυάζει θάλασσα και αξιοθέατα με ασφαλείς διαδρομές. Η αναρρίχηση στο Ναύπλιο ξεκίνησε το 1987 από τον Άρη Θεοδωρόπουλο. Ο Θανάσης Σωτηρόπουλος και άλλα 20 μέλη του ορειβατικού και αναρριχητικού συλλόγου Άργους συνεχίζουν να ασχολούνται ενεργά με την αναρρίχηση, ενώ στα γραφεία του συλλόγου στην πόλη του Άργους (Φείδωνος 40) υπάρχει τεχνητή πίστα αναρρίχησης.
Το πεδίο Ναυπλίου χωρίζεται σε εφτά τομείς με τα ονόματα, “Παγκάκι”, “Octapussy”, “Ορέστη”, “Αψίδα”, “Παναγίτσα”, “Νεράκι” και “Μυθολογία”. Η προσέγγιση τους είναι πολύ εύκολη αφού για τις πέντε πρώτες απαιτείται δεκάλεπτο περπάτημα σε πεζόδρομο από το parking του ξενοδοχείου Filoxenia στην παραλία της Αρβανιτιάς. Οι δύο τελευταίοι προσεγγίζονται από το ίδιο σημείο και οδηγούν μετά από ένα χιλιόμετρο χωματόδρομο στην παραλία της Καραθώνας. Στην αρχή θα συναντήσετε τον τομέα “Νεράκι” και στη συνέχεια τον τομέα “Μυθολογία”. Οι “ασφαλισμένες” διαδρομές του αναρριχητικού πεδίου Ναυπλίου έχουν μικρό βαθμό δυσκολίας και είναι ιδανικές ακόμη και για αρχάριους αναρριχητές.
Στο νομό Αργολίδας υπάρχουν ακόμη πίστες στα Δίδυμα, στο Κονδύλι, στο Σπήλαιο Φράγχθι, στην Ερμιόνη, στο Κρανίδι, στην περιοχή Θερμησίας.
Ένας ακόμη λόγος για να επισκεφτεί κάποιος το Ναύπλιο. Αφού εκπαιδευτείτε σε μια σχολή αναρρίχησης, έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό στο αμάξι. Αναμετρηθείτε με τους βράχους του Ναυπλίου και μετά ρίξτε μια αναζωογονητική βουτιά στα κρυστάλλινα νέρα της Αρβανιτιάς ή της Καραθώνας. Τι άλλο μας επιφυλάσσει το Ναύπλιο;

Προδιαγραφές

 • Πληροφορίες:

  Τι είναι η αναρρίχηση;
  Αναρρίχηση είναι η προώθηση σε κάθετη ή κεκλιμένη σκληρή επιφάνεια με τη χρήση ειδικών τεχνικών και κινήσεων. Είναι ένα πολύ ασφαλές σπορ με το οποίο μπορούν να ασχοληθούν άνδρες και γυναίκες από 5 έως 65 ετών. Είναι ένα άθλημα που διεξάγεται στη φύση. Οι αναρριχητές έρχονται σε απευθείας επαφή μαζί της. Ταυτόχρονα, η πρόκληση του βράχου είναι μια αναμέτρηση με τον ίδιο μας τον εαυτό.

  Ποια είναι τα είδη αναρρίχησης;
  Υπάρχει ελεύθερη αναρρίχηση, αθλητική αναρρίχηση, τεχνητή αναρρίχηση, αναρρίχηση βράχου, πάγου, χιονιού και μικτή, αναρρίχηση με το σχοινί από πάνω (top – rope), αναρρίχηση σε πίστα, bouldering.

  Ποιος εξοπλισμός απαιτείται για να κάνει κάποιος αναρρίχηση;
  Ο εξοπλισμός αναρρίχησης πρέπει να πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας για αυτό καλό είναι να τον προμηθευτείτε από καταστήματα που ειδικεύονται στην αναρρίχηση. Για αρχή απαιτούνται ειδικά παπούτσια, ζώνη, σχοινί 70 μέτρων και τα λεγόμενα σετάκια. Το κόστος κυμαίνεται από 250 έως 300€

  Που μπορεί να μάθει κάποιος αναρρίχηση;
  Λειτουργούν εξειδικευμένες σχολές σε όλη την Ελλάδα. Εκπαιδευτές είναι έμπειροι πιστοποιημένοι από την ΕΟΟΑ (Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης) αναρριχητές.

  Τι περιλαμβάνει η εκπαίδευση;
  Υπάρχουν τρία επίπεδα εκπαίδευσης. Το Α΄ απευθύνεται σε αρχάριους και έχει στόχο την εκπαίδευση των συμμετεχόντων στις βασικές αναρριχητικές τεχνικές και τεχνικές ασφάλισης, ώστε να μπορούν να αναρριχηθούν αυτόνομα σε οργανωμένα αναρριχητικά πεδία. Το B’ επίπεδο στοχεύει στη βελτίωση της τεχνικής κατάρτισης και της αναρριχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων και την απόκτηση γνώσεων και εμπειριών για να κινούνται αυτόνομα σε πεδίο που μπορεί να απαιτεί και χρήση ιδίων μέσων ασφάλισης. Το Γ’ απευθύνεται σε όσους ολοκληρώσει τα προηγούμενα εκπαιδευτικά στάδια και αφορά κυρίως τη διάνυξει διαδρομών και τους υποψηφίους εκπαιδευτές.

  Info:
  www.eooa.gr, www.routes.gr και στην σελίδα
  του ορειβατικού συλλόγου Άργους στο facebook.
  Καταστήματα με εξοπλισμό αναρρίχησης:
  www.alpamayopro.gr, www.pathfindershop.gr, www.dimitriadis.gr

 • Χάρτης: