Ειδοποίηση
  • Google Geocoding API error: The request was denied.
Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά, Οι Φίλοι της Παράδοσης
5.0/5 rating 1 vote

Κείμενο-Φωτογραφίες: Αργύρης Αναγνωστόπουλος

Η ίδρυση του Συλλόγου, που ξεκινά από το 1990, έδωσε πνοή στην κοινωνική και την πολιτιστική ζωή του Γαλατά αλλά και της ευρύτερης Τροιζηνίας, σε µια εποχή µάλιστα που ο πολιτισµός ως έννοια ζωτική και εκσυγχρονιστική για τους ανθρώπους της περιοχής ήταν κάτι νέο και άγνωστο.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου και αντιδήµαρχος του ∆ήµου Τροιζηνίας-Μεθάνων, κ. Σπύρος Καρνέζης, το διοικητικό συµβούλιο, το οποίο αποτελούν σήµερα οι Μαρία Ντιριντή, Μαρία Κούλη και Αναστασία Μάγειρα, καθώς και τα µέλη του: Άρτεµις Σκαρπινάκη, Ελένη Κώνστα, Χρήστος  Καπέλλος, ∆ηµήτρης Κλάδος, Κωνσταντίνος Καραµάνης, εργάζονται άοκνα προσφέροντας τόσο στην προβολή της περιοχής του Γαλατά όσο και στη διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου. Η 25χρονη πορεία του συλλόγου είναι άλλωστε αποτέλεσµα της συνέπειας των εκάστοτε ∆ιοικητικών Συµβουλίων, καθώς και των χορευτών που µετέχουν στα χορευτικά σχήµατα, αλλά κυρίως της αγάπης των µελών –που σήµερα αριθµούν τα 180 άτοµα– και των κατοίκων του Γαλατά που στηρίζουν τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες του συλλόγου.
Τα τµήµατα εκµάθησης παραδοσιακών χορών λειτούργησαν ήδη από την ίδρυση του συλλόγου και σήµερα ξεπερνούν τους 130 χορευτές. Το γεγονός αυτό αποτελεί για τους Φίλους της Παράδοσης πολύ σηµαντικό επίτευγµα αφού, όπως τονίζουν στο «Έπαθλο», «µέσα από τη συµπυκνωµένη κοινωνική ιστορία, δράση και αισθητική που αντανακλάται στα παραδοσιακά τραγούδια και τους χορούς της πατρίδας µας ερχόµαστε σε επαφή µε την ιστορία και τα χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας και της πολιτιστικής ταυτότητας του λαού µας».
 
Ο Σύλλογός άντεξε στο χρόνο επειδή τα µέλη του πίστεψαν στις προθέσεις του και αγκάλιασαν τις προσπάθειές του µε ηθική και οικονοµική στήριξη. Όσα έχουν επιτευχθεί µέχρι τώρα ήταν αποτέλεσµα εθελοντικής προσφοράς και αγάπης για τον Γαλατά και τους ανθρώπους του. «Μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς και τις δραστηριότητες του συλλόγου γίνεται µια συντονισµένη προσπάθεια να αντισταθούµε στη διεθνοποίηση, την κονσερβοποίηση, τη σπίλωση και την αδράνεια που προσπαθούν µε κάθε τρόπο και µέσο να µας επιβάλουν». Για τους «Φίλους της Παράδοσης», ο λαϊκός πολιτισµός αποτελεί σε πείσµα όλων έναν ζωντανό οργανισµό.
 
Το τµήµα παραδοσιακών χορών ενηλίκων του Συλλόγου, µε χοροδιδάσκαλο την Ιωάννα Κώνστα-Καρνέζη, έχει στο βιογραφικό του σηµαντικές συµµετοχές: το Ο∆ΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑ∆ΟΣΗ, που διοργανώνει ο Όµιλος UNESCO Νοµού Πειραιώς και Νήσων στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τη ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΛΗΝΩΝ «Μεσσηνίων όραµα» του ∆ήµου Μεσσήνης στην Αρσινόη, το αφιέρωµα στον Ελληνικό Κινηµατογράφο «Σαν παλιό Σινεµά», το Παραδοσιακό Καρναβάλι του ∆ήµου Νάουσας. Χορευτικές παραστάσεις έχουν δοθεί σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα: στην Αναπαράσταση της µάχης του Βαλτετσίου, στην Επέτειο της ιστορικής Ναυµαχίας της Σαλαµίνας, στα Μιαούλεια της Ύδρας, στην Πειραϊκή Αµφικτιονία κ.ά. Παραδοσιακοί χοροί παρουσιάστηκαν επίσης από τις οµάδες του Συλλόγου στην Τελετή υποδοχής της φλόγας της ελπίδας των Special Olympics στον Πόρο, καθώς και σε διάφορες παραστάσεις και εκδηλώσεις στον Γαλατά και στην ευρύτερη Τροιζηνία, στα Μέθανα, τον Πόρο και την Επίδαυρο. Τα χορευτικά του σχήµατα έχουν ταξιδέψει σε πολλά µέρη της Ελλάδας ανταλλάσσοντας φιλοξενίες µε άλλους «αδελφούς» συλλόγους. Έχουν επισκεφθεί την Κύπρο καλεσµένοι στη Λεµεσό και στην όµορφη Φιλιά. ∆έχονται προτάσεις για χορευτικές παραστάσεις στην Ευρώπη και αυτή τη στιγµή ετοιµάζονται εντατικά για τις παραστάσεις τους στο εξωτερικό, που θα περιλαµβάνουν χορούς από όλη την Ελλάδα. 
Στις δράσεις του συλλόγου συµπεριλαµβάνεται η Εκστρατεία καθαρισµού σε συνεργασία µε τον ΣΚΑΪ στην παραλία της Πλάκας Γαλατά Πόρου, το «Παιχνίδι του Χαµένου Θησαυρού» και η διοργάνωση αγώνων δρόµου στο Λεµονοδάσος. 
Από τις σηµαντικότερες όµως δράσεις και πρωτοβουλίες του αποτελούν τα «ΣΑΡΩΝΕΙΑ», ένα δεκαήµερο φεστιβάλ πολιτιστικών εκδηλώσεων που ξεκίνησε το 1995 και αποτελεί πλέον θεσµό για ολόκληρη την Τροιζηνία. Κάθε χρόνο τον Ιούλιο, ντόπιοι και επισκέπτες περιπλανώνται σε εκθέσεις βιβλίου, παραδοσιακών φορεσιών, φωτογραφίας, χειροποίητων κοσµηµάτων και λουλουδιών ενώ έχουν την ευκαιρία να δοκιµάσουν παραδοσιακά γλυκά του τόπου, λικέρ, µέλι κ.ά. Παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις πλαισιώνουν τη µεγάλη αυτή διοργάνωση µε παραστάσεις καραγκιόζη, παραδοσιακούς χορούς από τα τµήµατα του Συλλόγου και φιλοξενούµενες οµάδες, αλλά και µοντέρνους χορούς από τα παιδιά του Συλλόγου, επίδειξη κανό-καγιάκ, αγώνες κολύµβησης του διάπλου Πόρος-Γαλατάς, χορωδίες, αγώνες µπάσκετ και πολλές µουσικές βραδιές. Τα φετινά «Σαρώνεια» θα πραγµατοποιηθούν το διάστηµα από 10 έως 19 Ιουλίου και, όπως κάθε χρόνο, ο τόπος θα ζωντανέψει από τον κόσµο –ντόπιους και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσµο– και θα γεµίσει µε χαµόγελα προσφέροντας ουσιαστική ψυχαγωγία, που στους χαλεπούς καιρούς που διανύουµε είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ.
Πιστεύοντας ότι η συλλογικότητα και η οµαδικότητα πάντα έχουν τα καλύτερα αποτελέσµατα, ο Σύλλογος είναι ανοιχτός σε προτάσεις συνεργασίας µε άλλους συλλόγους και φορείς πολιτισµού. Βασικός στόχος του ∆.Σ. είναι η διεύρυνση της κινητικότητας γύρω από τα πολιτιστικά δρώµενα, τόσο µε τους ήδη συνεργαζόµενους ανθρώπους και φορείς, όσο και µε τη νεολαία της περιοχής, που αποτελεί το µέλλον του τόπου.
Ευελπιστούµε ότι οι Φίλοι της Παράδοσης θα συνεχίσουν να προσφέρουν στα κοινά και τον πολιτισµό µε ποιοτικές εκδηλώσεις, που θα τις ευχαριστιούνται όλοι όσοι επιλέγουν να τις στηρίζουν µε τη συµµετοχή τους.
 

Προδιαγραφές

  • Χάρτης: