Οκτ30

Εκδήλωση για το Έπος του 40 πραγματοποιήθηκε από τον ΣΑΟΟ στις 25-10;

Εκδήλωση για το Έπος του 40 πραγματοποιήθηκε από τον ΣΑΟΟ στις 25-10;

Την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων, εκδήλωση με θέμα: 

«Η εποποιία  του 1940 και η μάχη των Οχυρών».

Την επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης είχε ο συνορειβάτης μας Δημήτριος Βλάσσης , καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αποτίσαμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικούς μαχητές του Αλβανικού Μετώπου και τους λησμονημένους  υπερασπιστές των Οχυρών της «Γραμμής Μεταξά».

Η παρουσίαση συνοδεύτηκε από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και χάρτες των περιοχών όπου έλαβαν χώρα οι συγκρούσεις, βοηθώντας έτσι το ακροατήριο να κατανοήσει πληρέστερα τα ιστορικά γεγονότα.

Παρά την μεγάλη διάρκεια της παρουσίασης (περισσότερο από δύο ώρες), οι ακροατές  έδειξαν αμείωτο ενδιαφέρον και προσοχή στην αφήγηση του ομιλητή.

Η εξιστόρηση των γεγονότων ήταν λεπτομερής και άριστα τεκμηριωμένη, με αποτέλεσμα το ακροατήριο να μεταφερθεί νοερά στις μέρες του 1940-41.

Ιδιαίτερη  και εκτεταμένη αναφορά έγινε στις άγνωστες πτυχές της απόκρουσης της Γερμανικής εισβολής τον Απρίλιο του 1941.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο ομιλητής, συμμετέχοντας στην ομάδα του Συλλόγου μας, η οποία διέσχισε πεζοπορώντας και ορειβατώντας  τον Ελλαδικό χώρο, έχει επισκεφθεί το σύνολο των οχυρών της «Γραμμής Μεταξά», αιχμαλωτίζοντας φωτογραφικά αυτούς τους μαρτυρικούς  τόπους. 

Αρκετές από τις φωτογραφίες προβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ήταν ένα μάθημα ιστορίας, μνήμης και εθνικής αυτογνωσίας.

Αξίζουν συγχαρητήρια και θερμές  ευχαριστίες στον φίλο συνορειβάτη μας Δημήτρη Βλάσση για την εξαιρετική βραδιά που μας προσέφερε.