Δεκ11

Το FOUGARO CRAFT FAIR #2 συνεχίζεται

Το FOUGARO CRAFT FAIR #2 συνεχίζεται

Επιλεγμένα χρηστικά αντικείμενα δημιουργών από όλη την Ελλάδα
έως τις 19/01/2014 στο Ναύπλιο

Το Fougaro Craft Fair #2 συνεχίζεται μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2014, εστιάζοντας στην αμεσότητα της χειρωνακτικής - χειροτεχνικής δημιουργίας σαν αντίποδα του βιομηχανικού μαζικού σχεδιασμού μέσα από 6 κυρίως θεματικές: το Χαρτί, τα Κεραμικά, την Ανακύκλωση, το Μέταλλο, το Κόσμημα και το Ξύλο. Η έκθεση εξερευνά τις δυνατότητες και τη θέση των αντικειμένων σε όλο φάσμα αυτού που αποκαλούμε πολιτισμό της καθημερινότητας.
Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο και αμέτρητες επισκέψεις σε εργαστήρια, ο Δημήτρης Ξανθούλης επέλεξε περισσότερους από 54 ξεχωριστούς δημιουργούς, από διαφορετικές γενιές, τόπους και αφετηρίες, συνθέτοντας ένα μοναδικό τοπίο εφαρμοσμένης τέχνης. Ειδικά για την περίοδο των γιορτών, το εύρος των αντικειμένων της έκθεσης έχει εμπλουτιστεί με γούρια, χριστουγεννιάτικά στολίδια, χειροποίητα παιχνίδια, κούκλες και πολλές ιδιαίτερες ιδέες για δώρα στους αγαπημένους σας.
Οι ιστορίες χειροτεχνίας είναι διαδρομές ανθρώπων, οι οποίοι κατάφεραν να αντισταθούν πεισματικά στις τυποποιημένες λύσεις της βιομηχανικής παραγωγής, διατηρώντας μέχρι σήμερα τη μαστοριά του παρελθόντος. Είναι ιστορίες που δε χάθηκαν στον χρόνο, διότι κάποια ικανά χέρια μετέφεραν προσεκτικά την γνώση μέχρι τις ημέρες μας. Σε αυτούς τους ανθρώπους, που έβαλαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της παράδοσης, είναι αφιερωμένο το Fougaro Craft Fair #2. Διανύοντας φέτος τη δεύτερη της χρονιά, το Craft Fair είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στις εφαρμοσμένες τέχνες που γίνεται στην Ελλάδα.
Η φετινή διοργάνωση, όπως και η παρθενική πέρυσι, συμπυκνώνει την προσπάθεια να φέρουμε σε επαφή το ευρύ κοινό με τις εφαρμοσμένες τέχνες και τους σημερινούς συνεχιστές παραδοσιακών επαγγελμάτων – ξυλουργούς, κεραμίστες, υαλουργούς, υφαντές και χρυσοχόους – που έχουν τεθεί στο περιθώριο από την «εισαγόμενη» βιομηχανική παραγωγή και γνωρίζει ιδιαίτερα θερμή ανταπόκριση από πλευράς του κοινού.
«Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, αναζητάμε αυτό που χάθηκε, ως εικόνα, βίωμα αλλά και τμήμα του υλικού πολιτισμού που διαπνέεται από άλλες αξίες. Αυτή άλλωστε είναι και η φιλοσοφία του Φουγάρου που έδωσε νέα πνοή σε μια παλαιά βιομηχανική μονάδα του Ναυπλίου, με ζητούμενο να συσπειρώσει τους ανήσυχους και δημιουργικούς ανθρώπους της ίδιας της πόλης και όχι μόνον» - σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης, Δημήτρης Ξανθούλης.