Αγροτικό παρακράτος
0.0/5 rating (0 votes)

 

Σε ένα εγχειρίδιο του Αµερικάνικου υπουργείου γεωργίας σχετικά µε τους αγροτικούς συνεταιρισµούς, αναφέρεται ότι, η «ηθική είναι η κύρια προϋπόθεση για υγιείς συνεταιρισµούς». Συνεχίζοντας εξηγεί, ότι, µόνον σε ένα περιβάλλον όπου επικρατούν αρχές και αξίες ηθικής και νοµιµότητας µπορεί να αναπτυχθεί η εµπιστοσύνη, πάνω στην οποία χτίζονται σταθερές και αποτελεσµατικές συνεργασίες.
Στην Ελληνική περίπτωση, ενώ ξαφνικά όλοι θυµήθηκαν την γεωργία και αφιερώνουν τόνους ενέργειας για το «τι» και το «πώς», κανένας δεν θέλει να δει το µεγάλο αγκάθι που είναι η ανοµία. ∆ιότι, από το 1981, οπότε ξεκίνησαν και οι επιδοτήσεις, όλο το γεωργικό περιβάλλον «µπολιάστηκε» µε ανηθικότητα, µε αποτέλεσµα να χαθεί η εµπιστοσύνη και οι συνθήκες να είναι τοξικές σε οποιαδήποτε προσπάθεια συνεργασίας.  
Άρα, είναι µάταιο να περιµένουν ανάπτυξη, όταν το περιβάλλον κατατρώει κάθε πόρο και κάθε εναποµείναν υγιές κύτταρο του οργανισµού. Οφείλουµε λοιπόν όλοι και πρωτίστως οι πολιτικοί, εν γνώσει και µε την κάλυψη πολλών εξ αυτών οργανώθηκε όλο το έργο, να αντιληφθούµε ότι η ανάπτυξη θα έρθει µέσα από την συνεργασία και η συνεργασία θα έρθει µέσα από την αποκατάσταση των αρχών και των αξιών της ηθικής.
Ξεκινώντας από την κορυφή της ιεραρχίας, τα κόµµατα, τους πολιτικούς, τις κυβερνήσεις και τις δηµόσιες υπηρεσίες και συνεχίζοντας στους συνεταιρισµούς, έχει αναπτυχθεί ένα ισχυρό αγροτικό παρακράτος που σαν µοναδικό σκοπό έχει την νοµή των επιδοτήσεων και την δηµιουργία συνθηκών αποξένωσης µεταξύ των γεωργών. Το αγροτικό παρακράτος, έχει άρτια οργάνωση και έχει φροντίσει να µολύνει µε πολύ µικρές δόσεις ανοµίας πολλούς ανυποψίαστους, ηθικούς και νοµοταγείς πολίτες, για να τους επιβάλει το νόµο της σιωπής. Πολλοί αναγκάστηκαν από τους «πατρόνες» του συστήµατος να  ενδώσουν σε µικρά πταίσµατα διότι το αγροτικό παρακράτος δεν τους άφηνε άλλη διέξοδο. Με τον τρόπο αυτό, οι λίγοι κλέβουν τα «καρβέλια» και πετάνε και µερικά ψίχουλα, για να θολώνουν το τοπίο.
Όµως, όλοι ξέρουµε ότι οι πραγµατικά υπεύθυνοι είναι λίγοι. Μετρηµένοι στα δάχτυλα. Αυτοί κλέβουν και αυτοί εµποδίζουν την συνεργασία των γεωργών για να ελέγχουν το σύστηµα. Ήρθε ή ώρα λοιπόν, το αγροτικό παρακράτος να ξηλωθεί. ∆εν υπάρχει κανένας άλλο δρόµος και τρόπος για ανάπτυξη.

Κείμενο : Σπύρος Καχριμάνης