Βάλε ένα τσίπουρο…
4.6/5 rating (9 votes)

Αν και επικρατεί η άποψη πως πρώτοι έφτιαξαν τσίπουρο οι μοναχοί του Αγίου όρους τον 14ο αιώνα, η αρχή του νήματος πρέπει να βρίσκεται σε πολύ παλαιότερους χρόνους. Με την πάροδο των χρόνων και τις μετατοπίσεις των πληθυσμών εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η περιοχή με το πιο ξακουστό τσίπουρο στον κόσμο είναι η Θεσσαλία, όμως πλέον τσίπουρο παράγεται σε ολόκληρη την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Και ενώ ήταν ένα ποτό που το προτιμούσαν οι μεγαλύτεροι ηλικιακά άνθρωποι, την τελευταία δεκαετία όλο και περισσότεροι νέοι το απολαμβάνουν συνοδεία πικάντικων μεζέδων.
Μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα το τσίπουρο γινόταν κυρίως κατ’ οίκον, οπότε όσοι μπορούσαν να απολαύσουν το εκλεκτό απόσταγμα ήταν λίγοι.  Όταν οι αποσταγματοποιοί αποφάσισαν να ασχοληθούν με την παραγωγή του τσίπουρου, μπορούσε ο κάθε ένας να βρει και να απολαύσει τσίπουρο. Πλέον υπάρχει σε όλα τα σπίτια και χρησιμοποιείτε ακόμη και στην μαγειρική χαρίζοντας εκλεπτυσμένη γεύση σε πολλά φαγητά.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Αποσταγμάτων και Οινοπνευματωδών Ποτών (ΣΕΑΟΠ), «η αγορά έχει κατακλυστεί από προϊόντα χύμα τσίπουρου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πλήττεται όχι μόνο το εμφιαλωμένο τσίπουρο των νόμιμων επιχειρήσεων, αλλά και όλα τα άλλα ποτά, δεδομένου ότι, λόγω της κρίσης, ο καταναλωτής στρέφεται σε φθηνότερες λύσεις».
«Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η παράνομη εισαγωγή χύμα «αλβανικού ή βουλγάρικου τσίπουρου», το οποίο διατίθεται στην αγορά σαν τσίπουρο Ελλήνων διημέρων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΕΑΟΠ.
«Η θέση μας είναι να στηριχθεί η παραγωγή των νόμιμα διημέρων παραγωγών- αμπελουργών, χωρίς να φορολογείται η δική τους οικογενειακή κατανάλωση», τονίζει ο κ. Μαυράκης.
 
Πως παράγεται

2Η παραγωγή ξεκινά από το μεγάλο δώρο της φύσης προς τον άνθρωπο. Το σταφύλι. Επιλεγμένες ποικιλίες, συλλέγονται με προσοχή και η διαδικασία συνεχίζεται με την προσεκτική ζύμωση των στέμφυλων τους (φλούδες που μένουν μετά το πάτημα των σταφυλιών για την εξαγωγή του μούστου για την παραγωγή κρασιού) και ολοκληρώνεται με την αργή απόσταξή τους. Σπουδαίο ρόλο για την παραγωγή ποιοτικού τσίπουρου παίζει η επιλογή των σταφυλιών. Τα αρώματα και οι γεύσεις επιτυγχάνονται με την σωστή ζύμωση των στέμφυλων και αυτό απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες, όπως ελεγχόμενη θερμοκρασία, ανοιξείδωτες δεξαμενές, σωστή εκχύλιση ερυθρών σταφυλιών.
Ο αποσταγματοποιός κατά την διαδικασία της απόσταξης επιτυγχάνει το καλύτερο αποτέλεσμα όταν αιχμαλωτίζει τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών και φυσικά όταν επιτυγχάνει να δώσει την δική του πινελιά στο προϊόν του. Η απόσταξη όμως δεν είναι μια απλή υπόθεση και απαιτεί γνώσεις και κατάλληλο τεχνικά προηγμένο εξοπλισμό. Γίνεται διαχωρισμός των κλασμάτων της απόσταξης που είναι οι κεφαλές, η καρδιά και οι ουρές. Οι κεφαλές και οι ουρές απομακρύνονται και επανατοποθετούνται στον αποστακτήρα, ενώ η καρδιά που αποτελεί το καλύτερο τμήμα της απόσταξης, μετά την αραίωση την ωρίμανση και το φιλτράρισμα εμφιαλώνεται.

Παλαιωμένο τσίπουρο

Σχετικά νέο προϊόν αποτελεί το παλαιωμένο τσίπουρο το οποίο παράγεται από επιλεγμένα αποστάγματα που τοποθετείται για χρόνια μέσα σε δρύινα βαρέλια. Το παλαιωμένο τσίπουρο μπορεί να φέρει αρώματα και γεύσεις μπαχαρικών, αποξηραμένων φρούτων, βανίλιας, σοκολάτας, καπνού, ξύλου κλπ, ενώ το τσίπουρο που δεν έχει περάσει από δρύινό βαρέλι έχει πιο φρουτώδη και ανθώδη γεύση. Όπως είναι γνωστό πολλοί αποσταγματοποιοί προσθέτουν αρωματικούς σπόρους ή φυτά όπως είναι ο γλυκάνισος, ο μάραθος, ο κρόκος και τα φύλλα καρυδιάς.

Διεθνής ανάδειξη και καθιέρωση

Στην τελευταία αναθεώρηση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα αλκοολούχα ποτά, το τσίπουρο και η τσικουδιά αναγνωρίστηκαν σαν προστατευόμενες ονομασίες ποτών που παράγονται αποκλειστικά στην Ελλάδα και για τις παρακάτω περιοχές καθιερώθηκαν οι αντίστοιχες γεωγραφικές ενδείξεις: Τσίπουρο Θεσσαλίας, Τσίπουρο Μακεδονίας, Τσίπουρο Τυρνάβου και Τσικουδιά Κρήτης.

Απόλαυση με εκλεκτούς μεζέδες

Για περισσότερη απόλαυση καταναλώνεται δροσερό στους 10oC και με περιορισμένη ποσότητα πάγου. Το τσίπουρο ταιριάζει με πολλά και διάφορα αγαθά που μας προσφέρει η γη μας. Μανιτάρια, άγρια χόρτα και λαχανικά, τουρσί, ενώ το απόλυτο συνοδευτικό για την κρητική τσικουδιά αποτελούν οι μπουμπουριστοί χοχλιοί (σαλιγκάρια μαγειρεμένα με μπόλικο αλάτι στο τηγάνι). Εννοείται ότι ταιριάζει με πικάντικά τυριά καυτερά πιάτα με κρέας καθώς και παστά. Δίπλα στη θάλασσα μπορεί να συνδυαστεί με όλων των ειδών τα θαλασσινά. Λόγω της έντονης γεύσης του και των χωνευτικών του ιδιοτήτων μπορεί επίσης να κλείσει ευχάριστα ένα πλούσιο γεύμα.

Γιορτές Τσίπουρου

Κατά το μήνα Οκτώβριο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Ηπείρου και της Μακεδονίας διοργανώνονται γιορτές τσίπουρου. Στην Δομνίστα Καρπενησίου, στην άνω χώρα Ναυπρακτίας, στην Ροδαυγή Άρτας, στην Έδεσσα, στον Μπράλο και στα Ζαγοροχώρια. Η πιο μεγάλη γιορτή στην Πελοπόννησο είναι αυτή που γίνεται στα ορεινά του Ταϋγέτου και πιο συγκεκριμένα στο Γεωργίτσι Λακωνίας. Στην Αθήνα διοργανώνονται πολλές γιορτές κρητικής Τσικουδιάς με τις πιο μεγάλες να γίνονται στο Γαλάτσι στο Άλσος Βεΐκου, στο Χαϊδάρι στο Παλατάκι και στο Ελληνικό (Καζανέματα) στις εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου.

Στο ελληνικό σπίτι το τσίπουρο είχε πάντα την τιμητική του θέση με ποικίλες ιδιότητες. Σαν αναλγητικό για τον πονόδοντο, σαν υποκατάστατο του καθαρού οινοπνεύματος για εντριβές και τραυματισμούς, στο συνάχι για εισπνοές, συχνά σαν απολυμαντικό και χωνευτικό και πολλές ακόμα χρήσεις.

Το τσίπουρο παραπέμπει διαχρονικά στις παραδοσιακές αξίες της ελληνικής φύσης, στα πολύτιμα αγαθά της υπαίθρου μας, στο αυθεντικό και στο φιλόξενο του χαρακτήρα των ανθρώπων της. Είναι το κέρασμα της φιλοξενίας, το ποτό που μας χαλαρώνει και μας ενώνει γύρω από ένα τραπέζι.

Τα τελευταία χρόνια ο συνδυασμός του με μέλι και μπαχαρικά, το γνωστό ρακόμελο, έχει κερδίσει σημαντικές δάφνες στην αγορά της γεύσης. Και παρ’ ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει σήμερα την ονομασία ρακή ή ρακί για το τσίπουρο του εμπορίου, αυτή είναι μάλλον η αρχαιότερη και πηγάζει από τη λέξη «ραξ» που σημαίνει ρόγα.