Μαραθωνοδρόµοι Αργολίδας Φάρµακο είναι ο καλύτερός µας εαυτός
5.0/5 rating 1 vote

Κείμενο: Όλγα Ιωαννίδη

Μαραθώνιος. Ένα άθληµα αντοχής, υποµονής, πίστης και στρατηγικής. Ένα αγώνισµα που έγραψε τις πρώτες λαµπρές σελίδες του ελληνικού αθλητισµού στους σύγχρονους Ολυµπιακούς Αγώνες. Στα χνάρια του Φειδιππίδη, του Σπύρου Λούη αλλά και µε ίνδαλµα τον Χαϊλέ Γκεµπρεσελασιέ, οι «Μαραθωνοδρόµοι Αργολίδας» µε υποδέχτηκαν µε ένα πλατύ χαµόγελο για να µοιραστούµε τις προσωπικές τους ιστορίες και να ξετυλίξουµε µαζί την ιστορία του συλλόγου.

Ο ∆ηµήτρης Βύρλας και ο Γιώργος Πανοβράκος είναι ενεργά µέλη των «Μαραθωνοδρόµων Αργολίδας», ενός συλλόγου που ιδρύθηκε το 2009, σε µια εποχή που οι µαραθωνοδρόµοι ήταν πανελλαδικά ελάχιστοι. Έως τότε οι αγώνες µεγάλων αποστάσεων πραγµατοποιούνταν µόνο µέσω των ΣΕΒΑΣ (Σύλλογοι Βετεράνων Αθλητών Στίβου), ένας εκ των οποίων υπήρξε και στο Ναύπλιο µε ιδρυτή και πρόεδρο τον υπεραθλητή και µαχητή ζωής κ. Παναγιώτη Παπαβασιλείου. Χάρη στην προσωπική θέληση και την αγωνιστικότητα του κ. Κώστα Σάµιου, οδοντιάτρου και προέδρου του Απόλλωνα ∆υτικής Αττικής, συστάθηκε το 2006 η Ελληνική Οµοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισµού - Υπεραποστάσεων, οι οποίοι αριθµούν σήµερα τους 75.

«Είµαι 66 ετών και ξεκίνησα το τρέξιµο από 5 ετών! Σε µαραθώνιο συµµετείχα πρώτη φορά το 2000. Ήταν το όνειρό µου από παιδί και από τότε έχω τερµατίσει 24 αγώνες», θα µου πει ο ∆ηµήτρης Βύρλας ξεκινώντας την κουβέντα µας. Πρόεδρος του συλλόγου και συνταξιούχος σήµερα του ΟΤΕ, είναι ένας πραγµατικός αγωνιστής, καθώς από το 2006 έχει συµµετάσχει σε 210 καταγεγραµµένους αγώνες, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, στη Ρώµη, την Πράγα και την Κύπρο. Η άθληση ήταν πάντα κοµµάτι της ζωής του, όµως τον µαραθώνιο τον θεωρεί το καλύτερο φάρµακο για το άγχος και την καλύτερη συµβολή στο ευ ζην. Η αλλαγή των παραστάσεων, καθώς τρέχεις, καταπολεµά τη µονοτονία, ενώ σε φέρνει σε επαφή µε τη φύση.

Για τον Γιώργο Πανοβράκο, αντιπρόεδρο του συλλόγου, η ιστορία ξεκινά κάπως διαφορετικά. «Είµαι 63 ετών και ζω στο Ναύπλιο. Ξεκίνησα το 1967 τον αθλητισµό και µέχρι σήµερα έχω συµµετοχές σε 55 µαραθωνίους στην Ελλάδα και έναν στην Τουρκία. Πρώτος µου αγώνας ήταν το 1968, οπότε συµµετείχα στο 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθληµα Ανωµάλου ∆ρόµου στην Τρίπολη, στην κατηγορία παίδων». Λόγω κάποιου προβλήµατος υγείας, είχε προηγηθεί ένας χρόνος νοσηλείας του στο Νοσοκοµείο της Πάτρας. Εκεί, µε παρότρυνση ενός τραυµατιοφορέα, άναψε η σπίθα για να ασχοληθεί µε τον αθλητισµό. Το 1972 ήρθε στην πόλη του Ναυπλίου και µετά από δύο χρόνια έβγαλε το δελτίο του στον αθλητικό σύλλογο του Οίακα.

Τα οφέλη του αθλητισµού στην ψυχολογία και την υγεία µας είναι άλλωστε γνωστά και επιστηµονικώς τεκµηριωµένα. Σε πρόσφατη µάλιστα εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε µε αφορµή την κοπή πίτας και την παγκόσµια ηµέρα κατά του καρκίνου, η ογκολόγος και αθλήτρια Λίνα Σταθοπούλου, προσκεκληµένη του συλλόγου, δήλωσε πως «φάρµακο είναι ο καλύτερός µας εαυτός» εξαίροντας την αξία που έχουν οι αγώνες δρόµου ως αντίδοτο κατά της κατάθλιψης, της άνοιας και του καρκίνου.

Ο Σύλλογος αριθµεί σήµερα 160 εγγεγραµµένα µέλη, από τα οποία τα 120 είναι ενεργά. Τι κι αν στην πλειονότητά τους είναι άνδρες, ανάµεσά τους υπάρχει µία γυναίκα, η οποία κατέχει την 47η θέση πανελλαδικά ανάµεσα στις γυναίκες µαραθωνοδρόµους. Η Αργίτισσα Μάτα Κλησάρη είναι µια σπουδαία αθλήτρια, η οποία σχεδόν σε κάθε αγώνα ανεβαίνει στο βάθρο πρώτη, κάνοντας φυσικά όλο τον σύλλογο περήφανο.

Οι Μαραθωνοδρόµοι Αργολίδας είναι περήφανοι για ένα ακόµη µέλος τους, τον κ. Αναστάσιο Κάστορα, εµπνευστή του Μαραθώνιου Ναυπλίου, ο οποίος µε τη σύµπραξη του Συλλόγου και του ∆ήµου έγινε πραγµατικότητα το 2014. Πρόκειται για µια σπουδαία αθλητική γιορτή, που διοργανώνεται κάθε Μάρτιο και αποτελεί πλέον θεσµό για την πόλη. Παρά την έκδηλη πικρία τους –καθώς από πέρσι ο Σύλλογος δεν ανήκει πλέον στους συνδιοργανωτές– τα µέλη του συνεχίζουν να τον στηρίζουν αµέριστα µε τη συµµετοχή τους σε αυτόν. Εκτός της έδρας τους, άλλωστε, οι Μαραθωνοδρόµοι συνεχίζουν να είναι συνδιοργανωτές σε πολλούς από τους αγώνες του νοµού: στον Παλαµήδειο Άθλο, τον Αργειακό-Μυκηναϊκό Ηµιµαραθώνιο ∆ρόµο, τον Αγώνα Μικρασιατικής Καταστροφής (σε συνεργασία µε την τοπική κοινότητα Νέας Κίου), τον Αρχαίο Μυκηναϊκό ∆ρόµο Μυκήνες-Προσύµνη (σε συνεργασία µε τον ∆ήµο Άργους-Μυκηνών), τον Ορεινό Ηµιµαραθώνιο Αγώνα Βουνού Αρτεµισίου Όρους στην Καρυά (µε την περιφερειακή ενότητα Αργολίδας) και τον Επιδαύρειο ∆ρόµο (µαζί µε τον ∆ήµο Επιδαύρου). Από το ερχόµενο καλοκαίρι θα είναι αποκλειστικοί διοργανωτές του αγώνα Αρβανιτιά-Καραθώνας και Προφήτης Ηλίας Άργους - Κάστρο Λάρισας µετ’ επιστροφής.

Οι δεκάδες χιλιάδες των συµµετοχών στις αναρίθµητες διοργανώσεις υπεραποστάσεων ανά την Ελλάδα επιβεβαιώνουν το αυξηµένο πλέον ενδιαφέρον του κόσµου για το τρέξιµο και τους αγώνες αντοχής. Πολλοί από τους Έλληνες αθλητές συµµετέχουν και σε αγώνες του εξωτερικού, τερµατίζοντας αγκαλιά µε την ελληνική σηµαία, την ώρα που πολλοί οµογενείς βρίσκονται εκεί για να τους εµψυχώσουν. Οι µαραθώνιοι στην Ελλάδα είναι εφάµιλλοι µε τους αντίστοιχους του εξωτερικού, τονίζει ο κ. Βύρλας, δυστυχώς όµως δεν γίνεται σωστή καταµέτρηση, µε αποτέλεσµα να φαίνονται λιγότεροι από την πραγµατικότητα, συµπληρώνει ο Γιώργος Πανοβράκος.

Πέραν των αθλητικών δραστηριοτήτων, ο σύλλογος έχει να επιδείξει και αξιόλογη κοινωνική δραστηριότητα. Όπως όλοι οι σύλλογοι που ανήκουν στην Οµοσπονδία, κατά τη συµµετοχή των µελών τους στις διαδροµές του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας και στον Μαραθώνιο Μ. Αλέξανδρος της Θεσσαλονίκης, όπου η συµµετοχή έχει οριστεί στα 10 ευρώ κατ’ άτοµο, σε συµφωνία µε τον ΣΕΓΑΣ, τα 5 από αυτά επιστρέφουν στην Οµοσπονδία και έπειτα από κλήρωση τα χρήµατα δίνονται σε κάποιο από τα ιδρύµατα που έχουν προταθεί από τους συλλόγους. Από τη συµµετοχή των µαραθωνοδρόµων χρήµατα έχουν κληρωθεί στο Γηροκοµείο Ναυπλίου, ενώ φέτος το ποσό που αναλογεί στον σύλλογο θα προσφερθεί –χωρίς κλήρωση στο εξής– για τις ανάγκες του ειδικού δηµοτικού σχολείου Άργους. Με την εθελοντική τους δράση, τα µέλη του συλλόγου προσφέρουν έργο εντός και εκτός αγώνα, σε σταθµούς ανεφοδιασµού σε όλους τους αγώνες που πραγµατοποιούνται στον νοµό Αργολίδας, καθώς και στον Φειδιππίδειο Αγώνα της Σπάρτης.

Όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας ή σωµατικού βάρους, µπορούν να συµµετέχουν σε αγώνες, αρκεί να έχουν ιατρική βεβαίωση, µας πληροφορεί ο κ. Βύρλας. «Ανάµεσα στα µέλη µας υπάρχουν άνθρωποι που ξεκίνησαν µε σκοπό να χάσουν περιττό βάρος και σήµερα είναι ανάµεσα στους πιο πιστούς δροµείς µας». Για να λάβει βέβαια κάποιος για πρώτη φορά µέρος σε αγώνα, χρειάζεται προετοιµασία 5-6 µηνών πριν απ’ αυτόν. Μπορεί επίσης κάποιος να επιλέξει αγώνες µικρών αποστάσεων (ξεκινούν από 3 χλµ.) άλλοτε τρέχοντας και άλλοτε περπατώντας για τη χαρά της συµµετοχής, αφού στο τέλος όλοι λαµβάνουν µετάλλιο.

Το προπονητικό πρόγραµµα για κάθε δροµέα είναι καθηµερινό, διάρκειας µίας έως µιάµισης ώρας, και γίνεται ατοµικά, µε καθοδήγηση πάντα από τα εµπειρότερα µέλη του συλλόγου. Οµαδικές προπονήσεις πραγµατοποιούνται µία φορά ανά δύο µήνες και συνοδεύονται από γυµναστές, φυσικοθεραπευτές, γιατρούς και συνοδούς. Χάρη σε συνεργασία µε την Καρδιολογική Κλινική Άργους, τα µέλη του συλλόγου µπορούν µία φόρα τον χρόνο να εξεταστούν δωρεάν µε καρδιογράφηµα, υπερηχογράφηµα και γενικές εξετάσεις, οι οποίες θα τους παρέχουν τα εχέγγυα να συνεχίσουν να τρέχουν.

Σχετικά µε την εγκατάλειψη ενός αγώνα, ο ∆ηµήτρης Βύρλας δηλώνει και σε αυτό τον τοµέα µαχητής, καθώς δεν έχει εγκαταλείψει παρά µόνο µία φορά, όταν στο 28ο χλµ. του Μαραθώνιου του Ολύµπου, ένας φίλος του στραβοπάτησε και χρειάστηκε να τον µεταφέρει ο ίδιος στην πλάτη του µέχρι τον πιο κοντινό σταθµό. Και µπορεί, καθώς µας εξοµολογείται, κάθε φορά που τελειώνει ένας αγώνας να λέει στον εαυτό του πως δεν θα ξανατρέξει, η καρδιά του όµως πάντα τον οδηγεί στην αφετηρία για τον επόµενο. «Ποτέ δεν εγκαταλείπεις έναν αγώνα, γιατί όταν ξεκινάς κάτι, πρέπει να φτάσεις στο τέλος του», δηλώνει και ο Γιώργος Πανοβράκος υπογραµµίζοντας την αξία του τερµατισµού. «Ο Μαραθώνιος είναι δίδαγµα ζωής και δοκιµασία ανθρώπινης αντοχής, η οποία απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση και ηρεµία. ∆ιαφορετικά τα παρατάς και φεύγεις…»

Όνειρο του ∆ηµήτρη Βύρλα είναι να τρέξει σε εννέα ακόµη µαραθωνίους, φτάνοντας τις 33 συµµετοχές, ενώ ο Γιώργος Πανοβράκος ευελπιστεί το καλοκαίρι να ενώσει µε µαραθώνιο δρόµο «τους δύο Κολοκοτρώνηδες» – τα δύο αγάλµατα του Κολοκοτρώνη, στο Ναύπλιο και την Τρίπολη. Τους ευχόµαστε οι στόχοι τους να πραγµατοποιηθούν.

Specifications

  • Πληροφορίες:

    Μέλη του συλλόγου µπορούν να γίνουν όλα τα άτοµα άνω των 18 ετών. Απαιτείται η συµπλήρωση αίτησης, ενώ οι οικονοµικές υποχρεώσεις ορίζονται στα 10€ για την εγγραφή (η οποία δίνεται µία φορά) και 10€ για την ετήσια συνδροµή. Τα γραφεία του συλλόγου φιλοξενούνται στο ισόγειο του Κολυµβητηρίου Ναυπλίου (Νέας Κίου 1) και τα έσοδά του προέρχονται αποκλειστικά από τις συνδροµές των µελών. Επικοινωνία: τηλ. 6974 481474 (∆. Βύρλας), 6978 611666 (∆. Σαµαρτζής), 6947 379292 (∆. Καλκούνος), email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

.">
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
.
Πληροφορίες για επικείµενους αγώνες, διοργανώσεις και συµµετοχές: http://argolidarunners.blogspot.gr/