Το Άργος αλλάΖει!
0.0/5 rating (0 votes)


…Και η αλλαγή της εικόνας του είναι εμφανής.
Η εικόνα της πλατείας θυμίζει πλέον καρτ ποστάλ! Κόντρα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης δίνει το παράδειγμα: αλλάζει την καρδιά της λόγω του πνεύματός της…


Η μακροβιότερη πόλη της Ελλάδας, ίσως και της Ευρώπης, η οποία κατοικείται συνεχώς, αποκτά την όψη που της αρμόζει. Μέσα από την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει στην πόλη τις τελευταίες δεκαετίες, η ζωή των κατοίκων ομορφαίνει ενώ ο επισκέπτης μπορεί πλέον να περιηγηθεί ευχάριστα στα αξιοθέατα της πόλης – ένα από αυτά είναι το τεράστιο υπαίθριο μουσείο, όπου θα δει να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του κόσμου.
Το έργο αφορά την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης, έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων, και συγκεκριμένα της πλατείας Αγίου Πέτρου, της οδού Δαναού, του παρακείμενου πάρκου της πλατείας Αγίου Πέτρου (οδός Νικηταρά & Β. Γεωργίου), της οδού Βασ. Όλγας, της πλατείας Δημοκρατίας, καθώς και του πάρκου Μπόνη. Περιλαμβάνει επίσης πεζοδρομήσεις γύρω από τους προαναφερόμενους χώρους, καθώς και τμήματος της οδού Δαναού από την οδό Καποδιστρίου μέχρι την οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου.
Καθώς η ανάπλαση ολοκληρώνεται, η πόλη παίρνει νέα μορφή. Γεμίζει με χώρους πρασίνου, πολύχρωμα σκίαστρα, ποταμάκια, πεζόδρομους, τεχνητές λίμνες και υδάτινους διαδρόμους. Ήδη από τις αρχές της άνοιξης, το ποταμάκι και η λίμνη της κεντρικής πλατείας γέμισαν νερό και φωτίστηκαν, μικρά και μεγάλα δέντρα φυτεύτηκαν και η εικόνα της πόλης μεταμορφώνεται διαρκώς. Το νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου, ο επιβλητικός καθεδρικός ναός του πολιούχου Αγίου Πέτρου, το Καλλέργειο Αρχαιολογικό Μουσείο, η πλατεία Δικαστηρίου, το δημοτικό σχολείο Καποδίστρια, οι εμπορικοί δρόμοι, τα όμορφα καφέ, όλα αναδεικνύονται περίφημα μέσω των πλακόστρωτων πεζόδρομων. Η τελική διαμόρφωση συνεχίζεται στο πάρκο Μπόνη, τον μεγαλύτερο χώρο πρασίνου του κέντρου, και την πλατεία Δημοκρατίας, τη λεγόμενη «Λαϊκή αγορά», που βρίσκεται μεταξύ του νεοκλασικού κτιρίου της Δημοτικής αγοράς και των στρατώνων του Καποδίστρια, ενός ακόμη διατηρητέου κτιρίου της πόλης με μακρά ιστορία. Άλση, διαμορφωμένοι λόφοι και καινούργιες παιδικές χαρές θα στολίζουν την πόλη μετά την ολοκλήρωση του έργου, ενώ γιγάντια πανό θα «διηγούνται» τη σπουδαία ιστορία της.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών, θα εφαρμοστεί συγκοινωνιακή μελέτη που αφορά επεμβάσεις σχετικές με την ανάπλαση της περιοχής, καθώς και επεμβάσεις στο σύνολο της πόλης του Άργους, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του κυκλοφοριακού δικτύου της.
Το Άργος μοιάζει να αναγεννιέται. Γίνεται καλύτερο, πιο ανθρώπινο, ομορφαίνει. Αναβαθμισμένο σε όλους τους τομείς, αποκτά νέα αισθητική, προσφέρει ποιότητα ζωής, προσελκύει κόσμο που έρχεται σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό του. Αλλάζει εικόνα, αλλάζει εποχή…