Δεν είναι γάλα, είναι φάρμακο!

Δεν είναι γάλα, είναι φάρμακο!

Μέσα σε αυτή τη μικρή πρόταση, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας latte

κ. Σπύρος Οικονόμου συνόψισε ολόκληρη την προσπάθεια

και την επένδυσή του, στην παραγωγή γάλακτος από γαϊδούρες.

Η παραγωγή γάλακτος από γαϊδούρες αποτελεί ένα νέο σχετικά επιχειρηματικό τομέα που φιλοδοξεί να μετατρέψει τα ταπεινά γαϊδουράκια από παρίες της τεχνολογικής εξέλιξης στη γεωργία και τις μεταφορές σε συντελεστές παραγωγής κορυφαίων διατροφικών και καλλυντικών προϊόντων. Οι αναφορές για τις ευεργετικές ιδιότητες του γάλακτος όνου, είναι αρκετές και άκρως… ενθαρρυντικές για την παραγωγή και την κατανάλωσή του.

Ιστορία και παράδοση

Στην Αρχαία Αίγυπτο το γάλα γαϊδούρας ήταν συστατικό θεραπευτικών αγωγών και ιατρικών συνταγών. Η παράδοση θέλει την βασίλισσα Κλεοπάτρα να κάνει μπάνιο σε γάλα γαϊδούρας και στις μετακινήσεις της συμπεριλαμβάνονταν τουλάχιστον 100 από τα συμπαθή τετράποδα ώστε να εξασφαλίζεται μόνιμη τροφοδοσία του πολύτιμου γάλακτος.

Στην Αρχαία Ελλάδα το γάλα γαϊδούρας περιλαμβανόταν επίσης σε θεραπευτικές αγωγές, ενώ στην Αρχαία Ρώμη το θεωρούσαν ως ποτό για την αριστοκρατία.

Από το παρελθόν οι γυναίκες έτρεφαν ιδιαίτερη συμπάθεια για το γάλα γαϊδούρας, και το χρησιμοποιούσαν για την περιποίηση του δέρματος.

Το 1877 η Γαλλική Κρατική Πρόνοια του Saint Vincent de Paul σε νοσοκομειακή μονάδα εγκαταλελειμμένων μωρών εφαρμόζει πρόγραμμα θηλασμού κατευθείαν από τις γαϊδουρίτσες!

Ως φάρμακο πωλούνταν από πλανόδιους γαλακτοπώλες έως τον 19ο αιώνα για τη θεραπεία του επίμονου βήχα, εντερικό ερεθισμό και για καχεκτικά παιδιά που έπασχαν από αναιμία.

Ιδιότητες

Σύμφωνα με έρευνες, το γάλα γαϊδούρας θεωρείται ότι προσομοιάζει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο προϊόν το ανθρώπινο γάλα και είναι καλύτερο ποιοτικά από το αγελαδινό.

Η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το αγελαδινό γάλα, ενώ η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι 60 φορές μεγαλύτερη. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D, E, και είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, νατρίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και ανοσοσφαιρίνες γλυκερίνης που το καθιστούν εξαιρετικά επωφελές για την κατανάλωση και την φροντίδα του δέρματος.

Είναι κατάλληλο για παιδιά που πάσχουν από αλλεργίες, για τη θεραπεία του κοκίτη, ηλικιωμένους με οστεοπόρωση, πόνους των αρθρώσεων, άσθμα, έλκος στομάχου, συμπτώματα χαλάρωσης εμμηνόρροιας, πονόλαιμος, θεραπεία της φυματίωσης, και πιο γενικά βήχας κάθε είδους. Υπάρχουν επίσης αναφορές, ότι δηλητήριο από δάγκωμα φιδιού εξουδετερώθηκε με γάλα γαϊδούρας!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το γάλα γαϊδούρας είναι πολύτιμο στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

Στην κοσμετολογία, τα υψηλά επίπεδα φωσφολιπιδίων πρωτεΐνης και ceramide καθιστούν το γαϊδουρόγαλα ένα προϊόν εξαιρετικό κατά της αντιγήρανσης, της θεραπείας των ρυτίδων και την αναγέννηση του δέρματος. Επίσης, έχει σημαντικά οφέλη στην αντιμετώπιση του εκζέματος, ακμής και ψωρίασης. Έτσι, πολλά καλλυντικά προϊόντα όπως σαπούνια, κρέμες προσώπου και σώματος περιέχουν γαϊδουρόγαλα αξιοποιώντας τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του.

Η εκτροφή

Τα περίπου 30 γαϊδούρια της επιχείρησης Latte είναι σταβλισμένα σε περιφραγμένο χώρο 5 στρεμμάτων που είναι μέρος μεγαλύτερου αγροκτήματος έκτασης 50 στρεμμάτων. Για τη διατροφή των ζώων χρησιμοποιούνται ζωοτροφές πιστοποιημένες με τις ισχύουσες προδιαγραφές, ενώ ανάλογα με την εποχή του χρόνου, τα ζώα έχουν δυνατότητα βόσκησης στο ελεγχόμενο περιβάλλον του αγροκτήματος. Στον περιφραγμένο χώρο βρίσκεται ο στεγασμένος χώρος με ελεύθερη πρόσβαση ενώ σε μόνιμη βάση υπάρχει φρέσκο νερό από γεώτρηση εντός του κτήματος.

Το άρμεγμα της γαϊδούρας

Η κυοφορία των ζώων διαρκεί περίπου ένα έτος και ακολουθεί η γέννηση ενός ή σπανίως δυο μικρών. Από τη γέννηση ξεκινά και η παραγωγή γάλακτος από τη μητέρα. Για δυο μήνες από τη γέννα τα γαϊδουράκια θηλάζουν χωρίς περιορισμό, ενώ μετά αποχωρίζονται από τη μητέρα τους την ημέρα, χωρίς όμως να διακόπτεται η οπτική επαφή μαζί της ώστε να γίνει εφικτή η διαδικασία αρμέγματος.

Ο όγκος του παραγόμενου γάλακτος ανά ζώο είναι πολύ μικρός (περίπου 1,5 κιλό ημερησίως) και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η τιμή του προϊόντος είναι υψηλή. Μετά το άρμεγμα και χωρίς καμία επεξεργασία πέραν του φιλτραρίσματος, το γάλα διατίθεται προς κατανάλωση είτε φρέσκο είτε κατεψυγμένο (σε μέγιστη θερμοκρασία –18ο Κελσίου. Η παστερίωση δεν είναι απαραίτητη διότι ο γάιδαρος είναι από τα ελάχιστα ζώα που δεν νοσούν από μελιταίο πυρετό. Το παρασκευαστήριο τηρεί τους όρους υγιεινής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άδεια από το Υπουργείο Υγείας.

Τα προβλήματα

Το βασικό πρόβλημα που αφορά όλες τις μονάδες στην Ελλάδα, είναι το γεγονός ότι το γάλα γαϊδούρας δεν έχει περιληφθεί στις λίστες γάλακτος του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων. Έτσι το προϊόν δεν μπορεί να πιστοποιηθεί και να λάβει bar code από τον ΕΦΕΤ. Επιπλέον απουσιάζει πλήρως το θεσμικό πλαίσιο που θα ορίσει τους κανόνες για αυτή την ειδική κατηγορία παραγωγών, οι οποίοι αναπόφευκτα εντάσσονται στους γενικούς κανονισμούς εκτροφής ζώων για παραγωγή τροφίμων.

Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί διαθέτουν το προϊόν τους όπως μπορούν στις τοπικές αγορές και δεν έχουν τη δυνατότητα εξαγωγικής δραστηριότητας, αντίθετα με άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες του εξωτερικού, που εκμεταλλεύονται πλήρες θεσμικό πλαίσιο και πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις. Δεν είναι ασυνήθιστο στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση του γαϊδουρόγαλου αυξάνεται και οι τιμές πώλησης είναι σχετικά υψηλές (30 έως 100 ευρώ το κιλό) επιχειρήσεις του κλάδου να οδηγούνται σε αδιέξοδο και να σταματούν τη λειτουργία τους! Μόνιμο αίτημα όλων των επιχειρήσεων του κλάδου είναι να καταργηθεί το παράδοξο του Ελληνικού κράτους που αφορά την αναγνώριση των επιχειρήσεων (Τέλος επιτηδεύματος, ασφάλιση., Φ.Π.Α. κτλ) αλλά μη αναγνώριση του προϊόντος (προδιαγραφές, κανονισμοί, εξαγωγές, επενδύσεις, επιδοτήσεις). Κάποια στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να συντονιστούν και να συνεργαστούν σε αυτό το θέμα.