Κάππαρη μαγειρευτή

Υλικά:

  • 1 κ. κατσικάκι τηνιακό, σπάλα ή μπούτι
  • ½ φλ. ελαιόλαδο 
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • ¼ φλ. χυμό λεμονιού 
  • 1 ματσάκι φρέσκο μάραθο 
  • 10 αγκινάρες ημιάγριες καθαρισμένες

Μια παραδοσιακή συνταγή με ημιάγρια τηνιακή αγκινάρα και τηνιακό κατσικάκι από τη Μαρία Δενεκαρία, εμπνεύστρια της «Γιορτής της αγκινάρας» στην Τήνο, που γιορτάστηκε και φέτος για 10η συνεχή χρονιά στην Κώμη Τήνου. Το γνωστό σε όλους εξαιρετικό λαχανικό, που πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της σημερινής ΑλγερίΤήνος ας, καλλιεργείται ιδιαίτερα στο λιβάδι της Κώμης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η ετήσια παραγωγή αγκινάρας στην Τήνο φτάνει τα 295.000 ζεύγη τον χρόνο. Η αγκινάρα περιέχει φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνες A, B και C. Η περιεκτικότητά της σε κυναρίνη συμβάλλει στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης, της αρτηριοσκλήρωσης, της πέτρας στα νεφρά, των ηπατικών παθήσεων και των ρευματισμών. Στις ευεργετικές της ιδιότητες συμπεριλαμβάνεται η καρδιαγγειακή τόνωση και η κάθαρση του αίματος. Τη συνταγή θα γευτείτε στην οικογενειακή ταβέρνα «Μιχάλης» της οικογένειας Δενεκαρία, στο πιο γραφικό σοκάκι της πόλης της Τήνου.

Αφού τεμαχίσουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια, το βράζουμε για 10 λεπτά, ξαφρίζοντάς το παράλληλα. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το ξεπλένουμε και το στεγνώνουμε. Καθαρίζουμε την κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρέας. Το βάζουμε σε μια πιατέλα. Προσθέτουμε, αν χρειάζεται, λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, που το έχουμε κόψει σε ροδέλες. Προθέτουμε το σκόρδο και τον μάραθο και σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, βάζουμε στην κατσαρόλα το κατσικάκι, βραστό νερό όσο χρειάζεται ώστε να σκεπαστεί το φαγητό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα. Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τις αγκινάρες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες και τον άνηθο, και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 20 λεπτά περίπου. Δένουμε τη σάλτσα με λίγο κορν φλάουρ και, ανάλογα τα γούστα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο λεμόνι ακόμα.

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares