Αρκαδία - Χοιρινό με μήλα και κυδώνια

Υλικά

  • 2 κιλά χοιρινό σε δίχτυ ή κομμάτι από τη σπάλα 
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο 
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού κόκκινο κρασί (ξηρό)
  • 4 μεγάλα μήλα με τη φλούδα (ξινόμηλα ή κόκκινα ή και τα δύο)
  • 2 κυδώνια μεγάλα, σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα στα έξι
  • 3 κ.σ. μέλι
  • Χυμός από ένα λεμόνι
  • 2 δαφνόφυλλα 
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι, πιπέρι

Οι συνταγές των Χριστουγέννων - Γιορτινό τραπέζι από την Πελοπόννησο
Οι δίπλες, τα λαλάγγια, τα χριστόψωμα και το χοιρινό κρέας είναι αναμφισβήτητα οι πρωταγωνιστές των γιορτών στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι της Πελοποννήσου.

Το χοιρινό κρέας έχει παραδοσιακά την τιμητική του σε όλη την Πελοπόννησο και κυρίως στη Μεσσηνία και την Αρκαδία. Και μπορεί το έθιμο του παστού και της τσιγαρίδας (χοιρινά κομμάτια λίπους ψημένα στο νερό και στο αλάτι που διατηρούσαν το κρέας μια ολόκληρη χρονιά, από Χριστούγεννα σε Χριστούγεννα) σε περιοχές της Ηλείας και της Αρκαδίας να τείνει να εξαλειφθεί, η γουρουνοπούλα στο φούρνο (Μεσσηνία) αλλά και το διάσημο χοιρινό με μήλα και κυδώνια από την Αρκαδία εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν στο γιορτινό τραπέζι.

Στην Αρκαδία το κρέας μαρινάρεται πρώτα σε μέλι και κρασί, και στη συνέχεια σιγοψήνεται παρέα με κυδώνια και μήλα. Τα φρούτα και τα κρεμμύδια καραμελώνουν, απογειώνοντας τη γεύση του φαγητού. Παραδοσιακά το μαγείρεμα ολοκληρώνεται στην κατσαρόλα, εδώ όμως προτείνουμε μια διαφορετική εκδοχή για ψήσιμο στον φούρνο. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και κάστανα, που προηγουμένως τα έχουμε ψήσει.

Εγγραφή στο newsletter

Please enable the javascript to submit this form


0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares