Ιαν09

ΑΟΖ σημαίνει Ελλάδα Χ 4

Κατηγορία: ή του Πάθους ή του Βάθους

 

Ξαφνικά, λοιπόν, μάθαμε όλοι για την έννοια της ΑΟΖ (=Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη). Κι αν ακόμα δεν καταλάβαμε τι ακριβώς είναι, τουλάχιστον ακούσαμε τ’ όνομά της, 30 χρόνια μετά τη γέννησή της. Και δίπλα στην έννοια της ΑΟΖ, μάθαμε για τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου Νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο, για πετρέλαια και σεισμικές έρευνες, για τον αμύθητο ορυκτό πλούτο της Ελλάδας..

Ιαν09

«Η ψυχούλα μου αλυχτά»

Κατηγορία: αντί Επάθλου

Αααχ, ελληνική πατρίδα ...Ματωμένη, αλλοπαρμένη και ακυβέρνητη.
Τους αναστεναγμούς της κρίσης να μαζεύαμε σ’ έναν ασκό θα ‘χαμε αλλάξει τις τροχιές των πλανητών.

Νοε09

Η Έγερση των Σπόρων

Κατηγορία: ή του Πάθους ή του Βάθους

Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα έρχεται, από πολλά μέρη της χώρας μας, να απαντήσει στις πολυεθνικές που επιχειρούν τον απόλυτο έλεγχο της τροφής και της επιβίωσής μας, μέσω του μονοπωλίου των σπόρων, του κώδικα τροφίμων (Codex Alimentarius), της κατοχύρωσης αποκλειστικών δικαιωμάτων, τη διανομή στην αγορά στείρων φυτών και μεταλλαγμένων. Πρόκειται για το κίνημα των σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών, που ξεκίνησε αθόρυβα τις προηγούμενες δύο δεκαετίες και τώρα δυναμώνει, ρίχνει κλαριά, πολλαπλασιάζεται.

Νοε09

Γυμνοί βασιλιάδες στους εξώστες

Κατηγορία: αντί Επάθλου

Την ονομάσαμε γιορτή της Αγάπης για να θυμόμαστε ότι αυτός ο δρόμος και τρόπος ζωής είναι ο μόνος που δικαιολογεί το δώρο της νοημοσύνης. Δαπάνησαν οι σοφοί του κόσμου πολύ φαιά ουσία για να τεκμηριώσουν ότι η Αγάπη συμφέρει τον άνθρωπο αλλά ποτέ δεν μπορεί να έχει αφετηρία και κίνητρο το συμφέρον.

Νοε08

Μια φωτογραφία χίλιες τύψεις, Η αθωότητα στον βωμό

Κατηγορία: ή του Πάθους ή του Βάθους

Η φωτογραφία έκανε θραύση στο διαδίκτυο.
Ο μικρός ήρωας των πρόσφατων διαδηλώσεων προκάλεσε ρίγη συγκίνησης, τρυφερότητα, ατέλειωτα σχόλια και άπειρα «Like»...  και δικαίως.

Νοε08

Το μπόλιασμα των δέντρων

Κατηγορία: Ανθρώπων Έργα

Το μπόλιασμα  των δέντρων

Μια συνέντευξη με μια γυναίκα από την Αργολίδα που ασχολείται
εδώ και τριάντα χρόνια με το μπόλιασμα ή αλλιώς κέντρωμα
των εσπεριδοειδών και ελαιοδέντρων στην Πελοπόννησο και όχι μόνο.

Νοε08

Αγοράζουμε μόνο Ελληνικά Προϊόντα

Κατηγορία: ή του Πάθους ή του Βάθους

Η εκστρατεία που χρόνια περιμέναμε να γίνει από την πολιτεία, ήρθε τελικά από τους ίδιους τους Έλληνες παραγωγούς στην καρδιά της κρίσης. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν τα τελευταία 2 χρόνια εκατοντάδες μηνύματα προώθησης των ελληνικών προϊόντων, στα super market βλέπουμε επιτέλους τις ταμπελίτσες της σημαίας μας και πληθαίνουν καταιγιστικά οι Έλληνες υποστηρικτές τους εντός και εκτός συνόρων. Δηλαδή, κάνουμε σήμερα αυτό που αυτονόητα έπρεπε να κάνουμε πάντα…

Νοε08

Έναν ήρωα μου ζητάς…

Κατηγορία: αντί Επάθλου

Κρέμεται στα χείλη όλων μας, τραντάζει το μυαλό μας,
σφίγγει την καρδιά μας, βουρκώνει το βλέμμα μας, πυργώνει τον πόθο,
το παράπονο, την απορία μας…
«Ένας ήρωας, ένα παλικάρι δεν θα βρεθεί να μας σώσει;;»…

Νοε05

ο Όρκιος Λίθος

Κατηγορία: ή του Πάθους ή του Βάθους

Ένα από τα παλαιότερα κτήρια στην αρχαία αγορά των Αθηνών ήταν η Βασίλειος Στοά, έδρα του δεύτερου στην ιεραρχία της πόλης αξιωματούχου, του Άρχοντα-Βασιλέα. Το αξίωμά του ήταν αρχαϊκής προέλευσης και διατηρήθηκε στους κλασικούς χρόνους, προφανώς γιατί ο ρόλος του συνδεόταν με τα θεία. Ήταν επιφορτισμένος με την φροντίδα των γιορτών, τις λαμπαδηδρομίες, τις τελετές μυστηρίων και θυσιών, τις δίκες που αφορούσαν ζητήματα λατρείας και ασέβειας... Η Βασίλειος Στοά ήταν επίσης ο χώρος που φιλοξενούσε αντίγραφα των Νόμων του Δράκοντα και του Σόλωνα.

Νοε05

Ο Γοργοπόταμος αργεί...

Κατηγορία: αντί Επάθλου

Δεν ξέρω τι θα βγάλει αυτή η κάλπη, η γι’ άλλη μια φορά στημένη από τους ίδιους κάλπικους ανθρώπους και μηχανισμούς.
Αυτό που ξέρω είναι ότι, η αλήθεια φανερώνεται όταν το ψέμα παύει πια να θορυβεί. Όταν παιάνες, τύμπανα και ιαχές σιγήσουν, τότε μετράμε λάφυρα και τραυματίες, νεκρές και ζωντανές ελπίδες.

Νοε02

Τριακόσιοι πλας…

Κατηγορία: Sotosblog

Με το που ξέσπασε η κρίση, εύκολα μπορούσε να προβλέψει κανείς την ποσότητα της ιλύος, που  θα έβγαινε στην επιφάνεια από το βυθό, όπου ή κρυβόταν ή είχαμε καταφέρει να την καταχωνιάσουμε. Χρειάσθηκε μόνο λίγος χρόνος για να δικαιωθούν τέτοιες προβλέψεις από τις πρώτες κιόλας αντιδράσεις. Σκάνδαλα, επίορκοι, ανομίες, κυκλώματα, παράσιτα, πάσης φύσεως βρόμα βγήκε στη φόρα, κάθε λογής άπλυτα, αλλά και κάθε είδους πονηρία και ανοησία.

Νοε02

Ρογκ ο Ανάξιος

Κατηγορία: Sotosblog

Επειδή κανένας Ρογκ δεν μπορεί –που να κοπανιέται ανάποδα– να αμφισβητήσει τη γενέτειρα των Ολυμπιακών και όχι μόνον, λίγο ενοχλήθηκα ως Νεοέλληνας για την φράση ότι, με την Ολυμπιάδα του Λονδίνου, οι Αγώνες επιστρέφουν στο σπίτι τους –την εκ των υστέρων διευκρίνιση της Δ.Ο.Ε. την ακούω σαν μουσική για ανελκυστήρες. Αν κάπου ενοχλήθηκα περισσότερο, είναι ως πολίτης του κόσμου, επειδή η δήλωση αυτή προσέβαλε τους Κινέζους· και κατ’ επέκταση όλη την Οικουμένη.

Νοε02

Τώρα αρχίζουν όλα

Κατηγορία: Sotosblog

Όλο αυτή την προεκλογική περίοδο έγραφα στο μπλογκ μου (http://sotosblog.wordpress.com) κείμενα με ύφος και σκεπτικό ανθρώπου, που γνωρίζει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα των εκλογών. Ομοίως για τις τελευταίες, τις επαναληπτικές και για τις πρώτες, τις προηγούμενες.

Νοε02

Η ΑΟΖ ως Ζήτημα Εξωτερικής Πολιτικής

Κατηγορία: ή του Πάθους ή του Βάθους

Ανάμεσα στα Ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής με τα οποία συμφώνησαν και τα τρία κόμματα που αποτελούν τη νέα κυβέρνηση, το πρώτο είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την εξής φράση: «Συστηματική προετοιμασία για ανακήρυξη ΑΟΖ στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς πρακτικής ώστε να επισπευσθεί η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου.».

Νοε02

Μηδέν στο «πράσινο πηλήκιο», ελπίδα απ’ το ελληνικό γαλάζιο

Κατηγορία: αντί Επάθλου

Μια φορά κι έναν καιρό, πριν τον παγκόσμιο πόλεμο των τοκογλύφων, τότε που έρρεαν ποταμοί επιδοτήσεων και υπήρχανε ωκεανοί δανείων, ζούσαν στη γη μας πολλές ευαίσθητες «φυλές» ανθρώπων που τις ονομάζαμε οικολόγους. Οι περισσότεροι ήταν πολύ οργανωμένοι σε συστήματα ΜΚΟ, πολύ διαβασμένοι, πολύ δικτυωμένοι και γέμιζαν τον κόσμο με χαρτιά...

<<  1 [23  >>