Skip to main content

Ντιπ φέτας με ούζο και φιστίκι Αιγίνης

Το Aegina Fistiki Fest ολοκληρώθηκε για μια ακόμη χρονιά, εμπνέοντας συνταγές που μεταμορφώνονται με την προσθήκη του μοναδικού αυτού καρπού. Ο λόγος για το φιστίκι Αιγίνης, έναν από τους πιο εύγευστους και αναγνωρίσιμους ξηρούς καρπούς στην Ελλάδα και τον κόσμο, με τεράστια διατροφική αξία. Το επώνυμο προϊόν του νησιού ξεκίνησε να καλλιεργείται περίπου το 1860 στη βορειοδυτική πλευρά της Αίγινας και από το 1994 αναγνωρίστηκε ως ΠΟΠ προϊόν. Η συγκομιδή του ξεκινάει τέλη Αυγούστου και συνεχίζεται ως και τον Σεπτέμβρη. Το φιστίκι Αιγίνης θεωρείται ως το καλύτερο, όχι μόνο πανελλαδικά αλλά και διεθνώς, γεγονός που οφείλεται στις συνθήκες καλλιέργειάς του (κλίμα, η σύσταση του άγονου χώματος και η χαμηλή υγρασία). Αν δεν το γνωρίζετε, το φιστίκι ταιριάζει τέλεια με την παραδοσιακή μας φέτα και οι σεφ ανά τη Μεσόγειο προτείνουν τον συνδυασμό αυτόν σε διάφορες εκδοχές. Εδώ, μια συνταγή με ούζο, σκόρδο, ξύσμα λεμονιού και μυρωδικά, να προσφέρουν στο πιάτο έξτρα γεύση και σπιρτάδα. Πέρα από έναν συναρπαστικό ουζομεζέ (παρέα με το απαραίτητο ψωμάκι), το ντιπ ταιριάζει ιδανικά με λαχανικά εποχής: καρότα, φινόκιο και ραπανάκια κομμένα σε λωρίδες. Καλή σας απόλαυση!

Υλικά:

• 200 γρ. φέτα βαρελίσια

• 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης

• 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

• 1/3 φλ. ψιλοκομμένο άνηθο

• 1/3 φλ. Ψιλοκομμένο μαϊντανό

• 2 σκελίδες σκόρδο

• 1/2 φλ. ελαιόλαδο

• 1/2 σφηνάκι ούζο

• Ξύσμα από μισό λεμόνι

• Μπούκοβο και έξτρα φιστίκι για το σερβίρισ

 

Εκτέλεση 

Τρίβουμε τη φέτα με το χέρι και πολτοποιούμε τα φιστίκια στο μπλέντερ σε μέτρια ταχύτητα ώστε να μείνουν χοντροκομμένα και τα ανακατεύουμε με τη φέτα. Πολτοποιούμε το σκόρδο με το ειδικό εργαλείο, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και τον μαϊντανό, το κρεμμυδάκι, το ούζο, το ξύσμα λεμονιού και το ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, με ένα πιρούνι, μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα. Έτοιμο! Καρυκεύουμε με μπούκοβο, προσθέτουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο και έξτρα χοντροκομμένο φιστίκι και σερβίρουμε.