Skip to main content

Σιροπιαστή βασιλόπιτα με Μαστίχα Χίου

Τον Στράτο Ιωσηφέλλη τον γνώρισα ως Consultant Chef στο «Ελληνικό Πρωινό», όπου μαζί προωθούν γεύσεις και αρώματα από όλη την Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Αργότερα τον συνάντησα στον Μεσότοπο της Λέσβου, στο παραδοσιακό καφενείο «Ο ΠΑΛΛΑΣ» που διατηρεί ως και σήμερα με την οικογένειά του. Από εδώ ξεκίνησε και το μαγειρικό του ταξίδι, δίπλα στη μητέρα και τη γιαγιά του. Αργότερα αποφοίτησε από το Τμήμα Μαγειρικής Τέχνης «Le Monde» και έκτοτε έχει εργαστεί σε μια πληθώρα εστιατορίων, διατελώντας παράλληλα καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης σε διάφορα Ι.Ε.Κ. Σήμερα εργάζεται ως Executive Chef και μ’ αυτήν του την ιδιότητα τον συναντήσαμε στη Χίο, όπου μας παρουσίασε συνταγές με έμπνευση από τη μυροβόλο. Εδώ η παραδοσιακή βασιλόπιτα, ένα πληθωρικό σιροπιαστό κέικ, γεμάτο πλούσια αρώματα: πορτοκάλι και κανέλα, τζίντζερ, κάρδαμο, γλυκάνισο, μοσχοκάρυδο και –τι άλλο– από μαστίχα Χίου.

Υλικά:

Για το κέικ:

• 190 γρ. βούτυρο

• 350 γρ. ζάχαρη

• 400 γρ. αυγά

• 300 γρ. γιαούρτι

• 230 γρ. αλεύρι αμυγδάλου

• 350 γρ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής

• 20 γρ. μπέικιν πάουντερ

• 5 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού

• 100 γρ. χυμό πορτοκαλιού

• 2 γρ. γαρύφαλλο, σε σκόνη

• 2 γρ. κανέλα, σε σκόνη

• 2 γρ. τζίντζερ, σε σκόνη

• 2 γρ. κάρδαμο, σε σκόνη

• 1 γρ. γλυκάνισο, σε σκόνη

• 5 γρ. Μαστίχα Χίου, σε σκόνη 

 

Για το σιρόπι:

• 300 ml. νερό

• 300 γρ. ζάχαρη

• 80 γρ. γλυκόζη

• 30 γρ. μέλι

• 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Χτυπάμε πολύ καλά στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά το μείγμα. Προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, μέχρι να ομογενοποιηθούν, κι ύστερα ρίχνουμε σιγά-σιγά το γιαούρτι με τον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ζαχαροπλαστικής μαζί με το αλεύρι αμυγδάλου, τα μπαχαρικά μας, τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Γεμίζουμε τα 3/4 μιας φόρμας για κέικ. Τοποθετούμε το φλουρί τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 60 λεπτά στους 160 βαθμούς. Ενώ η πίτα μας ψήνεται, κόβουμε το πορτοκάλι στη μέση και προσθέτουμε όλα τα υλικά του σιροπιού στην κατσαρόλα μέχρι να βράσει το μείγμα μας. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το πορτοκάλι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Μόλις βγει από τον φούρνο η βασιλόπιτα, σιροπιάζουμε ελαφρά με κρύο σιρόπι και μόλις κρυώσει εντελώς την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.