
Σουφλέ πατάτας με ξηρή μυζήθρα Χίου
Τον Στράτο Ιωσηφέλλη τον γνώρισα ως Consultant Chef στο «Ελληνικό Πρωινό»,
όπου μαζί προωθούν γεύσεις και αρώματα από όλη την Ελλάδα, υπό την
αιγίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Αργότερα τον συνάντησα στον
Μεσότοπο της Λέσβου, στο παραδοσιακό καφενείο «Ο ΠΑΛΛΑΣ» που διατηρεί ως
και σήμερα με την οικογένειά του. Από εδώ ξεκίνησε και το μαγειρικό του ταξίδι,
δίπλα στη μητέρα και τη γιαγιά του. Αργότερα αποφοίτησε από το Τμήμα Μαγειρικής
Τέχνης «Le Monde» και έκτοτε έχει εργαστεί σε μια πληθώρα εστιατορίων,
διατελώντας παράλληλα καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης σε διάφορα Ι.Ε.Κ.
Σήμερα εργάζεται ως Executive Chef και μ’ αυτήν του την ιδιότητα τον συναντήσαμε
στη Χίο, όπου μας παρουσίασε δύο συνταγές με έμπνευση από τη μυροβόλο. Ένα
σουφλέ πατάτας, το απόλυτο comfort food του χειμώνα, αλλά κι ένα εκλεκτό πρώτο
πιάτο για το γιορτινό τραπέζι που όλοι θα τιμήσουν – εδώ με την πικάντικη ξηρή
μυζήθρα Χίου.
Υλικά:
• 220 γρ. πατάτες
• 3 αυγά
• 200 γρ. κρέμα γάλακτος
• 80 γρ. ξηρή μυζήθρα Χίου
• 50 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 10 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• Αλάτι & πιπέρι
• 3 γρ. μοσχοκάρυδο
• 5 γρ. πάπρικα
Εκτέλεση
Βράζουμε με τη φλούδα και καθαρίζουμε τις πατάτες μας. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Θρυμματίζουμε τις πατάτες σε ένα άλλο μπολ και προσθέτουμε την ξηρή μυζήθρα Χίου, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, τα μπαχαρικά και τέλος το μείγμα με τα αυγά. Ανακατεύουμε πολύ καλά και ύστερα προσθέτουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 35 - 40 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο).