
Αρνάκι πατούδο
Υλικά για 6-8 άτομα:
1 αρνάκι περίπου 6 κιλά
Για τη γέμιση:
• 1 συκωταριά αρνιού
• 1 φλ. ελαιόλαδο
• ½ φλ. βούτυρο
• 2 κρεμμύδια ξερά
• 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
• 1 φλ. ρύζι
• 2 φλ. νερό
• 1 φλ. σταφίδες ξανθές
• ½ κ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε κύβους
• ½ ψωμί μπαγιάτικο κομμένο σε κύβους
• 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
• 2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
• Αλάτι
• Πιπέρι
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: βράζουμε τη συκωταριά, τη βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα και την ψιλοκόβουμε. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, έπειτα τη συκωταριά και τέλος το ρύζι και τα σοτάρουμε όλα μαζί. Ρίχνουμε δύο φλυτζάνια νερό, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και το θυμάρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το νερό να απορροφηθεί. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (σταφίδες, τυρί και ψωμί), προσθέτουμε τη συκωταριά με το ρύζι και αναμειγνύουμε.
Γεμίζουμε το αρνί με τη γέμιση και ράβουμε το άνοιγμά του ώστε να μη μας φύγει. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε. Εάν θέλουμε προσθέτουμε στο ταψί μας πατατούλες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 2 - 2,5 ώρες μέχρι να ροδίσει και να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί σε βάθος. Το αφήνουμε να σταθεί 15-20 λεπτά. Αδειάζουμε τη γέμιση σε μια πιατέλα και σερβίρουμε το κρέας χωριστά.