Skip to main content

Άλλος για τη βάρκα μας!

Στις Οινούσσες του Μεσσηνιακού

Η πρόταση για μια βόλτα με ιστιοπλοϊκό στην άγνωστη νησιωτική Μεσσηνία ήρθε σχεδόν… ουρανοκατέβατη και ήταν, φυσικά, άκρως δελεαστική. Στη Sailing Plus, άλλωστε, τo ταξίδι το σχεδιάζεις όπως ακριβώς το θες! Με αφετηρία λοιπόν την Καλαμάτα θελήσαμε να πλεύσουμε προς τις Οινούσσες του Μεσσηνιακού κόλπου και όχι μόνο! Από τη μαρίνα της Καλαμάτας μέχρι το λιμάνι της Πύλου μας περίμεναν μυστικές παραλίες, θαλασσινές σπηλιές, ενάλια κάστρα, ναυάγια, παρθένα δάση και πολλές ακόμη εκπλήξεις. Για μια ολόκληρη ημέρα γινόμαστε θαλασσοπόροι βάζοντας πλώρη για τα μυστικά του Μεσσηνιακού κόλπου. Άλλος για τη βάρκας μας;
 

Εμπειρία από σκάφη και ιστιοπλοΐα δεν έχω και το δήλωσα εξ αρχής στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, κυβερνήτη του σκάφους και συνιδιοκτήτη της Sailing Plus που σήμερα μας φιλοξενεί στο Αλεξάνδρα, ένα 12μετρο πλήρως ανακαινισμένο vintage ιστιοπλοϊκό σκάφος, με σύγχρονες ανέσεις. Μετά από σύντομη ξενάγηση στο σκάφος και μια βασική εισαγωγή στα πως και τι της ιστιοπλοΐας, νωρίς-νωρίς το πρωί, ξεκινήσαμε από το καταφύγιο της μαρίνας της Καλαμάτας για να ανοιχτούμε στο πέλαγο! Ο επιβλητικός όγκος του Ταΰγετου δεσπόζει καθηλωτικός καθώς ξεμακραίνουμε από την πόλη που ό,τι έχει αρχίσει και φωτίζεται από το ζεστό πρωινό φως. Μια σκέψη σχηματίζεται στον νου μου: ό,τι εμπειρία και να έχεις από έναν τόπο, το να τον αντικρίζεις από τη θάλασσα πάντα αλλάζει την εικόνα σου γι’ αυτόν, σα να συμπληρώνεται ένα κομβικό κομμάτι στο παζλ. Παρατηρείς τη γεωμορφολογία, το τρόπο που εκτείνονται τα σπίτια κι οι οικισμοί, βλέπεις τον συσχετισμό των φυσικών στοιχείων…

Ευχάριστος και φιλικός, ο Παναγιώτης μας μιλάει για το εγχείρημα με τις κρουαζιέρες που έβαλαν μπρος με τον Γιάννη Σαραντόπουλο – τον έτερο ιδιοκτήτη – και μετράει ήδη τέσσερα χρόνια λειτουργίας. Η Sailing Plus παρέχει μια μεγάλη γκάμα – απόλυτα ευέλικτων – υπηρεσιών, με αποτέλεσμα ο κάθε πελάτης να μπορεί να κόψει και να ράψει τις υπηρεσίες στα μέτρα του: είτε θέλεις να κάνεις μια πρωινή ή απογευματινή ολιγόωρη κρουαζιέρα είτε να ανακαλύψεις ένα ιδιωτικό μέρος για να κολυμπήσεις και – πιστέψτε με – υπάρχουν άπειροι τέτοιοι κολπίσκοι στον Μεσσηνιακό, είτε θέλεις αυτό το μεταφορικό μέσο για να μεταβείς από τον έναν τόπο στον άλλο… Για τους τολμηρούς και εξοικειωμένους με την ιστιοπλοΐα, το σκάφος προσφέρεται και για ολιγοήμερες διακοπές, με ή και χωρίς κυβερνήτη – εφόσον οι ίδιοι διαθέτετε το δίπλωμα και την εμπειρία. Ο Παναγιώτης και ο Γιάννης, παραμένουν ανοιχτοί σε κάθε πρόταση!

Το πλάνο σήμερα για εμάς είναι αρκετά φιλόδοξο… Θα πλεύσουμε γύρω από το δυτικότερο πόδι της Πελοποννήσου και αφού ανακαλύψουμε τις πιο ειδυλλιακές παραλίες και τις Οινούσσες, το νησιωτικό σύμπλεγμα νότια της Μεσσηνίας, θα φτάσουμε στο λιμάνι της Πύλου. Η Σχίζα, το Βενέτικο, η Σαπιέντζα, η Αγία Μαρίνα κι η Σφακηρία μαζί μ’ ακόμη τρεις βραχονησίδες περιμένουν να τις ανακαλύψουμε. Βολεύτηκα λοιπόν στο σκιερό κατάστρωμα και χαλάρωσα. Ο χρόνος στο νερό έχει δικούς του κανόνες και ο ρυθμός ακολουθεί, άλλες τοποθεσίες ξεμακραίνουν, άλλες πλησιάζουν και εσύ έχεις την πολυτέλεια να παρατηρείς και να στοχάζεσαι! Το απαλό κυματάκι μας ανεβοκατεβάζει νωχελικά και χάνεται η σκέψη μου στον ελαφρύ παφλασμό που μαλακά χορεύει το σκάφος μας. Τώρα που το ζω, συνειδητοποιώ πόσο ανάγκη έχω να αφήσω το μυαλό μου να αδειάσει!

 

Παραλία Αμμούδι

 

Περνάμε ανοιχτά από το Πεταλίδι και τους Χράνους, ενώ κατευθυνόμαστε προς την όμορφη και γραφική Κορώνη. Τη χαζεύω έτσι όπως είναι αμφιθεατρικά χτισμένη, με το βενετσιάνικο φρούριο να ατενίζει τη θάλασσα και να συμπληρώνει υπέροχα το τοπίο. Πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά μέχρι που περνάμε “ξυστά” από τη χερσόνησο με το κάστρο… Θέαμα μαγικό! Ακολουθούμε την ακτογραμμή προσπερνώντας αρκετές παραλίες πριν φτάσουμε στο Αμμούδι. Μια εκπληκτική καταγάλανη παραλία, προσιτή μόνο δια θαλάσσης, που διαθέτει και “μυστική” σπηλιά στην οποία πας αποκλειστικά κολυμπώντας!

 

Στο φρέαρ του Οινουσσών

 

Πίσω στ’ ανοιχτά, περνάμε ανάμεσα από το ακρωτήριο Ακρίτα και το νησάκι Βενέτικο και μπροστά μας φανερώνεται η Σχίζα. Ένα ακατοίκητο βραχώδες νησί, που για χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως πεδίο βολής της Πολεμικής Αεροπορίας. Όπως μας πληροφορεί ο Παναγιώτης, εδώ κοντά βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, το γνωστό φρέαρ των Οινουσσών! Είναι στα νοτιοδυτικά του νησιού και έχει βάθος κάτι παραπάνω από 5 χιλιόμετρα! Δέος… Το φρέαρ αποτελεί μάλιστα το επίκεντρο των ερευνών του πειράματος «Νέστωρ», το οποίο λέγεται πως θα αποκαλύψει πολλές αλήθειες για την ιστορία του Σύμπαντος…

Προσπερνάμε την Αγία Μαρίνα, το νησάκι με το ομώνυμο εκκλησάκι όπου 17 Ιούλη επισκέπτονται δεκάδες προσκυνητές και βάζουμε πλώρη για το Μαράθι… Αυτή κι αν είναι μυστική παραλία! Η βλάστηση φτάνει χαμηλά ως την αμμώδη χρυσή ακτή στα ανατολικά της Φοινικούντας. Ο δρόμος ως εδώ είναι σχεδόν ανύπαρκτος, εκτός κι αν διαθέτεις αμάξι με ψηλές αναρτήσεις ή γερά πόδια! Κάτι ποδηλάτες βλέπω να χαίρονται τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά που είναι, κυριολεκτικά, να τα πιείς στο ποτήρι! Παλεύω μέσα μου με τον “κιοτή” εαυτό μου – που αν δεν πάει Αύγουστος δεν ακουμπάει το νερό – για μια βουτιά εδώ. Πως αλλιώς θα την χαρείς αυτήν τη θάλασσα; Κι ευτυχώς, να λες, που υπάρχουν ακόμη τοποθεσίες προσβάσιμες μόνο δια θαλάσσης…

 

Νήσος Σαπιέντζα

 

Η μια έκπληξη διαδέχεται την άλλη! Να σου τώρα μπροστά μας η Σαπιέντζα! Ένα νησάκι κατάφυτο, με νερά καταγάλανα απέναντι από τη Μεθώνη. Μαγευτήκαμε τόσο από το μέρος που ρίξαμε και το βοηθητικό σκάφος (dinghy) στο νερό προκειμένου να περπατήσουμε στην παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά και την κατάλευκη άμμο! «Navigare con Sapienza» δηλ. «πλεύσε με σοφία», διαβάζω πως αποτύπωναν οι Ενετοί στους χάρτες του Μεσαίωνα, και από εκεί, κατά μία εκδοχή, πήρε την ονομασία της η Σαπιέντζα. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Οινουσσών, μετά τη Σχίζα, κι εδώ υπάρχει το μοναδικό δάσος κουμαριάς στην Ευρώπη, απ’ όπου ολόκληρο το νησί έχει χαρακτηριστεί μοναδικό μνημείο της φύσης. Οι κουμαριές έχουν ύψος μεγαλύτερο των δέκα μέτρων, ένα σπάνιο φαινόμενο για αυτού του είδους τα δέντρα! Η Σαπιέντζα, μαζί με τη

Σχίζα και όλη την περιοχή του ακρωτηρίου της Ακρίτας, είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί καταφύγιο άγριων πουλιών. Από το νησί πέρασαν πειρατές και πολλοί κατακτητές (Ενετοί, Οθωμανοί, Τούρκοι, Άγγλοι και Γάλλοι), ενώ εδω αποβιβάστηκε και ο Απόστολος Παύλος… Οι ακτές της Σαπιέντζας κρύβουν πολλές παγίδες για τους ναυτικούς, θα μας πει ο Παναγιώτης. Μάλιστα, στον βυθό βόρεια του νησιού υπάρχουν απομεινάρια από δύο αρχαία ναυάγια, ευρήματα από τα οποία φιλοξενούνται στο Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων της Πύλου – εκεί όπου θα δέσει το πλοίο μας… Ο τόπος είναι ιδανικός για ψαροτούφεκο και φυσικά καταδύσεις στα απομεινάρια των ναυαγίων! Στη νοτιότερη άκρη του νησιού βρίσκεται ο πέτρινος φάρος που κατασκευάστηκε το 1885 και είναι ο πρώτος που συναντάς ερχόμενος από τα δυτικά! Υπάρχει μονοπάτι για να τον προσεγγίσεις και να ανέβεις στην επιβλητική κορφή του. Στην άκρη της Σαπιέντζας βρίσκεται και το διάσημο νησί σε σχήμα καρδιά,ς που στολίζει τις τουριστικές μπροσούρες του ΕΟΤ. Ονομάζεται «Δύο αδέλφια», θα πει ο Παναγιώτης, δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το σχήμα του καθώς δεν διαθέτουμε drone για να το δούμε από ψηλά. Ακολουθούσε η Μεθώνη με το κάστρο της κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα! Το οκτάγωνο Μπούρτζι στέκεται επιβλητικό και περίτεχνο και αγναντεύει το γαλάζιο του Μεσσηνιακού – είναι κυριολεκτικά πάνω στα κύματα!

 

Νήσος Σφακτηρία

 

Κατευθυνόμαστε προς τον ιστορικό όρμο του Ναυαρίνου, που προστατεύεται από το μακρόστενο νησάκι, τη Σφακτηρία. Τόσο στενό το άνοιγμα του που σχεδόν κλείνει, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως φυσικός κυματοθραύστης, δημιουργώντας ένα απόλυτα προστατευμένο λιμάνι. Με το που μπαίνουμε στον όρμο, ο αέρας πέφτει και η θάλασσα γαληνεύει απόλυτα. Το νησάκι, βραχώδες στο μεγαλύτερο τμήμα του, έχει άγρια ομορφιά! Τα επιβλητικά απότομα βράχια του σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία του το κάνουν να ξεχωρίζει. Νησί με στρατηγική θέση στον όρμο του Ναυαρίνου ταλαιπωρήθηκε από πολλές πολεμικές συγκρούσεις ήδη από την εποχή της αρχαιότητας και, φυσικά, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πάνω στο νησί υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι και μια ξύλινη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε από τη Ρωσία προς τιμήν των πεσόντων στην ιστορική μάχη της Σφακτηρίας το 1825. Αργότερα, στο νησί στήθηκε αναμνηστική πυραμίδα στη μνήμη του Σανταρόζα και των Ελλήνων ηρώων, καθώς και μνημεία προς τιμή των Άγγλων, Ρώσων και Γάλλων που έπεσαν στη ναυμαχία του Ναυαρίνου στις 7 Οκτώβρη του 1827. Η Σφακτηρία ανήκει στις προστατευόμενες τοποθεσίες του δικτύου Natura 2000 και αποτελεί σταθμό μεταναστευτικών πουλιών, όπως ο λευκοτσικνιάς, ο αργυροτσικνιάς, η χαλκόκοτα και το νεροχελίδονο.

 

Ενάλιες αρχαιότητες στο Νιόκαστρο της Πύλου

 

Πλέουμε γύρω στον όρμο για να θαυμάσουμε την ομορφιά του φυσικού τοπίου μέχρι να δέσουμε, τη γλυκιά ώρα του σούρουπου, στο λιμάνι της Πύλου.

Μαγεία… Το επόμενο πρωί ξεκινώ για το «Νιόκαστρο», το Κάστρο της Πύλου και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, που φιλοξενείται εντός του. Μοιάζει να θέλω να συμπληρώσω όλα τα κομμάτια του παζλ! Το πρωτότυπο αυτό Μουσείο στεγάζεται σε δύο χώρους μέσα στο οθωμανικό φρούριο, το οποίο βρίσκεται στον λόφο της πόλης και είναι εκπληκτικής ομορφιάς. Η πρώτη έκθεση αφορά ευρήματα γύρω από τα ναυάγια που έγιναν στην περιοχή κι εδώ βρίσκουμε τα δύο ναυάγια της Σαπιέντζας. Πρόκειται για το «Ναυάγιο των Κιόνων» όπου διάσπαρτοι ρωμαϊκοί κίονες κατασκευασμένοι από γρανίτη βρέθηκαν διασκορπισμένοι σε έκταση 30 μέτρων και σε βάθος μόλις δέκα μέτρων! Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε, μάλιστα, τυχαία από ψαράδες περί το 1920. Σε μικρή απόσταση βρέθηκε και το δεύτερο ναυάγιο, το λεγόμενο «Ναυάγιο των Σαρκοφάγων», με φορτίο από 20 λίθινες σαρκοφάγους που χρονολογείται περί τον 3ο αι. μ.Χ. Η συστηματική ανασκαφική έρευνα ξεκίνησε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το 2010 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στα δύο αυτά ναυάγια και η έκθεση εγκαινιάστηκε το 2012.

Το δεύτερο μέρος του Μουσείου είναι αφιερωμένο σε βυθισμένους οικισμούς της νότιας Πελοποννήσου. Πρόκειται για οικισμούς που αναπτύχθηκαν πολύ κοντά στο νερό και καθώς η στάθμη της θάλασσας μεταβαλλόταν, με την πάροδο των χρόνων, αυτοί καταποντίστηκαν.

Ακόμη μια απόδειξη της στενής σχέσης μας με το νερό, σκέφτομαι, εντυπωσιασμένη από τη θαλασσινή αύρα κι όλες αυτές τις θαλάσσιες ανασκαφές που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Μα τόπος θαλασσινός είμαστε, σκέφτομαι, ολόκληρη η ιστορία μας όχι απλά επηρεάστηκε αλλά διαμορφώθηκε από το νερό! Μακάρι να είχαμε πάρει και κάτι απ’ τη σοφία του... Ένα είναι σίγουρο: μετά το διήμερο αυτό, θα κοιτάζω πλέον τη θάλασσα με άλλο μάτι!

Προτάσεις

info's

Θερμές ευχαριστίες στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τον Γιάννη Σαραντόπουλο από την Sailing Plus για τη φιλοξενία και την υπέροχη κρουαζιέρα στον Μεσσηνιακό.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλ.: 27210 22649, 6944 464119, www.sailingplus.gr.

 

Θα το βρείτε στο

τεύχος 133