
Αγκινάρες πανέ με μαγιονέζα σκόρδου
Υλικά για 20 κομμάτια:
• 10 αγκινάρες
• Χυμός από 2 λεμόνια
• 1 φλ. φρυγανιά τριμμένη
• 2 αβγά χτυπημένα
• 1 φλιτζάνι αλεύρι
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για τηγάνισμα
• Αλάτι
• Πιπέρι
Για τη μαγιονέζα σκόρδου:
• 1 ολόκληρο αυγό και ένας κρόκος
• 2 σκ. σκόρδο
• 200 ml. ηλιέλαιο
• 100 ml. ελαιόλαδο
• Χυμός από μισό λεμόνι
• Αλάτι
• Πιπέρι
Καθαρίζουμε μία μία τις αγκινάρες και τις περνάμε από τον χυμό των λεμονιών,
για να μη μαυρίσουν. Τις βράζουμε για πέντε λεπτά, τις στραγγίζουμε καλά και
αλατοπιπερώνουμε. Κόβουμε τις αγκινάρες στη μέση και τις αλευρώνουμε. Κατόπιν
τις βουτάμε στο αβγό και μετά τις καλύπτουμε με φρυγανιά. Τις τηγανίζουμε σε καυτό
λάδι.
Σερβίρονται ζεστές ή κρύες και ταιριάζουν υπέροχα με μια σκορδομαγιονέζα
(αγιολί) που μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας, χτυπώντας στο μπλέντερ ένα
ολόκληρο αυγό και έναν κρόκο, δύο σκελίδες σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Λίγο λίγο
προσθέτουμε 200ml ηλιέλαιο και 100ml ελαιόλαδο και χτυπάμε διαδοχικά ώσπου η
μαγιονέζα μας να σταθεί ελαφρώς, προσθέτοντας στο τέλος και τον χυμό από μισό
λεμόνι.