Η Φαίδρα είναι μια νεαρή σφουγγαρού, ένα κορίτσι που βουτά στον βυθό της Ύδρας ψάχνοντας για σφουγγάρια. Σε μια από τις καταδύσεις της ανακαλύπτει ένα πανέμορφο αρχαίο άγαλμα που απεικονίζει ένα μικρό αγόρι πάνω σε ένα δελφίνι. Στη συνέχεια συμβαίνουν πολλά, εμπλέκονται αρχαιοκάπηλοι, αρχαιολόγοι, οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, ο λαός της Ύδρας, το κέρδος, το φιλότιμο, η εξαπάτηση, η μετάνοια κι ένα σωρό ακόμη που κεντούν τον καμβά του μυθιστορήματος του David Divine. To βιβλίο έγινε ταινία το 1957 και δεν είναι άλλη από «Το παιδί και το δελφίνι», σε σκηνοθεσία του Ζαν Νεγκουλεσκό. Πρωταγωνιστούν η Σοφία Λόρεν, o Άλαν Λαντ και ο Αλέξης Μινωτής. «Το παιδί και το δελφίνι» είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε σε Cinemascope 55 και αποτελεί την πρώτη αμερικανική κινηματογραφική παραγωγή που πραγματοποιήθηκε σε ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα στην Ύδρα, τον Πόρο, τη Ρόδο, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Αθήνα, την Επίδαυρο και τα Μετέωρα.

Εννοείται πως η ελληνική οικονομία και ο τουρισμός ευνοήθηκαν πολύ από την ταινία. Η Ύδρα, που τη δεκαετία του ’50 ήταν ένα νησί του Αργοσαρωνικού χωρίς τουριστικές υποδομές, αρχίζει να εξελίσεται σ’ έναν προσφιλή προορισμό όχι μόνο των Αθηναίων αλλά και Ευρωπαίων και Αμερικανών. Ταυτόχρονα στην Επίδαυρο, την ίδια εποχή, αναβιώνουν τα Επιδαύρια. Μετά από την πρώτη εμβληματική παράσταση της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή το 1938, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη και με τους Κατίνα Παξινού, Μάνο Κατράκη και Ελένη Παπαδάκη να πρωταγωνιστούν στους ρόλους της Ηλέκτρας, του Πυλάδη και της Κλυταιμνήστρας αντίστοιχα, σταμάτησε κάθε δραστηριότητα εξαιτίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου που ακολούθησε. Όμως από το 1955 ξεκινά το Φεστιβάλ Επιδαύρου, με πρώτη παράσταση την «Εκάβη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή και πρωταγωνίστρια την Κατίνα Παξινού. Η Επίδαυρος και τα νησιά του Αργοσαρωνικού αποτελούν, πλέον, έναν ισχυρότατο πόλο έλξης ημεδαπών και αλλοδαπών τουριστών.

Ας επιστρέψουμε όμως στην Ύδρα και στην ταινία. Καθώς, όπως είπαμε, στο νησί δεν υπάρχουν κατάλληλα, για τους συντελεστές της ταινίας, καταλύματα, οπότε ο Γιάννης Λάτσης διαθέτει τη «Νεράιδα» για τη φιλοξενία τους. Επίσης το πλοίο «παίζει» στην ταινία ως το γιωτ του αρχαιοκάπηλου Πάρμαλη (στον ρόλο ο Κλίφτον Γουέμπ), με πολλές σκηνές να γυρίζονται στο εσωτερικό του. Καθημερινά τα νεγκατίφ του φιλμ στέλνονται στην Αθήνα για επεξεργασία, με το ταχύπλοο του Λάτση «Εριέττα» και οι διορθώσεις έρχονται με τηλεγράφημα πίσω στην Ύδρα.

Η Σοφία Λόρεν έμεινε αρκετό διάστημα και στον Πόρο, κάνοντας διακοπές, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση στο νησί. Η παρουσία και η διαμονή της εκεί αποτελούν μέχρι σήμερα, μια από τις πιο ισχυρές μνήμες. Ένας από τους πιο παλιούς ταβερνιάρηδες του Πόρου, ο Λουκάς Κληροδοτάκος, για να τιμήσει την ηθοποιό ονόμασε τη βάρκα του, με την οποία ψάρευε τα ψαράκια για το τηγάνι της ταβέρνας, «Σοφία Λόρεν». Ο τοπικός μύθος θέλει τη βάρκα του Κληροδοτάκου να είναι αυτή που χρησιμοποιούσε η Λόρεν – ως Φαίδρα – στην ταινία, όμως ο θεατής αντιλαμβάνεται αμέσως πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, παρόλο που η βάρκα του Κληροδοτάκου είναι σύγχρονη της άλλης και δεμένη στο λιμανάκι του Πόρου την εποχή που η Λόρεν ήταν στο νησί. Χρησιμοποιήθηκε, μαζί με άλλες, στα γυρίσματα της ταινίας, κυρίως για τη μεταφορά μηχανών και προσωπικού, αλλά δεν είναι το σκαρί στο οποίο σκαρφαλώνει η Λόρεν με το βρεγμένο της φόρεμα, κόβοντας την ανάσα.

Αυτή η όμορφη βαρκούλα σώζεται μέχρι σήμερα και είναι απολύτως λειτουργική. Βρίσκεται δεμένη στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου, μπροστά από το ξενοδοχείο και την ταβέρνα του Μάικ. Aνήκει στο Epidive Center που δραστηριοποιείται στον χώρο των καταδύσεων και ημερήσιων εκδρομών με σκάφος στην Αρχαία Επίδαυρο πραγματοποιώντας εκδρομές στη Βυθισμένη Πολιτεία της Αρχαίας Επιδαύρου, στο Αγκίστρι και στην Κυρά.

Αν επιθυμείτε, λοιπόν, μια γεύση από Χόλυγουντ σε συνδυασμό με την υπέροχη φύση και τα νερά του Αργοσαρωνικού, δεν έχετε παρά να ταξιδέψετε μέχρι την Αρχαία Επίδαυρο και να επιβιβαστείτε στη «Σοφία Λόρεν». Η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη!

Προτάσεις

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares