Μπακλαβάς με κορινθιακή σταφίδα

Υλικά

 

  • ½ κιλό φύλλο κρούστας
  • ½ κιλό σταφίδες ξανθές
  • 2 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη
  • ½ φλ.σουσάμι καβουρδισμένο
  • 3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • ½ φλ. κονιάκ
  • ½ φλ. λάδι
  • ½ φλ. βούτυρο λιωμένο
  • ½ κ.γ κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο

 

Για το σιρόπι

 

  • 3 φλ. ζάχαρη
  • ½ φλ. μέλι
  • 4 φλ. νερό
  • ½ φλούδα λεμονιού

Σπίτι χωρίς δίπλες, κουραμπιέδες και μελομακάρονα δεν νοείται πουθενά στην Ελλάδα την περίοδο των Χριστουγέννων. Στην Κορώνη ανάμεσα στα εορταστικά γλυκά συναντάμε και την παραδοσιακή καρυδόπιτα. Το κρασί και η σταφίδα, τέλος, δεν θα μπορούσαν ωστόσο να λείπουν από το γιορτινό τραπέζι στην Κορινθία. Στο Βόχα, μάλιστα, όπου γίνεται η κύρια παραγωγή σταφίδα, τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά φτιάχνουν έναν μπακλαβά με πλούσια γέμιση στον οποίο προσθέτουν γενναίες δόσεις σταφίδας.

Πλένουμε τις σταφίδες και τις βάζουμε σε μπολ με το κονιάκ για να μαλακώσουν. Ρίχνουμε σε μια λεκάνη την καρυδόψιχα, το σουσάμι, το σιμιγδάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο, τις σταφίδες στραγγισμένες και τα ανακατεύουμε. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο με το λάδι. Αλείφουμε ένα ταψί 30 εκ. με το λάδι και στρώνουμε τέσσερα φύλλα, αλείφοντάς τα με το λάδι. Απλώνουμε λίγη από τη γέμιση και στρώνουμε άλλα δύο φύλλα, αλείφοντάς τα επίσης. Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Στο τέλος βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα, ένα-ένα αλειμμένα, χαράζουμε την επιφάνεια και ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και με λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C για 1 ώρα.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, τη φλούδα λεμονιού και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, ρίχνουμε λίγο λίγο το σιρόπι και αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει πριν το κόψουμε σε κομμάτια.

Εγγραφή στο newsletter

Please enable the javascript to submit this form


0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares