Κοτόπουλο μπαρδουνιώτικο

Υλικά (για 6 άτομα):

  • 1 κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
  • 2-3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 10 μικρά κρεμμυδάκια ολόκληρα (προαιρετικά)
  • 1/2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 600 γρ. ώριμες ντομάτες ή
  • 1 1/2 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 2-3 κ.σ. ντομάτα πελτέ
  • 10 ελιές πράσινες τσακιστές
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 200 γρ. σκληρή φέτα ή σφέλα, σε κύβους
  • 1 πακέτο μακαρόνια τρυπητά
  • Τυρί τριμμένο για τα μακαρόνια

Σε φαρδιά κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε τα κρεμμύδια με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και τα μικρά κρεμμυδάκια. Τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και ανακατεύουμε συχνά. Όταν στεγνώσουν, ρίχνουμε πολύ λίγο νερό και συνεχίζουμε μέχρι να μαραθούν καλά, αλλά να μη μαυρίσουν. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το γυρνάμε απ’ όλες τις πλευρές να πάρει ελαφρύ χρώμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, την ντομάτα, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσο ώστε τα κομμάτια του κοτόπουλου να είναι σχεδόν καλυμμένα. Προσθέτουμε και τις ελιές, αφού αφαιρέσουμε προσεκτικά τα κουκούτσια τους. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για τουλάχιστον 1 1/2 ώρα. Δεν ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, αλλά την ανακινούμε κυκλικά για να ανακατεύεται και να μην πιάσει το φαγητό. Όταν περάσει η μιάμιση ώρα, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, ελέγχουμε το αλατοπίπερο, (την αφήνουμε ξεσκέπαστη, αν χρειαστεί, για να δέσει η σάλτσα) και στο τέλος ρίχνουμε τη φέτα ή τη σφέλα. Ανακινούμε την κατσαρόλα και το πολύ σε 1-2 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά. Στο μεταξύ, έχουμε βράσει σε άφθονο αλατισμένο νερό τα μακαρόνια, τα οποία τοποθετούμε σε πιατέλα, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και από πάνω απλώνουμε το κοτόπουλο με την πλούσια σάλτσα του. Σερβίρουμε αμέσως.


Ευχαριστούμε για τη συνταγή τον κ. Μπάμπη Λύρα από την εταιρεία παραγωγής βιολογικών κοτόπουλων Biogreco AE, στα Καμίνια Λακωνίας. Τηλ.: 27310 35667, 6942 060402, www.biogreco.gr

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares