Χοιρινό με κυδώνια και μήλα

Υλικά:

  • 2 κιλά χοιρινό σε δίχτυ ή κομμάτι από τη σπάλα 
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο 
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού κόκκινο κρασί (ξηρό)
  • 4 μεγάλα μήλα με τη φλούδα (ξινόμηλα ή κόκκινα ή και τα δύο)
  • 2 κυδώνια μεγάλα, σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα στα έξι
  • 3 κ.σ. μέλι
  • Χυμός από ένα λεμόνι
  • 2 δαφνόφυλλα 
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι, πιπέρι

Χριστουγεννιάτικη συνταγή από την Αρκαδία. Το χοιρινό άλλωστε στα περισσότερα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας τα Χριστούγεννα έχει την τιμητική του. Tο κρέας μαρινάρεται πρώτα σε μέλι και κρασί, και Αρκαδία στη συνέχεια σιγοψήνεται παρέα με κυδώνια και μήλα. Τα φρούτα και τα κρεμμύδια καραμελώνουν, απογειώνοντας τη γεύση του φαγητού. Παραδοσιακά το μαγείρεμα ολοκληρώνεται στην κατσαρόλα, εδώ όμως προτείνουμε μια διαφορετική εκδοχή για ψήσιμο στον φούρνο. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και κάστανα, που προηγουμένως τα έχουμε ψήσει. Συνοδεύεται με ρύζι. Η συνταγή είναι για 8-10 άτομα.

Διαλύουμε το κρασί με μία γεμάτη κουταλιά μέλι. Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε το χοιρινό, αλατοπιπερώνουμε, το περιχύνουμε με τη μαρινάδα, προσθέτουμε λίγα φυλλαράκια θυμάρι και το αφήνουμε να μαριναριστεί για μία νύχτα. Την επομένη βάζουμε το κρέας σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει από τη μαρινάδα, την οποία κρατάμε σε μια λεκανίτσα. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το μισό βούτυρο και σοτάρουμε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια. Όταν πάρουν χρώμα, ρίχνουμε το κρασόμελο της μαρινάδας και λίγο νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, το σκεπάζουμε και το μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Μεταφέρουμε το φαγητό σε γάστρα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα φρούτα, τα δαφνόφυλλα, το θυμάρι και την κανέλα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μέλι, το βούτυρο και τον χυμό από το λεμόνι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ψηθούν μαζί μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα, για 40 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε το φαγητό με τους χυμούς του. Πριν κόψουμε το χοιρινό, το αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί.

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares