Ανοιχτά αγροκτήματα γένους θηλυκού!

Η ιδέα ήρθε από το OpenFarm και τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο, συνάδελφο γεωπόνο και υπεύθυνο της κοινότητας που δημιουργήθηκε για να αναδείξει τα επισκέψιμα αγροκτήματα ανά την Ελλάδα. Στόχος της να μας φέρει σε επαφή με τους παραγωγούς της τροφής μας. Άλλωστε, «είμαστε ό,τι τρώμε» και μέσω της καινοτόμου πλατφόρμας, οι Έλληνες καλλιεργητές ανοίγουν φιλόξενα τις πόρτες των αγροκτημάτων τους, ετοιμάζοντας πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

Φιλοξενία, γεύσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, παιχνίδι και αναψυχή για μαθητές και γονείς έχουν σαν κεντρικό τους άξονα τη δικτύωση καταναλωτή-παραγωγού, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των εμπειριών μας γύρω από μια αειφόρο πρωτογενή παραγωγή. Τα παιδιά γίνονται βοσκοί και γεωργοί, γνωρίζουν ζώα και φυτά, ταΐζουν τα κοπάδια, αρμέγουν, σκαλίζουν, φυτεύουν, φτιάχνουν τυρί, δοκιμάζουν φρούτα και λαχανικά της εποχής! «Ακόμα και το ηλεκτρονικό μας κατάστημα είναι προσανατολισμένο σε αυτήν ακριβώς την διαδικασία. Τα προϊόντα συνδυάζονται σε θεματικά πακέτα, στα οποία προσθέτουμε κουπόνια δωρεάν συμμετοχής σε αντίστοιχα διαδικτυακά σεμινάρια», μου εξηγεί ο Παναγιώτης. Είναι ένας από τους συνιδρυτές της Med Culture, της εταιρίας που βρίσκεται πίσω από το μεγάλο αυτό εγχείρημα και που βασίζεται στο τρίπτυχο: Υγεία - Διατροφή - Περιβάλλον. Ανάμεσα στις δράσεις της ξεχωρίζουν τα προγράμματα βιωματικής μάθησης για το περιβάλλον, τα μαθήματα αστικής γεωργίας αλλά και οι σχολικοί κήποι, όπου μέσα από τη συμμέτοχή τα παιδιά μαθαίνουν να καλλιεργούν.

Το σύντομο ταξίδι μας με τον Παναγιώτη είχε ως σκοπό να γνωρίσουμε από κοντά δύο από τα πρώτα μέλη της κοινότητας OpenFarm. Δύο νέες δυναμικές γυναίκες που με διαφορετικό τρόπο η καθεμιά μοιράζονται με τους καταναλωτές των αστικών κέντρων και τα σχολεία που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις δράσεις τους, τα μυστικά της φυσικής καλλιέργειας και όχι μόνο…

Γης Έργα

Το αγρόκτημα της Δήμητρας Τσακίρη στο Κιβέρι έχει προνομιακή θέση με θέα προς τη θάλασσα του Αργολικού. Εκεί μας υποδέχτηκε χαμογελαστή η Δήμητρα, η οποία εντάχθηκε στην κοινότητα του OpenFarm το 2019. Στο μεγάλο τραπέζι κάτω από την πέργκολα, θα δοκιμάσουμε την παραδοσιακή χορτόπιτα της μαμάς Αναστασίας, με χόρτα και κηπευτικά από τα χωράφια της που καλλιεργούνται βιολογικά από το 2004. «Η πρώτη μου προσπάθεια έγινε με ένα μικρό θερμοκήπιο μισού στρέμματος στο οποίο δοκίμασα τις γνώσεις μου, καλλιεργώντας αγγούρι και ντομάτα. Εκείνη την εποχή η βιολογική καλλιέργεια στην Ελλάδα ήταν ακόμα στα αρχικά της στάδια και έπρεπε να πειραματίζομαι συνεχώς. Στην πορεία υιοθέτησα και μεθόδους της βιοδυναμικής παραγωγής, αξιοποιώντας την αυτοφυή βλάστηση των χωραφιών μου, όπως την τσουκνίδα και το πολυκόμπι για να φτιάξω φυσικά εντομοκτόνα για τα φυτά», θα μας πει η Δήμητρα η οποία, εκτός από τη μεγάλη ποικιλία κηπευτικών, σήμερα καλλιεργεί εσπεριδοειδή, ελιές, βερίκοκα και ροδάκινα. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επισκέψεις στα κτήματα μας, κυρίως από γονείς με παιδιά αλλά και ανθρώπους κάθε ηλικίας που αγαπάνε τη φύση», μας λέει καθώς περπατάμε στο κτήμα της γιαγιάς Δήμητρας. Ελιές φορτωμένες με καρπό, κουνουπίδια, λάχανα και παραδόξως… φραουλιές! «Η θάλασσα, σε συνδυασμό με τον προσανατολισμό της περιοχής, δημιουργεί ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα με γλυκούς και ήπιους χειμώνες, που συμβάλουν στην πρωίμιση της παραγωγής μας. Σε αυτό βοηθάω και εγώ με κάποιες μεθόδους λίπανσης που ακολουθεί η βιοδυναμική γεωργία. Έτσι μπορούμε να μαζεύουμε φράουλες από τα τέλη Φλεβάρη».

Προς το παρόν θα δοκιμάσουμε γλυκό πορτοκαλάκι από τα εσπεριδοειδή του κτήματος που σιγά σιγά επεκτείνεται στην παραγωγή αυγών και γάλακτος. «Από μια κατσίκα που μου χάρισαν, γεννήθηκαν κατσικάκια και τώρα δεν μου κάνει καρδιά να τα αποχωριστώ…» Το επόμενο βήμα της Δήμητρας είναι η δημιουργία μιας μικρής μονάδας οικοτεχνίας, όπου θα γίνεται η συσκευασία του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου που παράγει το κτήμα, της ελιάς και των γλυκών του κουταλιού. Σκοπεύει επίσης να φτιάξει αποξηραμένα τσιπς λαχανικών από πατάτα, παντζάρι και λάχανο, ενώ αμέσως μετά, σχεδιάζει να ανοίξει κατάστημα με δικά της προϊόντα στο Άργος. Όνειρό της είναι να κατασκευάσει επάνω στα λιόδεντρα μικρά δεντρόσπιτα όπου θα φιλοξενούνται οι επισκέπτες βιώνοντας μια μοναδική αγροτοτουριστική εμπειρία.

 

 

Όνειρο της Δήμητρας είναι να κατασκευάσει επάνω στα λιόδεντρα μικρά δεντρόσπιτ, όπου θα φιλοξενούνται οι επισκέπτες, βιώνοντας μια μοναδική αγροτουριστική εμπειρία.

Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα

 

Τοποθετημένη μέσα στην πόλη της Καλαμάτας (!), η έδρα του αγροκτήματος αποτελεί μέρος της έκτασης που φιλοξένησε τον Γεωργικό Σταθμό Καλαμάτας από τα τέλη του 18ου αιώνα μεχρί την παύση λειτουργίας του. Αργότερα, η έκταση και οι κτιριακές εγκαταστάσεις πέρασαν στα χέρια του Μιχάλη Φοίφα για να καταλήξουν σήμερα στην εγγονή του Μυρτώ, η οποία, αξιοποιώντας τις παιδαγωγικές της σπουδές, δημιούργησε ένα πρωτότυπο «Σχολείο στη Φύση». Πρόκειται για ένα επισκέψιμο πολυλειτουργικό αγρόκτημα που λειτουργεί ταυτόχρονα ως χώρος πολιτισμού, εκπαιδευτικών δράσεων και ενημέρωσης σε ποικίλα θέματα. «Ένα μικρό οικοσύστημα με εσπεριδοειδή, ελιές, λαχανόκηπο από παραδοσιακές ποικιλίες και θεραπευτικά βότανα αλλά και πεύκα, καζουαρίνες, σεγκόιες, ακακίες, λεύκες, πλατάνια και πολύχρωμα άνθη», όπως μας περιέγραψε κατά την υποδοχή μας η Μυρτώ.

«Κατά τη διάρκεια των Openfarm Days, που διοργανώθηκαν το διήμερο 25 και 26 Σεπτεμβρίου και στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 50 αγροκτήματα ανά την Ελλάδα, το Κτήμα Φοίφα έκλεψε τις εντυπώσεις», ομολογεί ο Παναγιώτης. Αν δεν προλάβατε να το επισκεφθείτε τις μέρες εκείνες δεν υπάρχει λόγος στενοχώριας καθώς το κτήμα διοργανώνει διαρκώς ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε μαθητές σχολείων και σε ολόκληρη την οικογένεια. Βασικό τους αντικείμενο είναι η βιωματική εκπαίδευση πάνω στην αει-καλλιεργεία, τη διατροφική αυτάρκεια και τη διάδοση του ευρύτερου καθημερινού “πολιτισμού της καλλιέργειας” που βασίζεται στις αρχές της φυσικής και της παραδοσιακής καλλιέργειας. «Δίνουμε έμφαση στην αναγνώριση των ιδιαίτερων αναγκών των φυτών βάση των κλιματικών χαρακτηριστιών της περιοχής μας, φροντίζοντας ταυτόχρονα για την προστασία της τοπικής μας βιοποικιλλότητας με αποτέσμα την παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας» μας ενημερώνει σχετικά η Μυρτώ. Φορέας διαχείρισης είναι η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση RE:THINK, μια εκπαιδευτική και επιστημονική ομάδα εργασίας που κύριο στόχο έχει την ανάπτυξη και εκπαίδευση στην αυτοδιαχείριση της τροφής και των απορριμάτων μας.

Μαζί με τα παιδιά έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μόλις ξεκινούσε. Αφού απολαύσαμε σπιτική λεμονάδα από τις λεμονιές του αγροκτήματος, καθίσαμε κάτω από την κληματαριά. Εκεί τα παιδιά συγκέντρωσαν τα «άχρηστα» αντικείμενα που είχαν φέρει μαζί τους και τα αξιοποίησαν φτιάχνοντας χριστουγεννιάτικα στολίδια για το σχολείο και το σπίτι τους. Πρόκειται για τη θεματική με τίτλο «Δημιουργική Επανάχρηση», όπου τα παιδιά κατανοούν την πραγματική αξία των αντικειμένων που θεωρούμε απορρίμματα, μαθαίνοντας ότι μπορούν να μετατραπούν πολύ εύκολα σε κάτι χρήσιμο και χρηστικό ή απλά σε ένα διακοσμητικό αντικείμενο εικαστικής δημιουργίας. Άλλα προγράμματα που υλοποιούνται στο κτήμα έχουν ως θεματικές τον κύκλο του φυτού και του σπόρου, τη δημιουργία αειφορικού κήπου, την κομποστοποίηση αλλά και την σπουδή και τη χρήση των βοτάνων.

Η δημιουργία τράπεζας σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών με σκοπό τη διάσωσή τους αποτελεί ακόμη μια σημαντική δράση του κτήματος. «Οι σπόροι δίνονται δωρεάν σε ανθρώπους που επιθυμούν να τους καλλιεργήσουν με μοναδική υποχρέωση να επιστρέψουν κάποια ποσότητα σπόρων από τα φυτά που θα παραχθούν. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η διάδοση και διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών που περνούσαν από γενιά σε γενιά και οι οποίες είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες, ανθεκτικές σε έντομα και ασθένειες ενώ έχουν και μικρότερες απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση».

Έχει έρθει όμως η ώρα του παιχνιδιού στις κούνιες και τους χώρους με τα ξύλα ισορροπίας και τα σχοινιά αναρρίχησης. Οι πιο πεινασμένοι παίρνουν θέση για το πικ νικ κάτω από το μεγάλο πεύκο. Η Μυρτώ μας έδειξε το παλιό τρακτέρ για την καλλιέργεια του ρυζιού και μερικά από τα εργαλεία του Γεωργικού Σταθμού που κατάφερε να διασώσει ο πατέρας της. «Ελπίζω κάποια μέρα να καταφέρουμε να δημουργήσουμε έναν χώρο, όπου όλα αυτα θα μπορέσουν να εκτεθούν στο κοινό ως μέρος του πολιτισμού της πόλης μας…»

Προμηθευτήκαμε μαρμελάδες εσπεριδοειδών από τα φρούτα του αγροκτήματος και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής γεμάτοι όμορφες εικόνες και εμπειρίες από όλα αύτα που οι δύο νέες κοπέλες δημιουργούν καθημερινά και μοιράζονται μαζί μας με περίσσια αγάπη.

"Οι σπόροι δίνονται δωρεάν σε ανθρώπους που επιθυμούν να τους καλλιεργήσουν με μοναδική υποχρέωση να επιστρέψουν κάποια ποσότητα σπόρων από τα φυτά που θα παραχθούν".

Προτάσεις

info's

Στον ιστότοπο της OpenFarm θα γνωρίσετε του παραγωγούς της κοινότητας, τις επικείμενες δράσεις τους και τα αγροκτήματα που θέλετε να επισκεφθείτε. www.openfarm.gr Το αγρόκτημα Γης Έργα δέχεται επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης. Τα προϊόντα της Δήμητρας μπορείτε να βρείτε καθημερινά στις αγορές βιοκαλλιεργητών της Αττικής και σε πολλά καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Πληροφορίες για το Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα θα βρείτε επίσης στο www.rethink-project.gr και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Θα το βρείτε στο

τεύχος 131

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares