Το χωριό είναι κυριολεκτικά πνιγμένο στη βλάστηση, αμέτρητες ελιές και ανάμεσά τους οπωροφόρα δέντρα να δίνουν με τους καρπούς τους ζωηρές πινελιές στη “μονοτονία” του πράσινου! Στον δρόμο λίγο έξω από το χωριό ξεκινάει το καταπράσινο φαράγγι της Στενωσιάς. Εδώ οι Ιταλοί, παρατηρώντας την ορμή του νερού και θέλοντας να την αξιοποιήσουν, κατασκεύασαν τον πρώτο υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσσηνίας που τροφοδοτούσε με ρεύμα την Πύλο για να ανάψει, όπως μας πληροφόρησαν, μόλις μια ηλεκτρική λάμπα στο κέντρο της πόλης! Φυσικά από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Οι άνθρωποι μετακινήθηκαν, άλλοι έφυγαν άλλοι έμειναν, τα χωράφια κατά μήκος του φαραγγιού που άλλοτε βλάσταιναν, παραδόθηκαν στα χέρια της φύσης. Και οι καταρράκτες της Στενωσιάς, το μέρος που οι γηραιότεροι του χωριού έμαθαν να κολυμπούν ως παιδιά, έγιναν μια παλιά ιστορία που πολλοί συζητούσαν αλλά λίγοι από τους νεότερους είχαν δει.
Κάπου εδώ όμως έρχεται ο Βαλάντης Καλογερόπουλος, ένας νέος άνθρωπος, φυσιολάτρης, πεζοπόρος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Στενωσιάς ανατρέποντας το αναμενόμενο φινάλε…! Με δική του πρωτοβουλία, ξεκίνησε το 2017 τον καθαρισμό του φαραγγιού και τη διάνοιξη ενός μονοπατιού που οδηγεί στους καταρράκτες της Στενωσιάς για να καταλήξει, έπειτα, σε αυτούς της Καλάμαρης. Το αποτέλεσμα; Σήμερα το χωριό να δέχεται επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που έρχονται να δουν από κοντά το νέο… Πολυλίμνιο της Μεσσηνιακής γης. Όπου υπάρχει μεράκι και ζήλος ευτυχώς τα νέα διαδίδονται γρήγορα από στόμα σε στόμα…
Συναντήσαμε τον Βαλάντη στο καφενείο του χωριού για να μάθουμε περισσότερα για αυτή του την πρωτοβουλία και να μας οδηγήσει μέχρι τους καταρράκτες. Μιλάει με ενθουσιασμό για το μονοπάτι και μας συνεπαίρνει με το πάθος του. Οι ώρες προσωπικής του εργασίας για να υλοποιηθεί αυτό του το όραμά σίγουρα είναι κάτι που δε μπορεί να καταμετρηθεί. Κάθε μέρα, για έναν ολόκληρο χρόνο, ερχόταν μετά τη δουλειά του στο φαράγγι για να χαράξει το μονοπάτι και να το καθαρίσει. Στην πορεία κάτοικοι του χωριού και ορειβατικοί σύλλογοι από την Καλαμάτα και την Αθήνα έσπευσαν να τον βοηθήσουν αλλά χάρη στον δικό του ζήλο μπορούμε σήμερα να χαρούμε, υπό το αναζωογονητικό κελάρισμα του νερού, το καταπράσινο αυτό μονοπάτι που η Περιφέρεια Πελοποννήσου προτείνει σαν ένα από τα κορυφαία μονοπάτια της Μεσσηνίας! Σε αυτό συμφωνεί και ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κ. Παναγιώτης Καρβέλας ο οποίος μιλά με τα καλύτερα λόγια για την προσφορά της εθελοντικής ομάδας, η οποία έχει προσφέρει τα μέγιστα σε πολλούς ακόμη καίριους τομείς.
Το χθεσινό βράδυ άνοιξαν οι ουρανοί και σήμερα οι αραιές ψιχάλες δεν αποτελούν ιδανικό σύμμαχο για πεζοπορία. Είναι η μόνη μας ευκαιρία να δούμε το μονοπάτι και έτσι βάζουμε τα μποτάκια πεζοπορίας και με αργές, προσεκτικές κινήσεις, αφήνουμε πίσω μας το αυτοκίνητο. Στα πρώτα μέτρα υπάρχει ένα πλάτωμα, με ξύλινα τραπέζια για φαγητό και χαλάρωση κάτω από τα ψηλά δέντρα. Εδώ γίνονται φαγοπότια και γιορτές την άνοιξη από επισκέπτες πεζοπόρους, μας πληροφορεί ο Βαλάντης. Το μονοπάτι έχει διανοιχθεί κατά βάση στο χώμα. Γι’ αυτό και κατά μήκος της διαδρομής υπάρχει λάσπη σε αρκετά σημεία και αυτός είναι και ο λόγος που το μονοπάτι κλείνει τους χειμερινούς μήνες και ανοίγει πάλι την άνοιξη. Είμαστε οι τελευταίοι για φέτος. Μετά από εμάς, ο Βαλάντης θα σηκώσει τα ξύλινα γεφυράκια και τα σκαλιά, που έχει ο ίδιος φτιάξει, θα βγάλει τα κρατήματα που έχει προσαρμόσει στα πιο δύσβατα σημεία κλείνοντας για λόγους ασφαλείας τις δύο εισόδους στο μονοπάτι. Αν συναντήσετε κορδέλες θα πει πως το μονοπάτι είναι κλειστό και δεν προτείνεται η διάσχισή του.
Σήμερα, ο Βαλάντης είναι σε αναζήτηση χρηματοδότησης για να φτιάξει πέτρινο καλντερίμι, στα πιο δύσκολα σημεία του μονοπατιού, ώστε να μπορέσει να το κρατήσει ανοιχτό όλο τον χρόνο. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και ο Δήμος: «Θα είμαστε πολύ περήφανοι, αν καταφέρουμε και συνδράμουμε στην προσπάθεια αυτή, βρίσκοντας πόρους για το μονοπάτι της Στενωσιάς που αποτελεί έναν ακόμη πόλο έλξης ανάμεσα στις ανεξάντλητες ομορφιές της Πυλίας», θα μας πει σε τηλεφωνική μας συνομιλία ο Δήμαρχος. Μέχρι τότε μπορεί κανείς να το περπατήσει από μέσα Απριλίου, μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη…
Κάποιες ελαφρά επικλινείς καταβάσεις, λίγα παραπατήματα, αρκετή λάσπη και φτάνουμε στους καταρράκτες της Στενωσιάς με τα ορμητικά νερά να σχηματίζουν λίμνη, που το καλοκαίρι φαντάζει ιδανική για βουτιές. Μη βιαστείτε να κρίνετε τα χρώμα των νερών. Είπαμε, χειμώνας είναι! Η πρόσφατη βροχή ευθύνεται για το καφέ τους χρώμα κι όπως μας διαβεβαίωσε ο Βαλάντης το καλοκαίρι το νερό είναι τόσο κρυστάλλινο που παίρνει το πράσινο της γύρω βλάστησης και δύσκολα θα μπορέσεις να του αντισταθείς. Ακόμα και έτσι όμως το τοπίο είναι μαγευτικό! Το νερό κρύβει μια δύναμη, ηχητική και οπτική που μας αιχμαλωτίζει.
Λίγα μέτρα πιο κάτω, πεζοπορούμε σχεδόν δίπλα στην κοίτη του φαραγγιού. Από εδώ και μετά, μέχρι τους καταρράκτες της Καλάμαρης η πεζοπορία γίνεται επίπεδη. Τα δύσκολα πέρασαν. Κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό, τα δέντρα στάζουν πάνω μας τις σταγόνες της χθεσινής βροχής που παρασέρνει ο αέρας. Τα βρεγμένα φύλλα και το χώμα αναδύουν τη μυρωδιά της χειμωνιάτικης γης. Οι προσδοκίες μας για τον επόμενο καταρράκτη είναι μεγάλες, καθώς ο Βαλάντης περιέγραψε το τοπίο ως ζούγκλα, με τον ορμητικό καταρράκτη να προκαλεί δέος λόγω του τεράστιου ύψους του που φτάνει τα 20 μέτρα!
Πράγματι, το θέαμα που αντικρίσαμε μετά από περίπου δύο ωρίτσες πεζοπορίας (με πολλές ενδιάμεσες στάσεις) τελικά μας ενθουσίασε! Άξιζε πραγματικά τον κόπο. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν όποια κούραση και μείναμε μαγεμένοι από το φυσικό τοπίο. Και εκεί που ορμή του νερού έχει καθαρίσει τη σκέψη μου, να σου μπροστά μου μια ενυδρίδα. Προβάλλει για λίγο το κεφάλι της από το νερό, με κοιτάζει στιγμιαία και εξαφανίζεται. Αυτό το απρόσμενο συναπάντημα έρχεται να επισφραγίσει τη βαθιά συγκίνηση που νιώθω από την αρχή της επίσκεψής μου σε αυτόν τον τόπο, που ενδείκνυται για περπάτημα και πλήθος δραστηριοτήτων στη φύση.
Ο καιρός παραμένει μουντός, ο ουρανός φορτωμένος με σύννεφα που επιφυλάσσουν βροχή και το όλο τοπίο αποπνέει μια άγρια ομορφιά καθώς κινούμαστε προς το Διβάρι. Γνωστό ως λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας αποτελεί μια προστατευόμενη περιοχή μεγάλου φυσικού κάλλους, που φιλοξενεί πλήθος σπάνιων πουλιών αλλά και τον γνωστό αφρικανικό χαμαιλέοντα. Δυστυχώς, μάλλον λόγω της επικείμενης βροχής, παρατηρήσαμε ελάχιστα πουλιά.
Από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας ξεκινάνε δύο ακόμη μονοπάτια προς τη διάσημη Βοϊδοκοιλιά και το Παλαιόκαστρο. Να μια ακόμη αφορμή να ξαναέρθεις στην περιοχή. Με προλαβαίνει όμως η βροχή και η βόλτα μου διακόπτεται κάπως απότομα. Γυρίζω στο ορμητήριό μου στην Πύλο. Μπαίνω στο πρώτο καφενείο και παραγγέλνω ένα ζεστό καφέ. Βγάζω την ατζέντα μου και κυκλώνω την πρώτη του Μάη. Τότε, το μονοπάτι για τους καταρράκτες της Στενωσιάς και της Καλάμαρης υποδέχεται τους πεζοπόρους και στήνεται μεγάλο γλέντι με φαγητό και ποτό στο πλάτωμα, στην είσοδο του χωριού.
Ζεστή υποδοχή και την υπέροχη φιλοξενία απολαύσαμε στο Casa di Piazza, ένα πολύ όμορφο διαμέρισμα με προσεγμένους χώρους και μοντέρνα διακόσμηση. Βρίσκεται σε έναν ήσυχο δρόμο, δύο μόλις λεπτά από την κεντρική πλατεία της Πύλου.
Τηλ.: 6958 725665.
Το Galaxy hotel είναι ένα φιλόξενο ξενοδοχείο διακοσμημένο με φινέτσα. Στην πλατεία Τριών Ναυαρχών, στο κέντρο της όμορφης Πύλου, προσφέρει πρωινό κάτω από τα πλατάνια κι είναι ιδανικό για αποδράσεις στη γύρω περιοχή. Τηλ: 27230 22780, www.galaxy.com.gr.
Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Πύλου-Νέστορος, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στενωσιάς και τον Βαλάντη Καλογερόπουλο για τις πολλές πληροφορίες και την ξενάγηση στους καταρράκτες.