Παραδοσιακό γλυκό Πελοποννήσου, που προσφέρεται την αποκριά, ενώ τη συναντάμε και στο πασχαλινό τραπέζι. Είναι μια εύκολη, αφράτη και ζουμερή σιροπιαστή γιαουρτόπιτα με σιμιγδάλι και αρώματα εσπεριδοειδών, χωρίς καθόλου βούτυρο!
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι να γίνει σφιχτή μαρέγκα. Σε άλλο μπολ, βάζουμε τους κρόκους, τις βανίλιες, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το μπέικιν, το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και περιχύνουμε τα υλικά, προσθέτουμε το ούζο και ομογενοποιούμε. Τέλος, προσθέτουμε τη μαρέγκα και αναδιπλώνουμε απαλά το μίγμα με μια μαρίζ, μέχρι να ενσωματωθεί καλά η μαρέγκα. Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 30 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στον αέρα, για 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει το γλυκό μας. Για το σιρόπι, βράζουμε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά μας κι αφού ψηθεί η γιαουρτίνη, περιμένουμε να κρυώσει, τη χαράζουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε σιγά-σιγά το ζεστό σιρόπι. Με ένα πιρούνι χτυπάμε την άχνη ζάχαρη και το λεμόνι έως ότου δημιουργηθεί μια ελαφριά κρέμα λεμονιού (αν χρειαστεί αραιώνουμε με λίγο ακόμη λεμόνι ή νερό) και αλείφουμε το γλυκό μας με το γλάσο.