Λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο και πλιγούρι

Υλικά

  • 1 μεγάλο λάχανο
  • ½ κιλό πλιγούρι
  • ½ κιλό μπακαλιάρο παστό
  • 2 ματσάκια φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τσαγιού μάραθο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού δυόσμο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο πιπέρι
  • χυμό από 3 λεμονιά
  • 2 κ. σούπας αλεύρι

Βάζουμε τον μπακαλιάρο στο νερό για 24 ώρες, αλλάζοντας συχνά το νερό για να ξαρμυρίσει. Μουσκεύουμε από το βράδυ το πλιγούρι σε καυτό νερό. Την επόμενη μέρα σε μία κατσαρόλα ζεματίζουμε τον μπακαλιάρο για 3 με 4 λεπτά. Μετά, τον βάζουμε για λίγο στο κρύο νερό και αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκαλα. Δεν πετάμε το νερό που έχουμε βράσει τον μπακαλιάρο γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό. Σε άλλη κατσαρόλα ζεματάμε το λάχανο, μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα του. Σουρώνουμε το νερό και αφήνουμε το λάχανο να κρυώσει. Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το πλιγούρι, τον μαγειρεμένο μπακαλιάρο, τα μπαχαρικά, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε καλά και τα ζυμώνουμε. Κόβουμε τα φύλλα του λάχανου σε μέγεθος παλάμης και τα γεμίζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Τυλίγουμε και διπλώνουμε σφιχτά. Βάζουμε λίγο λάδι στον πάτο μιας κατσαρόλας και τοποθετούμε κυκλικά ένα ένα τα ντολμαδάκια. Τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν και προσθέτουμε τον ζωμό που κρατήσαμε από το βράσιμο του μπακαλιάρου. Τα αφήνουμε να βράσουν για 1 ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά, προσέχοντας να έχουν μέσα ζωμό.Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά το αλεύρι με το χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Τα αφήνουμε στη φωτιά για 2-3 λεπτά, κουνώντας την κατσαρόλα για να απλωθεί παντού το μίγμα.

Της κ. Καλλιόπης Κουτσούκου,
από το εστιατόριο Κυανή Ακτή.

Εγγραφή στο newsletter

Please enable the javascript to submit this form


0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares