Χταπόδι καπαμά με μελιτζάνες στη γάστρα

Υλικά

  • 1 χταπόδι 1-1,5 κιλό
  • 5-6 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 κουτί ντοματίνια ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε φέτες
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού μηλόξυδο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 2-3 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 φύλλα δάφνης, δεντρολίβανο, μοσχοκάρυδο, κανέλα
  • αλάτι και πιπέρι σε κόκκους

Βάζουμε το χταπόδι σε μία κατσαρόλα με τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους πιπεριού, λίγο κρασί και το βράζουμε για 15­­-20 λεπτά, τόσο όσο να κρατάει λίγο. Στη συνέχεια καθαρίζουμε το χταπόδι, το κόβουμε σε μερίδες και το μαρινάρουμε σε ξύδι και κρασί, μαζί με τα μισά μπαχαρικά για μία ώρα. Εν τω μεταξύ κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Τις ξεπλένουμε και αφού τις αλείψουμε από τις δύο πλευρές με ελαιόλαδο, τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180ο μέχρι να ροδίσουν (όχι στο γκριλ). Αδειάζουμε τα ντοματάκια σε μία λεκάνη, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό και τα ανακατεύουμε. Σε μία γάστρα βάζουμε τη μισή σάλτσα ντομάτας, μία στρώση μελιτζάνα, μία στρώση χταπόδι, τις φέτες ντομάτας, φύλλα δάφνης, κόκκους πιπεριού και την υπόλοιπη σάλτσα. Κλείνουμε καλά τη γάστρα και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 έως 1 ½ ώρα.

Οι συνταγές είναι από το βιβλίο Κορωνέικο Συμπόσιο, της Ελένης Ταγωνίδη - Μανιατάκη. Μια έκδοση του Μανιατάκειου Ιδρύματος με παραδοσιακές συνταγές και έθιμα της Κορώνης.

Εγγραφή στο newsletter

Please enable the javascript to submit this form


0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares