Κεντρικό Ζαγόρι

Ταξίδι στην… άκρη

Κεντρικό Ζαγόρι. Ώρα Ανατολής. Οι στέγες καπνίζουν την πρωινή δροσιά. Το καλντερίμι σε καλεί να το ακολουθήσεις. Περιμένει, όπως η ομίχλη διαλύεται, μετά από έναν μακρύ χειμώνα και αφήνει να φανεί η ζωή ακίνητη. Αναμένει το ρυθμικό περπάτημα του οδοιπόρου ο οποίος βιώνει εικόνες, ήχους, μυρωδιές, γεύσεις και αφή.

Σε προσκαλεί να το ακολουθήσεις σε άλλα μονοπάτια με δάση, με γεφύρια, με χαράδρες. Να περπατήσεις, ώστε να ανακαλύψεις την προοπτική του Ηπειρώτικου τοπίου. Πέτρα, ποτάμι, δάσος, βουνά ολόγυρα, αλληλοσυμπληρωμένα με κοιλάδες και τον γκριζομπλέ ουρανό, δωρίζουν ένα αδράχτι γνήσιας χαράς και αγαλλίασης.Εκείνο που ήταν κάποτε, αποκαλύπτεται με την προσεκτική ματιά. Ο τόπος, σα να θέτει από μόνος του τους κανόνες, σε προκαλεί να προχωρήσεις βαθύτερα και να περιπλανηθείς ώσπου να συνθέσεις μόνος σου την εικόνα. Να περάσεις από γεφύρια και σκάλες στο Βραδέτο, να φτάσεις στη χαράδρα του Βίκου, να σκαρφαλώσεις σε ομαλές πλαγιές και πυκνά δάση στην Βίτσα. Να σταθείς σε εγκαταλειμμένα μοναστήρια σαν την Αγία Παρασκευή και σε στέρνες. Να περπατήσεις ανάμεσα σε αρχοντικά και σπίτια καθημερινά, να ξεκουραστείς σε μεσοχώρια και σε βρύσες, να αφουγκραστείς τη μαγική σιωπή του τοπίου. Αυτό είναι το Ζαγόρι.

 

Το τίτοξο γεφύρι του Πλακίδα (ή Καλογερικό) έξω από τους Κήπους.

Πεζός βιώνεις όλο το μεγαλείο του

Η πεζοπορία δίδει βάθος στο ταξίδι. Ο ενεργός στοχασμός και η παρατήρηση στο «τώρα» δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για μια βιωματική μάθηση των αρχών του σεβασμού και της συνύπαρξης με τη φύση γύρω από εμάς και πέρα από εμάς.

Ο ενεργός στοχασμός και ο αναστοχασμός των ιστορικών φάσεων του τόπου, σκοτεινών και φωτεινών, βοηθά στην υπέρβαση των ατομικιστικών και εσωστρεφών συμπεριφορών και εν συνεχεία στη μετάβαση σε ένα δίκτυο των ιδεών, της ανοχής και της διαφορετικότητας.

Για να ψάξεις μυστικά στις στροφές των πετάλων, για να αλλάξεις επίπεδο στην απουσία των ήχων. Και έτσι, μετά από κάποιες ώρες, να φθάσεις στον προορισμό σου, νιώθοντας τύχη που βίωσες το σήμερα σε πέτρινη τροχιά. Προνόμιο του τόπου τούτου, του Ζαγοριού, του τόπου «πέρα από δω», τέτοια ταξίδια στο μεταίχμιο.

 

 

Η γέφυρα της Αρίστης.

Προτάσεις

info's

H Σταυρούλα Σταμουλακάτου είναι νοσηλεύτρια και κατοικεί στα Ιωάννινα. Τα τελευταία τρία χρόνια δεν αποχωρίζεται τη φωτογραφική της μηχανή. Δηλώνει ερωτευμένη με το φως και τα χρώματα και κυνηγά να τ' αποτυπώσει παντού στη μαγευτική φύση της Ηπείρου:

www.Instagram.com/stavr_stam.

Η Ιωάννα Γάλλου είναι σπηλαιολόγος και διευθύντρια της Kedros Travel απ’ όπου προτείνει για όλους εμάς μικρά και μεγάλα θεματικά ταξίδια στην Ελλάδα και τον κόσμο:

www.kedrostravel.com.

Θα το βρείτε στο

τεύχος 132

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares