Οι συνταγές των Χριστουγέννων - Γιορτινό τραπέζι από την Πελοπόννησο
Οι δίπλες, τα λαλάγγια, τα χριστόψωμα και το χοιρινό κρέας είναι αναμφισβήτητα οι πρωταγωνιστές των γιορτών στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι της Πελοποννήσου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 120 γραμμάρια χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 125 γραμμάρια αλεύρι και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη μας για περίπου 15 λεπτά. Βράζουμε το γλυκάνισο σε 200 γραμμάρια νερό, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε στη ζύμη που έχει φουσκώσει το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, το γλυκάνισο και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική. Λαδώνουμε ένα ταψί 22 εκ. και τοποθετούμε τη ζύμη, αφήνοντας λίγη στην άκρη για την διακόσμηση του Χριστόψωμου. Από το ζυμάρι αυτό φτιάχνουμε δύο λωρίδες και τις τοποθετούμε πάνω σε κάθε ψωμί σε σχήμα σταυρού κι ό,τι σχέδιο θέλει ο καθένας στα τέταρτα του σταυρού. Τοποθετούμε ολόκληρα καρύδια σε διάφορα σημεία του Χριστόψωμου και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας. Ψήνουμε για 50 λεπτά με μία ώρα. Μετά από 30 λεπτά περίπου, αφού το ψωμί μας έχει πάρει χρώμα, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο.