Σαλαμίνα

Εν πλω στη γραμμή του χρόνου…

Όλοι έχουμε ζήσει εκείνα τα πρωινά Κυριακής που θέλουμε – «ο κόσμος να χαλάσει» – να πάμε κάπου· οπουδήποτε. Απλά να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητάς μας, να φύγουμε για μια εκδρομή μακριά από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας και τον θόρυβο των εκνευριστικά φασαριόζικων αυτοκινήτων. Ιδανικά κάπου κοντά, παρέα με την αρμύρα της θάλασσας και πάντα με καλό φαγητό. Η λύση, όπως κι άλλες φορές, δόθηκε από την Kedros Travel: Εξόρμηση στα στενά των Σαλαμινομάχων! Μέσα σε λίγα λεπτά, με μια τσάντα στον ώμο, βρισκόμαστε στην πύλη Ε8 του λιμανιού του Πειραιά, να μας υποδέχονται ο κ. Γιώργος Λεμονάκης και η Ελευθερία Σοφρά, οι άνθρωποι της Kedros Travel που ξέρουν να οργανώνουν καλύτερα από τον καθέναν πρωτότυπες θεματικές εκδρομές.

Η Σαλαμίνα είναι γνωστή σε όλους μας (από τα χρόνια στο Δημοτικό) για μία από τις σημαντικότερες στρατιωτικές συγκρούσεις στην παγκόσμια ιστορία, τη

ναυμαχία ανάμεσα σε Πέρσες και Έλληνες. Η αγαπημένη ταξιδιωτική εταιρία οργάνωσε έναν διάπλου των Στενών, ώστε να ζήσουμε το χρονικό της ναυμαχίας στα ίδια τα μέρη, όπου διεξήχθη. Εγώ προτιμώ να λέω μια κρουαζιέρα στον Σαρωνικό με τελικό προορισμό την Κούλουρη. Για τους λίγους που δεν το ξέρουν, η Σαλαμίνα έχει και το «παρατσούκλι» της. Η ψυχή μου πάει εκεί, στην Κούλουρη, καθώς ένας τρομερός ήχος ακούγεται. Η μηχανή του πλοίου παίρνει μπροστά και ο άνεμος αρχίζει να χτυπά πιο δυνατά. Όπως και η καρδιά μας από την ανυπομονησία. Μαζί μας είναι ο κ. Αριστοτέλης, ένας παθιασμένος διπλωματούχος ξεναγός, ο ειδικός που χρειαζόμαστε για να μας κατατοπίσει στο τι βλέπουμε γύρω μας καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Η φωνή του μας συνεπαίρνει, όταν ξεκινά να μας αφηγείται για τον Λέοντα του Πειραιά, την αιτία που το επίνειο της πρωτεύουσας λέγεται και Πόρτο Λεόνε. Σήμερα το αντίγραφό του κοσμεί την είσοδο του λιμανιού, αφού το αυθεντικό βρίσκεται, κλεμμένο κι αυτό, στον ναύσταθμο της Βενετίας. Ύστερα, μας καλεί να παρατηρήσουμε στα δεξιά μας τα ερείπια της Ηετιώνειας Πύλης, ενός τείχους που κατασκεύασαν στα αρχαία χρόνια οι Πειραιώτες, ώστε να ελέγχουν ποιος μπαίνει και βγαίνει από το λιμάνι. Όσο ο κ. Αριστοτέλης (μα πόσο κατάλληλο όνομα για ξεναγό που μας ταξιδεύει στα κλασσικά χρόνια της αρχαιότητας!) μας μιλά, το θαλασσινό αεράκι με συνεπαίρνει και ενώ βρίσκομαι λίγα μέτρα από την πολύβουη πρωτεύουσα, νομίζω πως είμαι μίλια μακριά στο ανοιχτό πέλαγο, εγώ και οι σκέψεις μου. Ελευθερία. «Liberty!», φωνάζει ο ξεναγός μας, και αρχίζω να πιστεύω πως έχει μπει στο μυαλό μου. Τελικά, προς ανακούφισή μου, με σκουντάει δείχνοντάς μου το θρυλικό πλοίο που, αραγμένο στο λιμάνι, διηγείται την ιστορία της Ελλάδας. Περίπου 2.700 τέτοια πλοία ναυπηγήθηκαν στις Η.Π.Α., την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, για την εμπόλεμη Ευρώπη (εξού και το όνομα) και το 100 από αυτά δόθηκαν στη χώρα μας για να ανασυγκροτηθεί η κατεστραμμένη ναυτιλία της (600 συνολικά πλοία τα διαχειρίστηκαν ελληνικά χέρια). Σήμερα υπάρχουν μόνο τέσσερα σε όλο τον κόσμο κι ένα από αυτά ορθώνεται σαν περήφανη γηραιά κυρία μπροστά μας. Το 80χρονο Liberty σήμερα είναι μουσείο και μας δίνει μια σπάνια ευκαιρία να σκεφτούμε την απόσταση που έχει διανύσει η Ελλάδα από το τέλος του πολέμου μέχρι σήμερα και τον τρόπο που η θάλασσα διαμόρφωσε τη συλλογική μας ταυτότητα.

Ανοιγόμαστε στο καταγάλανο πέλαγο. Το πλοίο είναι γεμάτο οικογένειες με παιδιά κάθε ηλικίας που θέλουν απεγνωσμένα να καλύψουν την έμφυτη περιέργειά τους. Ένα από αυτά, ρωτά δίπλα μου τον μπαμπά του για μια κολώνα που φαίνεται από μακριά. Εκείνος του απαντά: «Α, είναι ο τάφος του Θεμιστοκλή!» κι εγώ ενδόμυχα σκέφτομαι την ιστορική του φράση απέναντι στον Ευριβιάδη των Σπαρτιατών. «Πάταξον μεν, άκουσον δε». Ακριβώς μπροστά μας, η εννιάμετρη στήλη που θρυλείται πως δείχνει τον τάφο του Θεμιστοκλή, του ανθρώπου που ενέπνευσε τη ναυπήγηση των τριήρεων και έτσι έσωσε τον ελληνικό πολιτισμό και την Ευρώπη. Οι μνήμες της ναυμαχίας ζωντανεύουν από τον κατακόκκινο ξεναγό μας που με ένταση και πάθος, που θα ζήλευαν και οι ίδιοι οι Σαλαμινομάχοι, μας περιγράφει τις στιγμές που τα λίγα ελληνικά καράβια εμβόλιζαν τον τετραπλάσιο περσικό στόλο. Οι μηχανές του δικού μας πλοίου βάζουν κι αυτές τα δυνατά τους, προσπαθούν να ακουστούν πάνω από τα ενθουσιώδη λόγια του κ. Αριστοτέλη.

Φτάνουμε πια στην χερσόνησο της Κυνόσουρας, περνώντας οπό τον ξερό όγκο της Ψυττάλειας. Το ιστορικό αυτό νησί που κάποτε δέχτηκε τον Αριστείδη τον Δίκαιο και τους στρατιώτες του, οι οποίοι αποτελείωσαν τους επίλεκτους Πέρσες που είχαν ξεμείνει, τώρα υποδέχεται τα σκουπίδια της πρωτεύουσας. Το ίδιο συναίσθημα θλίψης και απογοήτευσης μας κατακλύζει στην Κυνόσουρα, όπου ναυπηγεία, διαλυτήρια και απορρίμματα πολιορκούν αυτό που κάποτε ήταν ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων. Σήμερα πάνω στον λόφο, κυριαρχεί η εικόνα δυο οπλιτών πάνω σε μια τριήρη που είναι έτοιμοι να ρίξουν τα βέλη τους στον εχθρό. Οι μυώδεις χάλκινοι στρατιώτες αντικρίζουν καθημερινά τον τόπο που η Δύση αναμετρήθηκε με την Ανατολή αλλά και την κατάντια του σημερινού τοπίου που έχει παραμεληθεί. Το πλοίο μάς αφήνει τα ιστορικά νερά των Στενών και οδεύει για τον όρμο των Σεληνίων, ενώ οι αφηγήσεις συνεχίζονται… Για τη λεγόμενη «Σπηλιά», το σπήλαιο που ενέπνευσε τον Ευριπίδη και βρίσκεται πάνω από το ελληνιστικό Ιερό του Διονύσου, για τις «Κολώνες», το κυκλικό ταφικό μνημείο του 4ου π.Χ. αιώνα και τον ανακαινισμένο Φάρο Κόγχη που μετρά έναν αιώνα ζωής – όλα στον νότο του νησιού…

 

Σελήνια

 

Το πλοίο μάς αφήνει τα ιστορικά νερά των Στενών και οδεύει για τον όρμο των Σεληνίων. Η αλήθεια είναι πως η θάλασσα και το ταξίδι στο παρελθόν μας άνοιξε την όρεξη. Οι γλάροι κάνουν πιο έντονη την παρουσία τους, σημάδι ότι πλησιάζουμε στην ακτή. Εντύπωση μου προκαλεί η γαλανόλευκη εκκλησία που ξεχωρίζει στο έμπα του μικρού λιμανιού. Ο κ. Γιώργος με βλέπει που την παρατηρώ έντονα και με ενημερώνει πως είναι αφιερωμένη στον Αγ. Νικόλαο (πού αλλού;) και είναι δημιούργημα του σπουδαίου αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη. Είναι ο ίδιος που έχει σχεδιάσει και άλλους παρόμοιους ναούς σε νησιά του Αιγαίου. Το αιγαιοπελαγίτικο στιλ με τις λιθόκτιστες λευκές καμάρες και τους μπλε τρούλους είναι κάτι παραπάνω από εμφανές. Πατάμε το πόδι μας στη στεριά και η μύτη μας κατακλύζεται από την οσμή τηγανητού ψαριού. Το στομάχι μας γουργουρίζει πιο πολύ και από γάτα που της κάνουν ατελείωτα χάδια. Δυο ψαράδες ξεμπλέκουν τα δίχτυα τους και από τον τρόπο που μας κοιτούν μάλλον το έχουν ακούσει κι εκείνοι.

Τα Σελήνια προσφέρουν ότι χρειάζεται ένας ταξιδιώτης. Παραδοσιακούς ξενώνες να μείνεις, μοσχομυρωδάτες ταβέρνες να γεμίσεις το άδειο σου στομάχι, beach bar με δυνατή, ή όχι και τόσο, μουσική για να απολαύσεις το μπάνιο σου. Το όνομα του μικρού αυτού παραλιακού χωριού προέρχεται από τη λατρεία της Θεάς Σελήνης οπότε δεν νομίζω να υπάρχει πιο κατάλληλο μέρος για να δεις μια Αυγουστιάτικη πανσέληνο. Ο τόπος που γεννήθηκε ο Ευριπίδης, που ξεκουραζόταν και έπαιρνε έμπνευση ο Σικελιανός, η πατρίδα του Αίαντα και ο ακροτελεύτιος τόπος του Καραΐσκάκη έχει πολλά ακόμη να δώσει στον περίεργο ταξιδιώτη. Αφού γευόμαστε τα τοπικά εδέσματα (όπως το μοναδικό πλατέτσι), αναρωτιόμαστε: να απολαύσουμε τα δροσερά νερά της παραλίας στα Σελήνια ή να κατευθυνθούμε νότια για μια βόλτα στο τεράστιο πευκοδάσος;

Διαλέγουμε το πρώτο μιας και η ζέστη μας έχει καταβάλει. Η παραλία βλέπει απέναντι στην Αττική, όχι και η καλύτερη θέα. Με αποζημιώνουν, όμως, τα τιρκουάζ νερά και χαλαρωτική μουσική του φιλόξενου beach bar. Άλλοι, πιο τολμηροί από μένα, ασχολούνται με αθλοπαιδείες στην άμμο, το εθνικό άθλημα της ρακέτας. Προτιμώ να κρατήσω δυνάμεις για την πεζοπορία στο Πευκοδάσος. Έχω ακούσει ότι είναι το μεγαλύτερο της δυτικής Αττικής. Με το που φτάνω, νιώθω τις δυνάμεις μου να με εγκαταλείπουν. Στέκομαι τυχερός καθώς διαβάζω μια πινακίδα που γράφει με μεγάλα γράμματα: Ιππικός Όμιλος. Η πεζοπορία μετατρέπεται, γρήγορα, σε ιππασία. Η θέα σε κάποια σημεία σε μαγεύει, το μάτι σου φτάνει μέχρι το Αγκίστρι και την Αίγινα. Όπως ακούω το άλογο να βαριανασαίνει, βαριές είναι και οι σκέψεις μου αφού η εκδρομή οδεύει πια προς το τέλος της.

«Στο ταξίδι μας αυτό μοιάζει να ονειροβατούμε στη γραμμή του

χρόνου» έγραφαν οι άνθρωποι της Kedros Travel γι’ αυτήν την

πρωτότυπη μίνι κρουαζιέρα στα Στενά του Αργοσαρωνικού. Μια ακόμη ιδιαίτερη πρόταση από την Kedros Travel, μια προσιτή εκδρομή που όλοι, εύκολα, μπορούν να απολαύσουν.

 

Προτάσεις

info's

Αν ανήκετε στους απαιτητικούς ταξιδιώτες που το να βλέπουν απλά αξιοθέατα δεν τους είναι πια αρκετό τότε η Kedros travel είναι η επιλογή σας. Μια καινοτόμος, ευέλικτη, χαμηλού προφίλ εταιρία στον χώρο του τουριστικού προορισμού που διοργανώνει πρωτότυπες, βιωματικές εκδρομές γεμάτες χρώμα, ευωδίες, φως και γευσιγνωσία. Περισσότερα για το πρόγραμμα, τις προτάσεις και τις εξορμήσεις της: www.kedrostravel.com, www.facebook.com/kedrostraveling, τηλ: 210 9944909.

Θα το βρείτε στο

τεύχος 133

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares