Νησί που προσεγγίζεις οδικώς, νησί-συνέχεια του ανάγλυφου της Ηπείρου, νησί εξωτικό. Με παραλίες που ξεπερνούν την τελειότητα των καρτ ποστάλ, η φήμη τους εξαπλώθηκε γρήγορα ως τα πέρατα του κόσμου. Το κατάλευκο της άμμου και το τιρκουάζ των νερών τους θυμίζουν Καραϊβική. Αποτέλεσμα; Ολόκληρη η βορειοδυτική ακτογραμμή το καλοκαίρι «βουλιάζει» από τους επισκέπτες. Ένα νησί με ιδιαίτερα τουριστικό χαρακτήρα κι ό,τι αυτό συνεπάγεται… Κι όμως, τελικά, η Λευκάδα τους χωράει όλους…

Ήταν τέλη Αυγούστου, το καλοκαίρι μετά την πρώτη καραντίνα, η βενζίνη δεν είχε φτάσει ακόμη στον… θεό και οι στεριανοί προορισμοί είχαν την τιμητική τους. Από την πανέμορφη Ελαία αποφασίσαμε να ανηφορίσουμε διασχίζοντας τη δυτική ραχοκοκαλιά της Ελλάδας μόνο και μόνο για να πάμε σε ένα νησί. Γιατί πώς να το κάνουμε; καλοκαίρι χωρίς νησί δεν νοείται. Αυτή είναι και η πρώτη ιδιομορφία της Λευκάδας, πως είναι ένα νησί που προσεγγίζεις οδικώς κι αυτό κάνει τα πράγματα ευκολότερα. Το δεύτερο; μα – φυσικά – οι παραλίες της. Να τις πιείς στο ποτήρι! Κι όπως είναι φυσικό συγκεντρώνουν τα βλέμματα ολόκληρης της υφηλίου… Αλλά κι εγώ, το πρώτο βράδυ που κάθισα στα λευκά βοτσαλάκια μιας ερημικής (ναι, καλά διαβάσατε ερημικής) παραλίας κοντά στο Καλαμίτσι να ρουφήξω το ηλιοβασίλεμα, νόμισα για μια στιγμή ότι βρισκόμουν στον παράδεισο. Και το παράδοξο ήταν πως δεν είχα δει τίποτα ακόμη! 

Πευκούλια

 

Προσπερνώ λοιπόν την πολύβουη πόλη και πάω κατευθείαν στις παραλίες – γιατί τι έχει ανάγκη ο άνθρωπος με όλα αυτά που ζει παρά μια βουτιά σε καταγάλανα γάργαρα νερά. Κι αν ο παράδεισος δεν έχει απ’ αυτά, εγώ σας το λέω: δεν πάω!  Φεύγουμε απευθείας με κατεύθυνση

βορειοδυτική κι από κει θα διασχίσουμε όλη τη δυτική ακτογραμμή, εδώ που βρίσκονται οι ωραιότερες και διασημότερες παραλίες του νησιού και της Ελλάδας ολόκληρης! Πρώτη, μας υποδέχεται η Πευκούλια. Μια αμμώδης, τεράστιου μήκους παραλία με φόντο την πλαγιά του πευκόφυτου – τι άλλο; – λόφου που την περιβάλλει. Ένα μικρό κομμάτι του διασχίζεις κατεβαίνοντας προς την αμμουδιά με τα γαλαζοπράσινα νερά. Δεξιά και αριστερά σου οι σκηνές των δεκάδων κατασκηνωτών, νεαρής κυρίως ηλικίας, που απολαμβάνουν την παχιά σκιά κάτω από τα πεύκα. Μπορεί να φαντάζει περίεργο για ένα τόσο τουριστικό νησί να δέχεται – έστω και παράτυπα – ελεύθερους κατασκηνωτές. Το μεγάλο της μέγεθος κι οι πολλές παραλίες με το τεράστιο μήκος και πλάτος το επιτρέπουν, πάντα με την ανοχή του Δήμου και των επαγγελματιών του τόπου. Η Λευκάδα έχει χώρο για όλους!

 

Μύλος

 

Σειρά έχει ο Άγιος Νικήτας, το τουριστικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι με την ομώνυμη παραλία που προσεγγίζεις περπατώντας μέσα απ’ τα γραφικά σοκάκια του οικισμού. Όμορφη παραλία που συγκεντρώνει πληθώρα επισκεπτών,  το πραγματικό διαμάντι εδώ βρίσκεται ακριβώς από πίσω και ακούει στο όνομα Μύλος. Η πρόσβαση σε αυτήν την… «κρυφή» παραλία γίνεται είτε με τα πλεούμενα, που ξεκινούν από τον Άγιο Νικήτα και σε μεταφέρουν με το αντίτιμο των 3 ευρώ, είτε με 20λεπτο περπάτημα στο σκιερό μονοπάτι, που ξεκινά μέσα από το χωριό. Περιττό να πω ότι επιλέξαμε το δεύτερο. Περπατώντας την ανηφοριά παρατηρώ τους περίτεχνους κορμούς και τις ρίζες από τις αιωνόβιες ελιές που προβάλλουν έξω από το χώμα. Άνθρωποι πάνε κι έρχονται, κάποιοι κουβαλούν μαζί τους νερά και άλλα εφόδια καθώς, και εδώ, το αριστερό και πιο απομακρυσμένο κομμάτι της παραλίας φιλοξενεί λίγους και καλούς κατασκηνωτές, που αρέσκονται στα δύσκολα. Λένε πως είναι και τα πιο ωραία! Καθώς κατεβαίνω πολύ επιβλητικά ξετυλίγεται μπροστά μου η παραλία. Είναι τεράστια, το χρώμα και η διαύγεια των νερών και το λευκό χαλίκι εξωτερικά την κάνουν να μοιάζει εκθαμβωτική.

Το κολύμπι απίθανο, το ίδιο και το ηλιοβασίλεμα αλλά κι αργότερα, όταν τα πλοιάρια φεύγουν μαζί με τους τελευταίους εκδρομείς και τα πάντα σιωπούν… Υπέροχη πραγματικά, μας μάγεψε!

 

Γύρω από το Καλαμίτσι

 

Το περίφημο Κάθισμα κρατά τη φήμη μιας από τις διασημότερες και πολυσύχναστες παραλίες της Λευκάδας. Χοντρή και παχιά άμμος, νερά βαθιά στα χρώματα της Καραϊβικής – είχε τόσο πολύ κόσμο που φύγαμε όπως ήρθαμε. Η παραλία κατακλύζεται από ομπρέλες και beach bar, δεν υπήρχε σπιθαμή χώρου να απλώσεις την πετσέτα σου, δεν συζητάμε για παρκάρισμα... Ευτυχώς δεν είναι έτσι παντού. Λίγο πιο κάτω πίσω από τον οικισμό Καλαμίτσι κρύβονται μερικές παραλίες-διαμάντια γι’ αυτούς που αναζητούν ομορφιά, γαλήνη, ηρεμία και άπλα… Από Νότο προς Βορρά είναι η Μεγάλη Πέτρα, τα Καβαλικευτά, το Αβάλι και ο… Γάιδαρος! Η διαδρομή γι’ αυτές είναι κομματάκι δύσκολη, ο δρόμος είναι στενός και διπλής κατεύθυνσης, οι στροφές πολλές και κλειστές, όμως αξίζει τον κόπο. Τι κι αν δεν είναι οργανωμένες – αξίζεις να κάνεις ένα μπάνιο σαν άνθρωπος βρε αδερφέ! Την αμμουδιά της Μεγάλης Πέτρας την προσεγγίζεις μέσω σύντομου μονοπατιού αλλά μπορείς να πας και με τα πόδια από τα Καβαλικευτά. Αυτή είναι μια μικρή, απάνεμη, αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά και διάσπαρτους βράχους μέσα και έξω από τη θάλασσα. Το Αβάλι και ο Γάιδαρος είναι ευκολότερα προσβάσιμες από τις άλλες δυο, ενώ διαθέτουν κατά μήκος τους δυο-τρεις πολύ προσεγμένες ξύλινες καντίνες για να πιείς μια παγωμένη μπύρα ή να φας κάτι πρόχειρο. Στον Γάιδαρο, ο ιδιοκτήτης του ομώνυμου καφέ έχει μάλιστα προβλέψει να λειτουργούν όλο το 24ωρο τουαλέτες με ντουζ για τους λίγους κατασκηνωτές που, παρά την έλλειψη σκιάς, στήνουν εδώ τις σκηνούλες τους. «Άσπρη πέτρα ξέξασπρη κι απ’ τον ήλιο ξεξασπρώτερη» σκέφτομαι καθώς φέρνω στο νου μου την κατάλευκη ακτή με το ψιλό βοτσαλάκι και την παχιά άμμο να δίνει τη θέση της στα τιρκουάζ νερά του Ιουνίου. Η παραλία με το παράδοξο αυτό όνομα που μου χάρισε όχι μόνο μερικά από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα αλλά και δύσεις της σελήνης που δεν είχα δει ποτέ! Πρόκειται στην ουσία για τη συνέχεια της παραλίας Κάθισμα χωρίς όλη αυτή την «εμποροπανήγυρη» που ‘χεί στηθεί τριγύρω.

Γιαλό-γιαλό πηγαίναμε…

 

Κι αφού βρήκαμε τη θέση μας στο χάρτη, κινούμαστε με λαχτάρα νοτιότερα. Είναι να μην πάρουμε φόρα! Οδεύοντας, επάνω σε μια στροφή του δρόμου στα Χορτάτα, λίγες πολύχρωμες ξύλινες καρέκλες κάτω από τη λιγοστή σκιά μαρτυρούν καφενεδάκι από αυτά που είναι αδύνατον να ξεφύγουν από το μάτι του καλού ταξιδευτή. Είναι ο «Κήπος» το καφενείο της 94χρονης κυρά-Λαμπρινής, την οποία λατρέψαμε. Με το σκέρτσο και την ενέργεια μικρού παιδιού, δουλεύει μόνη της το καφενείο και χαίρεται πάντα με την καλή παρέα! Θα σας ψήσει τέλειο ελληνικό καφέ ή θα σας τρατάρει τσιπουράκι με λιτό μεζέ – ντομάτα, ψωμάκι και – φυσικά – λευκαδίτικο σαλάμι. Και μη γελαστείτε. Είναι διάσημη η κυρά-Λαμπρινή όπως θα διαπιστώσετε μπαίνοντας στο εσωτερικό του παραδοσιακού καφενείου με την ξυλόσομπα και τις δεκάδες φωτογραφίες λογιών λογιών διάσημων προσωπικοτήτων που έχουν φωτογραφηθεί μαζί της. Όρεξη να ‘χετε και θα βρείτε κι αυθεντικά πραγματάκια στο νησί… «Γιαλό-γιαλό πηγαίναμε» μέχρι να φτάσουμε στην ήσυχη και συχνά κυματώδη αμμουδιά του… Γιαλού στα νοτιοδυτικά. Αχανής σε μήκος, φαρδιά σε πλάτος έχει άπλετο χώρο για όλους! Για ομπρέλες και ξαπλώστρες, δυο-τρεις απομακρυσμένες καντίνες, ελεύθερους κατασκηνωτές και λουόμενους. Είναι τόσο μεγάλη που νοητά χωρίζεται στα δυο, τον Γιαλό του Βορρά και τον Γιαλό του Νότου! Κι εκεί στον Νότο, δεκάδες σκηνίτες στήνουν διακριτικά τις «καβάτζες» τους μέσα στα δέντρα των αμμόλοφων…

 

Πόρτο Κατσίκι

 

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε στο ακρωτήρι Λευκάτα, στο νοτιοδυτικότερο άκρο του νησιού. Εδώ βρίσκεται το Πόρτο Κατσίκι η διασημότερη παραλία της Λευκάδας και ολόκληρης της χώρας! Μιλιούνια κόσμου πάνε κι έρχονται αδιάκοπα στην παραλία με τα γλαζοπράσινα νερά στην αγκαλιά των απότομων λευκών βράχων που την περιβάλλουν. Νιώθω πως βρίσκομαι στην ουρά για κάποιο διάσημο μουσείο, ημέρα Κυριακή – κι αν με ρωτάς θα πλήρωνα μέχρι και εισιτήριο μόνο και μόνο να δω το πανέμορφο φυσικό τοπίο, να πατήσω το πόδι μου στην άμμο αυτή, να κολυμπήσω ή να απολαύσω έστω τη θέα της από τα ψηλά. Ας μη βάζω όμως επικίνδυνες ιδέες στους επιτήδειους! Η παραλία είναι κούκλα – από τις πιο ωραίες που θα δει κανείς στη ζωή του και – τι παράξενο για τη Λευκάδα – δεν διαθέτει ομπρέλες!

Κάπως έτσι αφήνουμε πίσω μας την όμορφη Δύση και οδεύουμε προς το Αγιοφύλλι, την κουκλίστικη παραλία στον Νότο του νησιού. Μικρή μα πανέμορφη, κάνει τη διαφορά με το βοτσαλάκι της μες στην σφιχτή αγκαλιά των βράχων. Τοπίο σε τόνο ασημί, διαφορετικό για τα δεδομένα του νησιού όπου σε οδηγούν 4χλμ ήπιου χωματόδρομου. Παρότι μικρή δεν μαζεύει υπερβολικό κόσμο, αφού ο ήλιος εδώ δύει νωρίτερα...

 

Κρουαζιέρα θα σε πάω…

 

Γεμάτοι από το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου καταλήγουμε στη Βασιλική, το γραφικό λιμανάκι με τις ψαροταβέρνες απ’ όπου ξεκινούν και τα πλοία για τους Εγκρεμνούς. Δυστυχώς, με τον μεγάλο σεισμό του 2015 ένα μεγάλο κομμάτι της παραλίας των Εγκρεμνών… εξαφανίστηκε, καθώς καλύφθηκε από τόνους χώματος. Μαζί καταστράφηκε και το μονοπάτι με τα εκατοντάδες σκαλιά που οδηγούσε σ’ αυτήν. Σχεδόν κατακόρυφο, επάνω στον γκρεμό, αποτελούσε μέρος της όλης εμπειρίας. Τίποτα βλέπεις δεν μένει σταθερό, ούτε καν η γη στην οποία πατούμε… η πρόσβαση όταν πήγαμε εμείς γινόταν αποκλειστικά εν πλω. Μάλιστα, με το αντίτιμο των 20 ευρώ το πλοίο σε περνά επιπλέον από το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, τη γειτονική Ιθάκη και τον διάσημο Σκορπιό του Ωνάση! Πρωί-πρωί της επομένης είμαστε ξανά στη Βασιλική και σε λίγο κολυμπάμε στα μαγευτικά, βαθιά νερά των Εγκρεμνών που έχουν χρώμα και διαύγεια πισίνας. Κυριολεκτικά δεν υπάρχουν!

Όσοι γνώριζαν την παραλία από παλιά δυσκολεύονται  να την αναγνωρίσουν… Πλέον, διαβάζω πως έχει αποκατασταθεί το μονοπάτι για την παραλία, η φήμη της οποίας έχει εξαπλωθεί ως τα πέρατα του κόσμου. Κοσμοπολίτικο το Φισκάρδο κι απίθανη η κατάλευκη ακτή της Ιθάκης με τα γαλαζοπράσινα νερά… Λίγο αργότερα βρίσκομαι να χαζεύω τις ήσυχες ακτές στον Κάλαμο και το Μεγανήσι, όπου δεν κυκλοφορούν οχήματα! Αγαπημένοι τόποι πολλών ελεύθερων κατασκηνωτών ανήκουν, μαζί με δέκα ακόμη μικρά νησιά και τα έξι Πριγκηπονήσια, στο σύμπλεγμα των Τηλεβοϊδών (ή Τάφιων) νήσων. Το παράξενο αυτό όνομα το πήραν από τους Τηλεβόες, μυθικός – πιθανώς – ελληνικός λαός της αρχαιότητας που είχε σαν βάση του το Μεγανήσι και βασική δραστηριότητα την πειρατεία… Στα Πριγκηπονήσια ανήκει και ο περίφημος Σκορπιός, ιδιωτικό θέρετρο του Αριστοτέλη Ωνάση που πλέον έχει μισθωθεί σε Ρώσο μεγιστάνα. Θα κολυμπήσουμε στην παραλία Ζακλίν Κέννεντι, τη μοναδική επισκέψιμη του καταπράσινου νησιού, όπου η σύζυγος του Ωνάση πιάστηκε από παπαράτσι να κολυμπά ολόγυμνη… Διαβάζω, ωστόσο, πως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες περίπου 2500 άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά τη διάσημη παραλία παίρνοντας ως ανάμνηση λίγη από την άμμο της με αποτέλεσμα να εκπέμπει πλέον SOS… Μάθετε λοιπόν πως η αμμουδιά είναι τεχνητή, η άμμος ανανεώνεται κάθε χρόνο κι έρχεται εδώ από τη Σαλαμίνα! Αμέτρητα ιστιοφόρα και λογής-λογής σκάφη μας υποδέχονται στο

Νυδρί, τον τουριστικό οικισμό στα δυτικά της Λευκάδας που απέκτησε αίγλη λόγω του αντικρινού Σκορπιού…

 

Μια βόλτα στα ορεινά

 

Από τα ψηλά έμοιαζε στ’ αλήθεια ομορφότερο με τα γύρω νησάκια να φαντάζουν με φιόρδ… Τη μαγευτική αυτή θέα προς το Νυδρί απολαύσαμε από την

Καρυά, το κεφαλοχώρι με την όμορφη πλατεία κάτω από τα γιγάντια πλατάνια. Επιτέλους δροσιά – πόσο ν’ αντέξει κανείς μες στο λιοπύρι;

Πάντα αξίζει μια βόλτα στα ορεινά.

Αναζητώ λοιπόν την Εγκλουβή, τον ορεινότερο οικισμό του νησιού και ολόκληρου του Ιονίου! Την βρίσκω… εγκλωβισμένη μέσα στα βουνά, στα 730μ. υψόμετρο. Το έδαφος εδώ ευνοεί την περίφημη ομώνυμη φακή που παράγεται ως σήμερα με παραδοσιακές μεθόδους, συλλέγεται με το χέρι και γίνεται ανάρπαστη σχεδόν αμέσως μετά τη συγκομιδή της! Το χωριουδάκι είναι κουκλίστικο, από τα παλιότερα της Λευκάδας, με μια όμορφη πλακόστρωτη πλατεία κάτω από την παχιά σκιά. Εδώ θα δοκιμάσετε φυσικά φακές, σούπα ή σαλάτα, εκδοχή που πάει καλύτερα στο καλοκαίρι.

Δεν μπορώ να αφήσω έξω τα Εξάνθεια με τη φαντασμαγορική θέα και τα… λουκουμένια παϊδάκια στο ξύλινο μπαλκόνι που προσφέρει το «Καφενείο» του χωριού. Ποιότητα, γεύση και τιμές από αλλού… Αν έχετε αντοχές συνεχίζετε για ένα ποτό στο FLYME επάνω στα… μαξιλάρια που ‘χουν απλωθεί τριγύρω στη φυσική πλαγιά. Θέα που πραγματικά σου κόβει την ανάσα!

Δεν καταφέραμε να περιηγηθούμε στις νοτιοανατολικές παραλίες του νησιού, που είναι και οι λιγότερο τουριστικές, ενώ προσφέρουν και τη δυνατότητα οργανωμένου κάμπινγκ. «Σπεύδε βραδέως» έλεγαν οι παλιοί, διακοπές είμαστε άλλωστε – όχι που θα κάτσω να σκάσω!

 

Προτάσεις

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares