Τσάτνεϊ κορινθιακής σταφίδας με μήλο

Υλικά:

Για περίπου μισό κιλό τσάτνεϊ.

  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 15 γρ. βούτυρο ή 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 80 ml ξύδι μπαλσάμικο
  • 30 γρ. τζίντζερ φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. μαύρες σταφίδες
  • 1 μήλο ψιλοκομμένο
  • 150 ml κονιάκ ή γλυκό κρασί
  • (σαμιώτικο ή μαυροδάφνη)
  • 1 λίτρο χυμό μήλου χωρίς ζάχαρη ή
  • χυμό σταφύλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • Αλάτι
  • 1 κ.γ. χοντροσπασμένους κόκκους

από πράσινο πιπέρι

Το τσάτνεϊ είναι ένα γλυκόξινο αρωματικό άρτυσμα από φρούτα, λαχανικά, ξύδι, ζάχαρη και μπαχάρια. Προέρχεται από την Ινδία, στην όψη μοιάζει με μαρμελάδα και συνοδεύει τέλεια πλατό με αλλαντικά και τυριά αλλά και ψητά κρέατα και πουλερικά. Μια γεύση έξω από τα συνηθισμένα, αλείφεται επίσης σε ψωμί ή μπρουσκέτες, μπαίνει σε σαλάτες και σάντουιτς. Δεν έχετε παρά να πειραματιστείτε! 

Σε μια μέτρια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το μήλο και το τζίντζερ μέχρι να μαλακώσουν. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε το κονιάκ ή το κρασί, το μπαλσάμικο ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε με τον χυμό μήλου. Βράζουμε για 10 λεπτά (μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει) και προσθέτουμε τις σταφίδες, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και το πράσινο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, ανακατεύοντας τακτικά, για 40 περίπου λεπτά, μέχρι το μίγμα μας να δέσει ελαφρά και να μοιάζει με αραιή μαρμελάδα. Αν σωθούν τα υγρά προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Πολτοποιούμε το 1/3 της ποσότητας σε πολυκόφτη, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο τσάτνεϊ και βράζουμε για 3 λεπτά ακόμη ή έως ότου αποκτήσει την επιθυμητή υφή. Γεμίζουμε τα βάζα μας, περιμένουμε να κρυώσουν και διατηρούμε στο ψυγείο. Αντί για μήλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σύκα ξερά (περίπου 150 γρ.).

 

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares