Η σούπα της αποκριάς ή «το φαγητό των φτωχών», όπως συνηθίζουν να λένε στα χωριά του Τυρνάβου. Πρόκειται για μια νόστιμη και χυλωμένη χορτόσουπα, που σύμφωνα με την παράδοση, μαγειρεύεται αποκλειστικά από άνδρες και καταναλώνεται από τους καρναβαλιστές στη λεγόμενη Γιορτή του Φαλλού, η οποία κλείνει το περίφημο τυρναβίΘεσσαλία τικο καρναβάλι. Είναι λέξη τούρκικη, σημαίνει σπανακόρυζο ή λαχανόρυζο και τα παλιά τα χρόνια στις γειτονιές και τις πλατείες του Τυρνάβου φτιαχνόταν χωρίς καθόλου λάδι με σπανάκι, ρύζι, τσουκνίδα, ξίδι κι αρνίσιο αντεράκι. Σήμερα στον Τύρναβο αποτελεί καθαροδευτεριάτικο φαγητό και σ’ αυτή τη νηστίσιμη εκδοχή του τρώγεται με λαγάνα, ελιές, χαλβά και την πατροπαράδοτη φασολάδα. Σίγουρα λίγο ψιλοκομμένο αρνίσιο αντεράκι θα ενισχύσει τη γεύση του φαγητού. Για έξτρα άρωμα, μπορούμε επίσης να προσθέσουμε και άλλα αρωματικά χόρτα (ρόκα, άνηθο, μαϊντανό). Αν θέλουμε, γαρνίρουμε τη σουπίτσα μας με φρεσκοψημένα κρουτόν. Ταιριάζει πολύ με λευκό κρασί μοσχοφίλερο.
Πλένουμε τα χόρτα, τα κόβουμε σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια και τα ζεματίζουμε χωρίς νερό μέσα σε βαθιά κατσαρόλα μέχρι να αχνιστούν και να μαζέψουν. Μετά από περίπου 10 λεπτά, προσθέτουμε το νερό, αλάτι, πιπέρι, το μισό φλιτζάνι λάδι και τον χυμό του λεμονιού. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το προσθέτουμε στο φαγητό. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να λιώσουν τα χορταρικά. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό και το προσθέτουμε στη σούπα μας να χυλώσει. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μη μας κολλήσει. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σε 5 λεπτά κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά. Σερβίρουμε με μπόλικο λεμονάκι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.