Κρεατόπιτα κεφαλονίτικη

Ένα από τα χαρακτηριστικά φαγητά του νησιού είναι η κεφαλονίτικη κρεατόπιτα. Οι ντόπιες νοικοκυρές τη φτιάχνουν από τρία ξεχωριστά είδη κρέατος (χοιρινό, τράγιο και μοσχαρίσιο), ενώ στο Ληξούρι κάποιες μαγείρισσες βάζουν και δαμάσκηνα. Στην Κεφαλονιά φτιάχνουν επίσης εξαιρετική μπακαλιαρόπιτα από παστό μπακαλιάρο, σπέσιαλ αγκιναρόπιτα από τρυφερές καρδιές αγκινάρας, νόστιμες τυρόπιτες με ντόπια τυριά και χορτόπιτες σε πολλές παραλλαγές.

Πλένουμε καλά το αρνάκι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Το βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο λάδι και το σοτάρουμε. Μόλις ροδίσει ελαφρά, το σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τα δαφνόφυλλα, αλάτι, πιπέρι, τον πελτέ και τις ντομάτες ψιλοκομμένες. Στο τέλος ρίχνουμε το νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει έως ότου μαλακώσει το κρέας. Προσθέτουμε τον άνηθο και το ρύζι, και ανακατεύουμε καλά. H γέμιση θα είναι έτοιμη μόλις μαλακώσει το ρύζι. Ανοίγουμε το φύλλο και αφού λαδώσουμε τα πήλινα, απλώνουμε ένα φύλλο στο κάτω μέρος, βάζουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με μικρότερο σε μέγεθος φύλλο. Τοποθετούμε τα πήλινα στον φούρνο στους 180°C. Μόλις ροδίσει το φύλλο, οι κρεατόπιτες είναι έτοιμες για σερβίρισμα. Η συνταγή είναι από την ταβέρνα «Captain Nicolas» στα Βάτσα Ληξουρίου.

Υλικά

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό αρνί χεράκι
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 ποτήρι κρασί λευκό
  • 4 δαφνόφυλλα
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτές
  • 1 1/2 λίτρο νερό
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 ποτήρι του κρασιού ρύζι κίτρινο
  • ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

Εγγραφή στο newsletter

Please enable the javascript to submit this form


0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares