Αθουλένιοι

Υλικά:

  • 20 κολοκυθοανθοί
  • 1 φλιτζάνι ρύζι
  • 1 ντοµάτα µεγάλη, περασµένη από τον τρίφτη
  • 1 µεγάλο κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
  • 2 κολοκύθια τριµµένα
  • 2 κ. γλ. ψιλοκοµµένος µαϊντανός
  • 2 κ. γλ. ψιλοκοµµένος δυόσμος
  • 2 κ. γλ. ψιλοκοµµένος μάραθος
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο για τη γέµιση
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο για το μαγείρεμα
  • χυµός από µισό λεµόνι
  • κύµινο στη µύτη του κουταλιού
  • αλάτι
  • πιπέρι

«Αθούς» λένε στην Κρήτη τα άνθη. Όμως, η ερώτηση «Θες να σου φέρω αθούς;» αυτήν την εποχή αλλά και όλο το καλοκαίρι, παραπέμπει μόνο σε έναν ανθό: στον κολοκυθοανθό, το κολοκυθολούλουδο! Πολύτιμο υλικό για τη μαγειρική, δύσκολα τους βρίσκεις στην αγορά. Τους απολαμβάνουν όσοι έχουν δικά τους περβόλια ή όσοι έχουν καλούς φίλους (με δικά τους περβόλια). Ίσως σε κάποιες λαϊκές να μπορείτε να τους βρείτε πρωί πρωί. Αν έχουμε έμπιστο προμηθευτή, του ζητάμε αν μπορεί να μας φέρει αρσενικούς κολοκυθανθούς, δηλαδή αυτούς που καταλήγουν σε μίσχο και όχι στο ίδιο το κολοκυθάκι. Είναι Κρήτη ιδανικοί για γέμισμα. Σε ορισμένες λαϊκές πωλούνται σε ματσάκια, σαν μπουκέτα. Αν δεν βρούμε αρσενικούς, επιλέγουμε τους μικρότερους θηλυκούς, που είναι γλυκύτατοι και τρυφερότεροι. Αν και είναι εύθραυστοι και φωτοευαίσθητοι, μπορούμε να τους διατηρήσουμε δυο τρεις μέρες στο ψυγείο, δίχως να τους πλύνουμε, τοποθετώντας τους τον ένα μέσα στον άλλο σε κλειστό μπολ, αφού προηγουμένως τους έχουμε τυλίξει σε χαρτί κουζίνας. Γνωστοί και ως κολοκυθοκορφάδες, οι «αθουλένιοι» ντολμάδες γεμίζονται με ρύζι και μυρωδικά –όπως οι κλασικοί ντολμάδες– ή με τυριά, οπότε και τηγανίζονται αφού πρώτα παναριστούν σε κουρκούτι.

Ανοίγουµε προσεκτικά τους ανθούς και αφαιρούµε τον ύπερο και εξωτερικά όλα τα χοντρά κοτσανάκια. Τους πλένουµε και τους τοποθετούμε όρθιους σ’ ένα µπολ, να στραγγίσουν εντελώς από τα νερά τους. Σε ένα άλλο µπολ βάζουµε το κρεµµύδι, την ντοµάτα, τα τριµµένα κολοκυθάκια, τον µαϊντανό, τον δυόσμο, τον μάραθο, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και το κύµινο. Προσθέτουµε το ελαιόλαδο και ανακατεύουµε µε το χέρι µας το µείγµα ώστε να ενωθούν µεταξύ τους τα υλικά. Παίρνουµε έναν έναν τους ανθούς και βάζουµε µία κουταλίτσα από το µείγµα στον καθένα. Κλείνουµε, διπλώνοντας απαλά τις άκρες των ανθών. Τους τοποθετούμε σε ένα ρηχό σκεύος µε βαρύ πάτο και τους στρώνουμε κυκλικά. Τους περιχύνουµε µε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, το λεµόνι και ένα φλιτζάνι νερό. Βάζουμε ένα πιάτο και τους αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να σιγοψηθούν, κουνώντας κατά διαστήματα την κατσαρόλα.

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares