Φάβα βιολογική σε στρώσεις με ντομάτα και παξιμαδάκια

Υλικά:

Για τη βάση:

  • 1 πακέτο (500 γρ.) βιολογικά παξιµαδάκια δίκοκκου σίτου ΕυBio περασµένα για λίγο από το multi
  • Για τη στρώση ντοµάτας:
  • 2 βιολογικές ντοµάτες ψιλοκοµµένες, χωρίς τη φλούδα
  • 1 µέτριο βιολογικό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
  • 3-4 κουταλιές της σούπας βιολογικό ελαιόλαδο «Ελαιόφυλλο», Κτήµα Αγγελακόπουλου
  • Αλάτι
  • Ρίγανη

Για τη φάβα:

  • 500 γρ. φάβα βιολογική ΕυBio
  • 2 µέτρια ξερά βιολογικά κρεµµύδια
  • 1½ λίτρο νερό
  • 1/2 φλ. βιολογικό ελαιόλαδο «Ελαιόφυλλο», Κτήµα Αγγελακόπουλου
  • Αλάτι

Για το γαρνίρισµα

  • Ελαιόλαδο βιολογικό
  • Χυµός από 1 βιολογικό λεµόνι
  • Ρίγανη φρεσκοτριµµένη
  • Μερικά φύλλα κάππαρης ξιδάτα και καρπούς

Μουλιάζουµε τη φάβα µέσα σε νερό για 30' και στη συνέχεια τη στραγγίζουµε. Ακολούθως, τη ρίχνουµε σε κατσαρόλα µε χοντρή βάση και την καλύπτουµε µε νερό (περίπου 5 δάχτυλα παραπάνω). Αφού έρθει σε σηµείο βρασµού, ανακατεύουµε και χαµηλώνουµε τη φωτιά στο 2. Ξαφρίζουµε συνεχώς. Προσθέτουµε τα κρεµµύδια, χαραγµένα σταυρό στο κέντρο τους. Σιγοβράζουµε µέχρι να βράσει εντελώς (περίπου 45'). Προσοχή! Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν την ανακατεύουµε καθόλου γιατί θα κολλήσει. Μόλις βράσει καλά, σβήνουµε τη φωτιά και µε ξύλινη κουτάλα την ανακατεύουµε συνεχώς µέχρι να γίνει σαν κρέµα ή την πολτοποιούµε µε τη ράβδο (ή στο µπλέντερ). Στο τέλος, προσθέτουµε το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ανακατεύουµε ελαφρά.

Στο µεταξύ, ετοιµάζουµε το στήσιµό µας: Σε ένα µεγάλο πιάτο βάζουµε ένα τσέρκι στο κέντρο του και στη βάση του τοποθετούµε τα σπασµένα παξιµαδάκια (περίπου δύο δάχτυλα σε ύψος). Τα πιέζουµε µε τα δάχτυλα να γίνουν µια σφιχτή βάση και τα περιχύνουµε µε ελάχιστο ελαιόλαδο.

Ετοιµάζουµε τη στρώση ντοµάτας: Ξεφλουδίζουµε τις ντοµάτες και τις ψιλοκόβουµε. Αφήνουµε για λίγο να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι. Τις ρίχνουµε σε ένα µπολ, προσθέτουµε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και ρίγανη, το κρεµµύδι ψιλοκοµµένο και ανακατεύουµε.

Τοποθετούµε τη στρώση ντοµάτας πάνω στη βάση µε τα παξιµαδάκια και από πάνω στρώνουµε τη φάβα. Καλύπτουµε µε µεµβράνη και το βάζουµε στο ψυγείο για µερικές ώρες, για να δέσουν τα υλικά.

Όταν πρόκειται να το σερβίρουµε, ρίχνουµε σε ένα βαζάκι µε καπάκι το ελαιόλαδο (4-5 κουταλιές της σούπας), τον χυµό ενός λεµονιού, τη ρίγανη και τα χτυπάµε καλά. Ξεφορµάρουµε από το τσέρκι τη σύνθεσή µας στο πιάτο, ρίχνουµε από πάνω το ντρέσινγκ και γαρνίρουµε µε κάππαρη σε καρπούς και φύλλα ξιδάτα (ή και ντοµατίνια κοµµένα στη µέση). Σερβίρουµε αµέσως.

Εγγραφή στο newsletter

Please enable the javascript to submit this form


0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares