Ξινόχοντρος με μελιτζάνες

Υλικά:

  • 6-7 μελιτζάνες μέτριου μεγέθους κομμένες σε ροδέλες
  • αλάτι για να τις ξεπικρίσουμε
  • ελαιόλαδο για να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες
  • 1 φλιτζάνι ξινόχοντρο 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλες ντομάτες ώριμες, ζουμερές, περασμένες από τον τρίφτη 
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ο κρητικός ξινόχοντρος δεν είναι παρά σιτάρι βρασμένο σε ξινισμένο πρόβειο γάλα, που ύστερα το έχουν αφήσει στον ήλιο να στεγνώσει καλά. Έχει γλυκόξινη γεύση και έντονη μυρωδιά, είναι θρεπτικότατος και εκτός από τις μελιτζάνες συνδυάζεται καταπληκτικά και με χοχλιούς. Μπορούμε να τον βράσουμε και σε ζωμό από κρέας. Οι Κρητικοί προτιμούν τις τσακώνικες μελιτζάνες! Τη συνταγή δοκιμάσαμε σε ρακάδικο της συμπρωτεύουσας. Συνοδεύει τέλεια τη ρακή ή το τσίπουρο!

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες πάχους 3 εκ. περίπου, τις απλώνουμε σε μια επιφάνεια, τις πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι και τις αφήνουμε 20 λεπτά να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Τις τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να μαλακώσουν – να παραμείνουν όμως τραγανές. Βάζουμε τις μελιτζάνες επάνω σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το λάδι. Ετοιμάζουμε τον ξινόχοντρο. Τον ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε νερό όσο να τον σκεπάζει και δύο δάκτυλα ακόμη. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ και τον ξινόχοντρο μαζί με το νερό. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι το φαγητό μας να μελώσει προσέχοντας να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο νεράκι ή ζωμό. Λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις μελιτζάνες, και ανακατεύουμε να δέσουν οι γεύσεις. Σερβίρουμε αμέσως. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τα πιάτα με λίγη μυζήθρα.

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares