Ένα απλούστατο και εξαιρετικά γευστικό πιάτο από τη Χίο. Γίνεται με ψιλή αθερίνα ή μαρίδα, λίγο αλεύρι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Η όλη υπόθεση είναι στο αλεύρωμα: χρειάζεται να είναι λίγο βρεγμένη η αθερίνα ώστε με τη δυνατή φωτιά να κολλήσουν τα υλικά μας και να πάρουν τη μορφή πίτας. Το αποτέλεσμα είναι τραγανό και πεντανόστιμο. Θα το δοκιμάσετε σε όλες τις ταβέρνες του νησιού και είναι ιδανικός μεζές για ούζο.
Πλένουμε καλά την αθερίνα ή τη μαρίδα και τη στεγνώνουμε με λίγο χαρτί, να φύγουν τα πολλά νερά. Σε μια πιατέλα ρίχνουμε τα ψαράκια, τα κρεμμύδια, αλατοπίπερο, το αλεύρι και τα ανακατεύουμε καλά, μέχρι το μείγμα μας να αρχίσει να κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα πλατύ τηγάνι μέχρι να κάψει καλά και ρίχνουμε μέσα το μείγμα, πατώντας το ελαφρά. Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει, για περίπου 5 λεπτά, και το γυρίζουμε για να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά, για 5 λεπτά ακόμη. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και λεμόνι. Το λεμόνι θα το στύψει ο καθένας στο πιάτο του ώστε να μη χάσει η πίτα την τραγανή της υφή. Η προτεινόμενη δοσολογία είναι για 5-6 αθερινόπιτες, ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού.