Φάβα µε απάκι & καραµελωµένα κρεµµύδια

Υλικά: 

Για τη φάβα

  • 300 γρ. φάβα
  • 850 γρ. ζωµό κότας 
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 350 γρ. κρεµµύδι κοµµένο 
σε λεπτές φέτες
  • 100 γρ. καρότο κοµµένο σε λεπτές φέτες
  • Αλάτι (κατά προτίµηση)

Για το καραµελωµένο κρεµµύδι

  • 400 γρ. κρεµµύδι σε λεπτές φέτες
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 γρ. ζάχαρη
  • 35 γρ. ξίδι µπαλσάµικο
  • Αλάτι (κατά προτίµηση)  

  • Για το χοιρινό απάκι
  • 200 γρ. χοιρινό απάκι
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκοµµένη 
  • 10 γρ. ελαιόλαδο 
  • Λίγη ρίγανη 

Για το καραµελωµένο κρεµµύδι

Ζεσταίνουµε µια κατσαρόλα σε µέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουµε το ελαιόλαδο και σοτάρουµε το κρεµµύδι, ανακατεύοντας συχνά. Αλατίζουµε και συνεχίζουµε να σοτάρουµε το κρεµµύδι µέχρι να πάρει έντονο χρώµα, και τότε προσθέτουµε τη ζάχαρη. Την αφήνουµε να καραµελώσει, σβήνουµε µε το ξίδι και χαµηλώνουµε τη φωτιά. Μαγειρεύουµε µέχρι να απορροφηθεί εντελώς το ξίδι και να µαλακώσει το κρεµµύδι. Αν χρειαστεί, προσθέτουµε λίγο νερό. Κρυώνουµε και διατηρούµε στο ψυγείο.

Για τη φάβα

Ζεσταίνουµε µια κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά, προσθέτουµε 50 γρ. ελαιόλαδο και το κρεµµύδι, το καρότο, αλατίζουµε και ιδρώνουµε µέχρι να µαλακώσει καλά το κρεµµύδι. Προσθέτουµε τη φάβα, ζωµό κότας, αλατίζουµε, χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία και σιγοµαγειρεύουµε ανακατεύοντας τακτικά. Αν δούµε πως η φάβα πριν µαγειρευτεί στεγνώνει και πήζει πολύ, αραιώνουµε µε νερό. Όταν η φάβα µαλακώσει, το αποτέλεσµα θα πρέπει να έχει τη µορφή πηχτού χυλού. Αποσύρουµε από τη φωτιά και την αφήνουµε να κρυώσει λίγο. Τοποθετούµε στον κάδο του µπλέντερ και αλέθουµε. Προσθέτουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς αλέθουµε, και τέλος αλατίζουµε αν χρειαστεί.

Για το απάκι

Το τοθετούµε ένα τηγάνι στη φωτιά και όταν κάψει, προσθέτουµε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το σοτάρουµε ελαφριά. Προσθέτουµε το απάκι (εάν θέλουµε, µπορούµε να σβήσουµε µε λίγο κρασί λευκό). Μόλις πάρει λίγο και βγάλει τα αρώµατα του, το αφαιρούµε από τη φωτιά. Το προσθέτουµε στη φάβα µαζί µε το καραµελωµένο κρεµµύδι και τη ρίγανη.

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares